Speelt jouw kind weleens op straat met speelgoedwapens? Pak ze dan per direct af

Geen categoriemrt 11 2016, 8:00
Het lijkt misschien onschuldig speelgoed, maar de politie waarschuwt dat het je kind in gevaar kan brengen.
Als je kind, of een kind dat je kent, weleens met speelgoedwapens speelt, let dan goed op: de politie waarschuwt dat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Sommige speelgoedwapens kunnen makkelijk worden aangezien voor echte vuurwapens. Dat gebeurt steeds vaker, aldus de politie:

"Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in het openbaar speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens"

Je kunt je voorstellen hoe gevaarlijk het kan zijn als de politie denkt dat ze met echte wapens te maken hebben, terwijl het om speelgoed gaat. Ze zullen vast niet zo snel denken dat jouw kind een crimineel is, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. In Nederland hebben speelgoedwapens (nog) niet tot ernstige incidenten geleid, maar dat is zeker niet ondenkbaar.
[caption id="attachment_133301" align="aligncenter" width="794"]Tamir Rice (12) werd neergeschoten door een agent die dacht dat hij een pistool had Tamir Rice (12) werd neergeschoten door een agent die dacht dat hij een pistool had[/caption]
In 2014 werd in Amerika een jongen neergeschoten door een agent die dacht dat hij een écht wapen had. Het bleek slechts een speelgoedwapen te zijn. Het misverstand leidde tot de dood van de 12-jarige jongen.
Ook de Nederlandse politie is hier bang voor:

"Zulke incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten"

[caption id="attachment_133299" align="aligncenter" width="757"]Screen Shot 2016-03-11 at 08.59.09 "Speelgoed". Bron: Flickr / Sean[/caption]
Het advies van de politie? Laat je kind niet op straat spelen met speelgoedwapens, zorg dat dat alleen binnenshuis gebeurt. Als je er heel zeker van wilt zijn dat je kind die nepwapens niet in een onbewaakt moment toch naar buiten neemt, zou ik ze gewoon afpakken. Er zijn genoeg andere dingen om mee te spelen, en de veiligheid van je kind is echt belangrijker dan spelen met speelgoedwapens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten