Peilingen voor Oekraïne-referendum wijzen uit: het wordt nek-aan-nek!

Na een maandenlange vroege voorsprong van het nee-kamp, lijkt nu ook het ja-kamp op stoom te komen. Het resultaat? Een virtueel gelijkspel in de nieuwste peilingen!

De campagne voor het Oekraïne-referendum begint langzaam op stoom te komen, en de spanning is behoorlijk te snijden. Zoals eerdere peilingen al maandenlang uitwezen, lag het nee-kamp tijden mijlenver voor op het ja-kamp.

Maar aan die periode van kritiekloze ontvangst van de naysayers lijkt nu een einde te komen. Een nieuwe peiling van bureau Direct Research toont aan dat 36% van de mensen zegt vóór te stemmen, terwijl 35% het op ‘tegen’ houdt:

Cd-WZ2xWoAAOPK6-1

En ondertussen stijgt behalve het ja-kamp, ook gestaag het verwachte opkomstpercentage. Volgens Direct Research bedraagt deze momenteel meer dan 40%. Voorstanders van het verdrag doen er dus goed aan gewoon te gaan stemmen, want de kans dat dit referendum onder de opkomst van 30% daalt (waarna de regering de uitslag niet hoeft te overwegen) lijkt niet zo groot.

Hoe dan ook, ik ben er blij om dat het ja-kamp bezig lijkt met een comeback. Het afgelopen jaar zat vol met geopolitieke overwinningen voor het vleesgeworden kwaad – oftewel de corrupte tiran Poetin. Tijd dat wij, het Vrije Westen, weer eens wat gaan winnen. Helaas moeten wij de hordes geestelijk verdoofde Poetinverstehers in onze eigen samenleving daarvoor eerst verslaan, maar deze peilingen lijken gelukkig uit te wijzen dat dat mogelijk is. Nog 1% erbij, en het Vrije Westen ligt op voorsprong!

Ga dus stemmen, op 6 april. En laat de vrijheid niet in z’n hemd staan. Tegenstemmen is namelijk min of meer hetzelfde als op Donald Trump stemmen: je bereikt er niets mee, en de enige die je er blij mee maakt zijn de politieke leiders van de tegenpartij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Uit GeenStijl: Een stem vóór het associatieverdrag op 6 april is daarmee ook een stem vóór het land dat weigert mee te werken aan het oplossen van de dood van de 298 passagiers van MH17. Dat is geen retorisch populisme of emotionele chantage, dat is een feit. Hoe “goed” de VVD ook zegt samen te werken met Kiev.
  Hele artikel van Jeroen Akkermans (RTL): http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/03/oekraine_is_verdachte_in_een_oorlogsmisdaad_en_dat_is_een_feit.html#comments
  Dus Tim, ga jij lekker stemmen op potentiële moordenaars van 298 mensen, het is tenslotte jouw geweten, dan houdt ik het bij een hartgrondig NEE!

 2. ceteris paribus

  Asscher hield vandaag in Buitenhof een briljant betoog voor een ja-stem, met name ook in debat met de zeer zwakke Richard Sakwa.

  http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/2016/buitenhof-20-maart—asscher—sakwa—walrus-onderzeeers.html

  1. Vigo

   Brilliant, ja in het verraden van zijn land zoals zijn overgrootvader destijds.

   1. ceteris paribus

    Welk land heeft de overgrootvader van Asscher verraden, vigo? Doel je mogelijk op Nederland, het land dat zo enthousiast collabereerde met de nazi’s dat vanuit dit land relatief de meeste Joden naar de vernietigingskampen werden vervoerd?

    1. Vigo

     Inderdaad over die Abraham in die periode heb ik het, Den Joodsche Raad, zegt je dit wat, met ene Cohen ook al zo’n leuke naam in dit verband.

     1. ceteris paribus

      Maar welk land verrieden ze dan, vigo?

    2. van Urk

     Misschien omdat Nederland veel Joden telde en onze bureaucratie op het gebied van bevolkingsregister tot het beste behoorde van Europa waardoor de nazi,s gemakkelijker mensen konden opsporen. Vigo bedoelde waarschijnlijk dat de joodse raad in Amsterdam die de meeste Joden vertegenwoordigde, ervoor had gekozen om mee te werken met de bezetter om op die manier het lot van de betrokken Joden te verlichten. Dat staat in contrast met de Enschedese Joodse raad die de Joden advies gaf om te gaan onderduiken. Uit die regio zijn dan ook veel Joden gespaard gebleven.

     1. ceteris paribus

      Er is over de Joodsche Raad veel te zeggen, van Urk. Het was een wanhopige poging van de Joodse gemeenschap om te ontkomen aan deportatie naar vernietigingskampen. Hopeloze dilemma’s van burgemeesters in oorlogstijd.
      Achteraf kan gemakkelijk worden geconcludeerd dat het een foute en onhandige strategie was maar het is vieze demagogie om het achteraf als verraad te typeren.
      Ik verwijs voor het met meer nuance bezien van deze vreselijke gebeurtenissen graag naar Abel Herzberg die kritiek had op Asscher en Cohen maar ze ook als jurist verdedigde.

     2. Vigo

      Zij deden hun eigen volk verraden, en zo’n zelfde viezerik, nota bene nog familie ook is nu minister en verraadt weer zijn volk aan moslims, de geschiedenis herhaalt zich, joden kunnen niet eens meer zichtbaar als jood over straat door de bedreigingen door moslims.

  2. Anna

   ceteris paribus. Asscher hield een “betoog” ten gunste van de Amerikanen. Niet voor ons Europeanen want wij worden er zeker niet beter van. NAVO,VS trekken ons in een derde wereldoorlog omdat ze haat zaaien en grote tegenstellingen hebben veroorzaakt in Oekraïne. Lees eens wat meer. We waren altijd heel goede vrienden en goede handelspartners met de Russen totdat de NAVO en VS er een grote valse, stekende stok voor staken. leg maar eens uit als het niet zo is. VS,NAVO willen alle oude sovjet gebieden inlijven ten gunste van zichzelf. NAVO is puur Amerikaans.

 3. nick

  Je bent of heel dom,of doof of blind of spoort ergens helemaal niet of bent rood links met ale bijkomende storingen indien je voor een ja gaat stemmen.
  Die mensen hebbne er totaal niets van begrepen of zijn blinde volgers van de heersende politieke landverraders en idem EU malloten/graaiers.

  Meer woorden heb ik er niet voor over. Zinsloos om iets te trachten te bewijzen of bij te brengen aan deze hopelozen verdwaasden ( zie die engerling Asscher bijvoorbeeld vanochtend,wat een hopeloze malloot, indien je meent dat er verstandige taal uit fdie man komt ben je niet goed wijs) die er op een tijd vanzelf zullen achter komen hoe stom ze zijn en waren!

  1. ceteris paribus

   Ik vond het wel geestig, nick, hoe Asscher in perfect Engels de zogenaamde wetenschapper van de mat speelde.

   De nee-stem is een bizarre grap van Geen Stijl waar het tokkievolk van denkt te begrijpen dat over de uitbreiding van de EU gaat.

   1. Anna

    ceteris paribus. Asscher liegt en bedriegt. Hij is de vazal van NAVO,VS. Lees het boek eens van Richard Sakwa en kom dan nog eens terug.

 4. Anna

  Kijk naar Buitenhof naar Richard Sakwa hoogleraar Russische en Europese politiek aan de universiteit van Kent. Hij stemt TEGEN
  EU heeft verdeeldheid gezaaid. VS,NAVO en EU ontwikkelen een derde wereldoorlog. Buitenhof liet expres Asscher die niet aan de tafel zat zoveel mogelijk aan het woord om Sakwa minder tijd te geven. Wil je niet dat VS,NAVO en EU nog meer verdeeldheid zaaien en een derde wereldoorlog ontwikkelen met Rusland stem dan zeker niet voor maar TEGEN.

 5. Anna

  Het enige wat de voorstander heeft is de demonisering van Poetin. Ze zijn “geestelijk verdoofd” door de leugens en bedrog die worden geuit door VS,NAVO en EU. VS en NAVO willen maar een ding Rusland omsingelen, isoleren en economisch kapot krijgen allemaal ten gunste van de Amerikanen. Schaliegas van de Amerikanen, elektrische auto van de Amerikanen, alle handel met de Amerikanen, TTIP alle macht aan de Amerikanen. laat je niks wijsmaken. Er wordt geen Europeaan beter van dat Verdrag. Handel kan met met de hele wereld drijven. In de regering Oekraïne zitten intussen al twee Amerikanen met twee paspoorten. Volgens Victoria Nuland heeft de VS miljarden gestoken in de destabilisering van Oekraïne.

 6. Ni28

  De heer Sakwa vond ik in de Buitenhof goed in dingen opnoemen waarover hier nooit gesproken wordt. Voor een Rus vond ik hem best objectief. Asscher vertolkte alleen de bekende propaganda en vertolkte vooral een droom en niet de werkelijkheid. Oekraïne is vooral een zeer verdeelde land waar heel veel Russen wonen nog van de tijden van de Sovjet Unie. Deze Russen zullen niet zo happig zijn op de EU, die willen Poetin. Zij hebben al gevechten achter zich en door dit verdrag die niet alleen handelsverdrag is zal de strijd weer doen oplaaien. Deze situatie kunt je helaas niet zonder Poetin oplossen en de EU zou beter even kunnen wachten met vuurtje stoken in een zo onstabiele land. Oekraïne bevindt zich in een andere situatie dan de rest van de Oostblok landen toen. Dus op moment wel samenwerken maar zonder dit verdrag, die is goed voor de handel maar net voor de mens.

 7. Ni28

  Ik vond ook dat Asscher voorbereid was terwijl Sakwa naar mijn mening niet. Echt NPO weer. Ik ken de heer Sakwa verder niet maar hij sprak geen onzin.

  1. Anna

   Ni 28 Waarom ontnam Buitenhof steeds de hoogleraar Richard Sakwa het woord door intussen Asscher die tenslotte aan de kant zat zoveel aan het woord te laten. Opgezet plan.Laat kiezers zich goed voorlichten over de bedoelingen van dit zogenaamde Verdrag. Handel drijven kan men met de hele wereld.

   1. Ni28

    Inmiddels kennen wij onze tv zenders wel. NPO met de P voor Propaganda. Duur gekocht van Postduiven organisatie.

    1. ceteris paribus

     Deze reactie is typerend voor mensen die Wilders en Trump zien als verlichte leiders: als hun idolen in debat of verkiezingen geen teen aan de grond krijgen ligt het nooit aan hen maar aan de media of de tegenstander die hen ‘demoniseren’ danwel hen confronteren met inhoudelijk wat te sterke tegenstanders.

     Een aandoenlijk gejank van losers.

   2. Beukman

    Zojuist bekeken. Sakwa had beslist een punt, maar Asscher ontmaskerde dit als een vals argument. Als wij Ukraïne afstoten omdat we vinden dat het onder de Russische invloedssfeer valt, dan is de Praagse Lente inderdaad voor niets geweest, en geven we Poetin het signaal dat ie gerust zijn gang kan gaan, daar in Oost-Europa.

    Oók vals vind ik dat wij ons referendumpje zo belangrijk vinden, directe democratie blablabla, terwijl we tegelijk niet naar een meerderheid van de Ukraïners willen luisteren, die aansluiting met de EU willen.

    1. ceteris paribus

     Sakwa bepleitte feitelijk te capituleren voor Putin. Door hem Oekraine te ‘geven’ zal hij nadere imperialistische ambities opgeven. Asscher maakte helder dat dit een naïef standpunt is en een precedent schept voor landen die in een vergelijkbare geopolitieke situatie zitten, met name de Baltische staten die op een vergelijkbare manier Russisch-talige minderheden hebben.

     Zijn tweede argument (en dat noem jij ook) is nog doorslaggevender en onthullend voor de weinig democratische opstelling van de nee-adepten en betreft de impliciete gedachtengang volgens welke wij en Putin de toekomst van Oekraïne wel mogen bepalen en de democratische wens van de bevolking van dat land er niet toe doet.

     1. Beukman

      Waar ik nog niet helemaal uit ben, is hoe het mogelijk is dat een antidemocratische dictator als Poetin, die mensenrechten vooral lastig vindt, onder rechts Nederland zo veel aanhang heeft. Is het de aantrekkingskracht tot de Sterke Man die de problemen wel eventjes gaat oplossen, het met de dictator gedeelde anti-EU-sentiment, of beide?

     2. ceteris paribus

      @Beukman,

      Ik verklaar het uit de primitieve denktrant volgens welke de vijand van jouw vijand jouw vriend is. Rechts-populisten zijn volksnationalistisch en vanuit dat bekrompen standpunten zijn ze tegen Europese eenwording. In die haat tegen de EU steunen ze Putin.
      Een verontrustende vijfde colonne die Putin adoreert en de eigen democratisch gekozen bestuurders haat. Het is opmerkelijk dat mensen die pro-EU zijn en waarschuwen voor de imperialistische en fascistische politiek van Putin in die kringen voor landverraders worden uitgekreten.

     3. Anna

      ceteris paribus. Wijze Oekraïners laten hun land en regering niet inlijven door de VS en NAVO. Wijze Oekraïners bepalen zelf. Ze zullen als eerste hun land nazi en corrupt vrij moeten maken.

  2. ceteris paribus

   Dat Sakwa niet voorbereid was moet je hem zelf verwijten. Dat Asscher hem, spontaan reagerend, door het ijs liet zakken, zegt iets over de kwaliteit van Asscher en het gebrek eraan van Sarko maar bovenal iets over de kwestie zelf: het is niet goed mogelijk de nee-stem van zinnige argumenten te voorzien.

   1. Ni28

    niet spontaan, regie van Buitenhof wilde dat zo laten uitzien maar het was eenzijdig gepland. Als die prof voor een ja kwam was Asscher al lang naar huis gegaan.

    1. ceteris paribus

     Ja, als je het eens bent is er weinig om over te debatteren.

     1. Ni28

      waarom denkt u dat ik het eens ben?

     2. ceteris paribus

      Ik had het over Asscher en Sarko. Als laatsgenoemde een ja-standpunt had willen verkopen had Asscher daar weinig aan kunnen toevoegen.

 8. Anna

  NAVO, VS zijn voor Verdrag omdat ze een militair Verbond, militaire en technische samenwerking onder leiding van NAVO,VS willen met regering Oekraïne, Artikel 10. Daar praat Asscher niet over. Waar de expansiedrift van NAVO,VS en EU aan ten grondslag.VS is heel Europa vol aan het stoppen met oorlogstuig. De wapenindustrie van de Amerikanen moet floreren en Rusland kapot, gevolg oorlog in het verschiet voor heel Europa. Wie wil hiervoor voor stemmen.

 9. Vigo

  “Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD”

  Nee met 8 zetels in de peilingen kan zakkenasscher wel inpakken…

 10. Anna

  Waarom zat PvdAer Asscher niet samen aan tafel met professor Richard Sakwa. Wist Sakwa dat ze minister Lodewijk Asscher die aan de kant zat zoveel bij het gesprek zouden betrekken. Asscher wist van te voren dat de professor uit Kent aanwezig was. Zo doen ze dat bij Buitenhof.

  1. Ni28

   Anna, dan was Sakva voorbereid op deze bliksem interventie. Ik ben het niet eens met de stelling dat Asscher hem liet zakken. Hij noemde juist punten die wij van Asscher nooit zouden horen in zijn eentonige retoriek. Asscher sprak wel luid en dat doen linkse mensen eenmaal zo. Door hard praten overtuig je ook jezelf van eigen gelijk.

  2. Beukman

   Ook ik had de indruk dat Sakwa er niet op was voorbereid dat iemand hem zou kunnen tegenspreken. Maar het moet net zo hard gezegd: de vraag is of Asscher wél was voorbereid.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Quats

  De hele gelijkgeschakelde media van DDS tot Joop.nl en Elsevier tot DWDD is voor.
  De rest van de mensheid is tegen.

 12. Ni28

  Oekraïne was altijd de graanschuur van de USSR en Poetin kijkt wel uit om die te verspelen wat met het losmaken van Oekraïne al bijna gebeurt is. Daarom heeft Poetin gezorgd voor onrust in Oekraïne om deze afhankelijk van hem te maken. De EU wilt die graanschuur ook vandaar dat zij zo behulpzaam zijn in Brussel.

  1. Beukman

   Tja, uiteindelijk is het aan de Ukraïners zelf, uiteraard, om te bepalen wiens graanschuur ze willen zijn. Of vind je dat Putin daarover gaat?

 13. Ni28

  Het is bijna aandoenlijk dat elke kritiek die het tegendeel beweert gelijk gelinkt wordt aan Wilders of Trump of net niet Hitler in dit geval. Links houdt niet van kritiek en claimt alle gelijk van de wereld. Bij de DDS wordt zelfs de hele reactie pagina gekaapt door zulke lieden en iedereen met een ander mening krijgt een lading negatieve kwalificaties. Dit is een discussie plek niet geschikt voor eentonige monoloog.

  1. ceteris paribus

   De ja-stem voor het referendum is niet gebonden aan rechts of links. Populistisch links en rechts zijn tegen, de verstandige politici voor.
   Mooier kan ik het niet maken.

   1. Ni28

    Anna, dan was Sakva voorbereid op deze bliksem interventie. Ik ben het niet eens met de stelling dat Asscher hem liet zakken. Hij noemde juist punten die wij van Asscher nooit zouden horen in zijn eentonige retoriek. Asscher sprak wel luid en dat doen linkse mensen eenmaal zo. Door hard praten overtuig je ook jezelf van eigen gelijk.

 14. Houtlijm

  Als ik het goed begrijp gaat het artikel van Tim niet over ‘peilingen’ (zoals in de kop en de platte tekst gesuggereerd), maar slechts over een lullig peilinkje onder 269 mensen door een onbetekenend en commercieel marketingbureautje. Waarschijnlijk zwaar gesubsidieerd om deze uitslag naar de daartoe bestemde media (DDS o.a.) te ventileren.

  1. ceteris paribus

   Ik snap heel goed dat Houtlijm hier een beetje zenuwachtig van wordt.

   1. Houtlijm

    In de grafiek staat toch echt dat het om slechts 269 ondervraagden gaat. En Direct Research is heuselijk een online marktbureautje waar niemand ooit van gehoord heeft. Welk deel van mijn reactie snap je dus niet?

    1. cmsuijkerbuijk

     Ik denk, dat Tim wanhopig het internet zit af te struinen, om ook maar iéts positiefs te vinden voor het “Ja”-kamp.
     Nou, dat heeft ‘ie dan gevonden bij dit bureau’tje!
     Maar zoals ik al stelde in mijn eerste reactie: Wie wil er nou een land steunen, dat weigert, om mee te werken aan het MH17-onderzoek en dus potentieel verdacht is. Maar ja, het is het geweten van de voorstemmers!

  2. The Oracle

   beste houtlijm
   Ik denk dat Livenstro het onderzoek zelf heeft gehouden
   onder zijn paar landverraders vrienden !!
   vriendinnen heeft hij niet, de ouwe bruiwerker

   gr. Jossie brink

 15. The Oracle

  zo beste CP , je krijgt hulp van bovenaf

  als ik Anna steun met Ukraine waarheden wordt de reactie verwijderd??

  HET MOET EN ZAL JA, WORDEN ,whahahaha

  dank , leuk ik heb dus gelijk , whahahahahaha

  gr. the oracle

  1. ceteris paribus

   “whahahaha dank , leuk ik heb dus gelijk , whahahahahaha

   Proost, Oracle.

   1. The Oracle

    whahahahaha
    O ?????????
    je verwijdert ze zelf ???

    zou ook kunnen ,

    bij mensen die 20 minuten na de crash van de MH=17 riepen :

    het was een bukraket , PUTIN DID IT. OOK DDS

    KAN JE ALLES VERWACHTEN ,

    dooeiiii

    the GREAT ORACLE

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.