Video opgedoken van gijzelaar Al-Nusra in Syrië

Geen categoriemrt 17 2016, 16:00
Er is een video opgedoken van een Japanse journalist die in Syrië wordt vastgehouden.
Wanneer we aan de gruwelijkheden van Syrië denken, denken we eigenlijk al automatisch aan ISIS. Maar wie denkt dat de andere groepen in Syrië lieverdjes zijn, heeft het niet bij het juiste eind. De groepen vechten dan wel tegen de koppensnellers van ISIS, maar ze kunnen er zelf ook wat van.
Zo ook Al-Nusra, de aan Al-Quaida gelinkte terreurgroep. Deze jihadisten hebben een video doorgespeeld aan de media, waarin een collega van hen te zien is. Het zou gaan om de Japanse Jumpei Yasuda, die in Syrië verslag probeerde te doen van alles wat zich daar afspeelt. De man verdween vorig jaar juni echter van de aardbodem. Het laatste bericht dat men van hem ontving, was de boodschap dat hij zou gaan proberen om vanuit Turkije de grens met Syrië over te steken. Sindsdien was er niets meer van hem vernomen.
Nu is er dus woensdag een video opgedoken met een teken van leven van hem. Hij begint met het noemen van de datum, 16 maart 2016, en merkt op dat dit zijn verjaardag is. Hij vertelt dat hij kan zeggen wat hij wil, en richt zich daarna tot zijn familie, die hij zegt te missen. "Ik zou jullie graag omhelzen, maar dat kan niet" zegt hij. Daarna richt hij zich tot zijn regering met een opgeschreven boodschap, die ongetwijfeld door zijn gijzelnemers is neergepend. De strekking van de tekst is dat hij vergeten zou zijn door iedereen,"als hij niet meer bestaat".
Er zijn berichten dat er losgeld is geëist aan de Japanse regering, maar daarover doet Japan geen duidelijke uitspraken. Wel raadt het land haar burgers ten strengste af om naar dit soort levensgevaarlijke gebieden af te reizen, omdat het gevaar op dit soort situaties te groot is om voor lief te nemen. Yasuda zelf zou dit overigens moeten hebben geweten: opmerkelijk genoeg werd hij in 2004 ook al eens gekidnapt, toen in Irak. Gelukkig werd hij destijds na een paar weken vrijgelaten. Hij bleek echter vastberaden om ook deze keer verslag te doen vanuit het oorlogsgebied. Laten we hopen dat hij ook deze keer heelhuids terug zal keren, zodat zijn vrouw en kinderen hem daadwerkelijk kunnen omhelzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten