Verschuif de belastingaangifte naar 1 mei

Geen categoriemrt 30 2016, 8:00
Iedereen blij: zowel de fiscus als de gewone burger.
De fiscus heeft genoeg van de werkdruk rond de belastingaangifte. Volgens de fiscus vullen veel mensen hun formulieren pas in maart in. Het gevolg? De fiscus heeft opeens nog maar een maand om 9 miljoen belastingaangiftes te verwerken.
Directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst legt uit in het AD:

"Pas eind januari zijn alle gegevens van belastingplichtigen bij ons binnen. De vooraf ingevulde aangifte is vanaf 1 maart beschikbaar. Een maand voor 9 miljoen aangiftes is simpelweg te kort."

Het merkwaardige is dat we vorig jaar al tot eind april hadden om de belastingaangifte te regelen, en dit jaar wéér. Met andere woorden: we hebben nu al twee keer achter elkaar de ruimte om de aangiftes iets later in te vullen en de belastingdienst heeft al een maand langer de tijd om de gegevens allemaal te verwerken.
Officieel is de datum echter nog niet veranderd, waardoor de staat best kan eisen dat het volgend jaar weer geregeld moet zijn voor 1 april. De fiscus vindt dat duidelijk geen goed idee.
En dat is helemaal niet gek. 9 miljoen aangiftes doen en verwerken in 1 maand is inderdaad erg veel. Ik zou bijna zeggen: goddank dat de belastingdienst dat helemaal niet aankan. Als dat wel zo was, was de fiscus namelijk veel te groot en machtig. En dat zou betekenen dat we nóg meer belasting zouden moeten betalen.
Daar passen we allemaal voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten