Moedige Deense tv-zender opent een kantoor in Syrië

Geen categoriemrt 16 2016, 16:00
Je kan natuurlijk thuis blijven bij je Legoland en je sprookjes van Hans-Christian Andersen. Maar daarentegen kan je ook daar gaan waar je het verschil kan maken. Denemarken kiest gelukkig voor het laatste!
Het is misschien niet iedereen opgevallen, maar geen land ter wereld is zo vernieuwend bezig op televisiegebied als Denemarken. Eerst al met fictieseries op televisie: geen enkel ander land kan de megabudgetten en de kwaliteitscasts bijhouden die momenteel de Amerikaanse tv-series ongekend populair maken. House of Cards, Game of Thrones, Orange is the New Black of The Walking Dead.. ongenaakbaar. Behalve dan voor het onverschrokken Denemarken, dat met Borgen, The Bridge en The Killing ook gewoon meedoet in de top van de internationale televisiewereld.
Maar niet alleen op het gebied van fictie helpt Denemarken met het zetten van de trend. Ook wat betreft het ontwikkelen van nieuws lopen onze noordoosterburen ver voor op hun omringende landen. Tv-zender TV2 heeft namelijk het idee opgevat om een kantoor te openen in Damascus, Syrië. Zodat ook vanaf de grond goede reportages gemaakt kunnen gaan worden:

De zender zegt dat het enige westerse medium te zijn dat in die stad is gevestigd.

Het hoofdkantoor van TV2 is gevestigd in de Deense stad Odense. Mikkel Hertz, hoofdredacteur bij de televisiezender, zegt dat hij een unieke mogelijkheid kreeg om een kantoor te openen in Damascus.

De Deense oorlogsverslaggever Rasmus Tantholdt vertelt dat TV2 op deze manier beter nieuws kan verslaan uit Syrië. ,,We kunnen de propaganda van de strijdende partijen er op deze manier beter uit filteren."

Mikkel Hertz - ik heb nog nooit van de beste man gehoord - heeft natuurlijk groot gelijk. Als je niet zelf aanwezig bent in Syrië, is het lastig om aan eigen nieuwsgaring te doen. Je bent dan al snel afhankelijk van derden. Zoals de strijdende partijen zelf, die hun eigen daden en kunnen natuurlijk schromelijk overdrijven. Je hebt daarnaast ook nog infromatiebronnen zoals het Syrian Observatory For Human Rights, die veel informatie aanleveren. Maar dat is dus één man in Londen, die zelf al jaren niet meer in Syrië is geweest. Plus dat het Observatory geen beelden aanlevert.
Een gewaagde zet van TV2 is het natuurlijk wel, wat veilig is het in Syrië natuurlijk allerminst. Maar juist in oorlog is het belang van goede journalistiek en informatievoorziening levensgroot. Hulde aan de Denen dat ze dus deze stap zetten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten