Plasterk stuurt zondagsrust naar laatste rustplaats

Geen categoriemrt 10 2016, 18:00
De wet over de zondagsrust zal worden ingetrokken.
Het volgende slachtoffer in de de strijd om 'religieuze gelijkheid': de wet op de zondagsrust. Een kleine introductie: deze geheel ingeburgerde wet bepaalt vooralsnog dat er op zondagen vóór 13:00 geen "openbare vermakelijkheden" mogen plaatsvinden, en dat er geen onnodig lawaai gemaakt mag worden, vooral in de buurt van kerken. Overigens kunnen lokale bestuurders wel vergunningen verlenen om uitzonderingen op deze wet mogelijk te maken. En dat gebeurt al jaren met groot gemak.
Op zich is dat verder geen enorm probleem: gemeenten kunnen prima zelf de afweging maken of de zondagsrust gehandhaafd wordt, of niet. In feite was de wet, alszijnde een landelijke geldende wet, altijd enigszins overbodig. In de praktijk zal het intrekken van de wet op nationaal niveau dan ook weinig veranderingen teweeg brengen. Maar ook het in stand houden zou geen probleem zijn geweest, aldus Plasterk. Hij had laten onderzoeken hoeveel problemen de wet nu oplevert. Het resultaat: geen. Door de bepaling dat gemeenten zelf uitzonderingen kunnen verlenen op de wet, was er in samenspraak met die partij vrijwel altijd wel een oplossing te vinden.
Eigenlijk gaat het hier dus om een symbolische wet die in de praktijk weinig invloed heeft, maar wel de (oorspronkelijke) cultuur van ons land weerspiegelt. Het willen intrekken van de wet is zodoende ook puur symbolisch. Het gaat de voorstanders van afschaffing in de Tweede Kamer vooral om het het principe dat één geloof nu bevooroordeeld zou worden, ten opzichte van een ander geloof. Dat dit het geloof is dat al eeuwen aanwezig is in Nederland en dat dit land gevormd heeft, maakt uiteraard niet uit. Gelijkheid is ons nieuwe geloof, en dat geloof mag natuurlijk wel worden voorgetrokken.
Het is nog onduidelijk of er nog een consultatieronde komt met betrokken partijen, zoals kerken en andere organisaties. Minister Plasterk zou zo'n ronde graag pro forma zien, maar D66 gaat alle subtiliteiten uit de weg: de samenleving hoeft zich volgens deze partij niet uit te spreken, en de wet moet meteen worden afgeschaft.
Plasterk benadrukte dat dit niet betekent dat alle verwijzingen naar religie, zoals "Bij de gratie Gods" (bovenaan wetten), zullen verdwijnen. Maarja, dat zeiden ze bij het verruimen van de winkeltijden op zondag ook al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten