Katholieke kerk veegt misbruik nog steeds onder het tapijt: een derde van misbruikzaken achter gesloten deuren geregeld

Geen categoriemrt 19 2016, 19:00
Je zou denken dat de Rooms-Katholieke kerk onderhand begrijpt dat het zo open en transparant mogelijk moet zijn wat kindermisbruik betreft. Helaas is niets minder waar.

Een derde van de misbruikzaken in de Katholieke Kerk is achter gesloten deuren afgehandeld. Dit is opmerkelijk, omdat de commissie Deetman juist volledige openheid bepleitte. Zo blijft onder meer geheim hoeveel geld aan de slachtoffers is uitgekeerd. Het gaat om 342 van de 1045 zaken, stelt de NRC op basis van interne documenten over de zaak die de krant in bezit heeft.

Dit gaat in tegen het nadrukkelijke advies van de commissie Deetman, die juist voor totale openheid pleitte. Iets met dat "openbaarheid de hoeksteen" moest zijn van de afhandeling van de vele klachten.
Dat is dus -- helaas -- niet gebeurd. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat de kerk het zoveel mogelijk in het geheim probeert te regelen zodat anderen niet mee kunnen kijken. En daardoor blijft het natuurlijk veel onduidelijk over het misbruik, de verantwoordelijke mensen, en de manier waarop de kerk ermee omgaat.
Volgens het NRC Handelsblad hebben de 342 stiekem afgehandelde zaken de kerk zo'n 10 miljoen euro kost. Dat komt neer op zo'n 29.000 a 30.000 euro per zaak. Dat is geen misselijk bedrag, maar ik vind het niet eens bijna genoeg als we in aanmerking nemen dat leden van de katholieke kerk de slachtoffers hebben opgezadeld met vreselijke trauma's. Sowieso kun je dat soort dingen niet in geld uitdrukken, natuurlijk, maar als je dan een poging waagt is 30.000 bepaald niet indrukwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten