Het ongelooflijke gebeurt: Rusland trekt zich grotendeels terug uit Syrië

Geen categoriemrt 15 2016, 14:00
Is er dan echt hoop voor een vredesakkoord?
Volgens RTL Nieuws is Rusland zich zowaar voor een groot deel aan het terugtrekken uit Syrië. Blijkbaar heeft Vladimir Poetin besloten dat een vredesakkoord ook in zijn belang is:

Rusland is begonnen met het terugtrekken van het leger uit Syrië. Volgens Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens is dat een welkom signaal aan de onderhandelingstafel in Genève. Daar wordt gesproken over een oplossing voor het geweld in het land.

"Dit kan een belangrijk moment zijn voor die onderhandelingen. Als er nu niets gebeurt, dan gebeurt het waarschijnlijk nooit", zegt Koens. Voor heel veel Syrische rebellen was het een absolute voorwaarde dat Rusland zich zou terugtrekken uit het land, zegt de correspondent.

Let wel, Poetin doet dit op het moment dat de Syrische dictator Bashar al-Assad feitelijk weer ferm in het zadel zit. Natuurlijk heeft hij nog flink wat te verduren van verschillende soorten rebellen, waaronder ISIS en de gematigde groepen die gesteund worden door het Westen, maar zijn politieke toekomst ziet er weer rooskleuriger uit dan een paar maanden geleden. Toen had het er namelijk alle schijn van dat het dit jaar game over zou zijn voor hem. Nu heeft hij goede kans om aan de macht te blijven, ja, ook als er een deal gesloten wordt. Hij is nu namelijk gewoon weer een macht om rekening mee te houden... en het Westen lijkt niet langer aan te dringen op zijn aftreden.
Voor Poetin was dat het grote doel van zijn militaire avontuur in Syrië. Hij wilde ISIS niet verslaan, maar de positie van Assad versterken. Nu dat gedaan is wil hij zich blijkbaar weer op andere doelen richten; als je Oekraïne bent betekent dit dat je je nu ernstig zorgen moet maken.
Tegelijkertijd betekent het ook dat Poetin waarschijnlijk denkt dat hij en Assad heel Syrië niet zomaar kunnen heroveren en dat er dus een deal gesloten moet worden met het Vrije Syrische leger, andere rebellengroepen, én Amerika en Europa. Zoals de hierboven geciteerde Koens zegt:

"Misschien hebben de Russen zich gerealiseerd dat dit conflict niet militair te winnen is, dat er wel een diplomatiek oplossing moet komen."

Overigens gaan de Russen niet helemaal weg uit Syrië. Poetins grondtroepen gaan weliswaar terug naar Rusland, maar zijn luchtmacht blijft daar nog wel een tijdlang achter. Vijanden van Assad zullen dus nog steeds Russische bommen op hun hoofd krijgen. Het is dus niet zo dat Poetin Assad nu helemaal aan zijn lot overlaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten