Pechtold blijft zwijgen over reis naar Oekraïne in privéjet

Geen categoriemrt 17 2016, 13:00
De D66-voorman blijft vaag over zijn reis met zakenman Frans Lavooij.
Alexander Pechtold is een polariserend figuur. Óf je houdt van hem, óf je haat hem – een middenweg lijkt bij deze politicus niet te bestaan. Maar een gênante uitglijder zal ervoor zorgen dat het anti-Pechtoldkamp een stuk groter zal worden. De D66-politicus maakte namelijk een vlucht in een privéjet naar Oekraïne, op kosten van zakenman Frans Lavooij. Nu is het al behoorlijk vreemd dat een Kamerlid reisjes maakt in de privéjet van een multimiljonair, maar Pechtold meldde dit zelfs niet in het geschenkenregister van de Tweede Kamer – hoewel dat verplicht is.
Wie dacht dat corruptie alleen bestond bij Oekraïense politici, komt bedrogen uit: ook Nederlandse politici die naar Oekraïne reizen, kunnen er wat van. Pechtold heeft al langer goede banden met Lavooij – zo is in het geschenkenregister wél te zien dat hij vorig jaar een boek van de zakenmagnaat in ontvangst nam. Lavooij hoopte in Oekraïne te kunnen pronken met zijn goede contacten in de Nederlandse politiek, en Pechtold vond het natuurlijk maar wát mooi om samen met mede-D66'er Kees Verhoeven in een privéjet te mogen vliegen. Win-win, leek het. Maar daar zal hij nu vast anders over denken.
Pechtold blijft zelf zwijgen over zijn privévlucht. De enige reactie kwam van Verhoeven, die het "slordig" noemde dat de vlucht nog steeds niet in het geschenkenregister is opgenomen:

“Ik wist niet dat je zo’n reis binnen een week in het register moest zetten”.

Het lijkt me sterk dat het hierbij blijft. Pechtold zal toch écht zélf met de billen bloot moeten, en opheldering geven over het hoe en waarom van de reis, en waarom die nog steeds niet in het geschenkenregister is opgenomen. De D66'ers hebben beloofd dat die vrijdag zal worden geregistreerd, maar de schijn is gewekt dat hier iets niet in de haak is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten