Boris van der Ham: Alexander Pechtold moet eens iets zeggen over de radicale islam in plaats van nietszeggende onderwerpjes

Geen categorieapr 16 2016, 17:00
De kritiek op Alexander Pechtold neemt toe: is hij over zijn houdbaarheidsdatum heen?
Het lijkt erop dat Alexander Pechtold steeds dieper in de problemen komt. Niet alleen staat zijn partij in de peilingen op zo'n 15 zetels, wat veel te weinig is aangezien de PvdA helemaal in elkaar is gestort, maar zijn partijgenoten beginnen nu ook aan zijn stoelpoten te zagen. Deze critici zijn het over één ding eens: het D66-geluid is onder Pechtolds leiderschap onvoldoende te horen.

"D66 heeft altijd de neiging te vervallen in kleine onderwerpjes. Daar moet het voor blijven waken. Dan gaat het opeens over de vraag of 'Bij de gratie Gods' nog wel boven wetten moet staan en gaat men ruzie zoeken met de ChristenUnie. Terwijl er wordt weggedoken bij echt ernstige discussies over de radicale elementen in de islam. Het standpunt is nu vooral 'wat Wilders zegt, hoort niet', maar wat vindt D66 dan wél? Ook was D66 erg onzichtbaar in het debat over de vluchtelingen."

Uiteindelijk is Pechtold wel met een plan op de proppen gekomen, maar hij was één van de laatsten die dat deed. Ook had hij de plannen van andere fracties gewoon gekopieerd en voor zichzelf geclaimd. Het vervelende daarvan is dat helemaal niemand daar in trapt, niet in Den Haag, maar ook niet in de rest van het land.
Ilona Kingma is een ander partijlid dat weinig fiducie heeft in de toekomst van D66 onder Pechtold. Zij legt uit dat haar voornaamste bezwaar is dat het tegenwoordig allemaal om de persoon Pechtold draait, en niet om de D66-ideologie. Sterker nog, die ideologie lijkt tegenwoordig niet-bestaand te zijn:

"Hij is ook mediageniek, dus ik snap de route wel, maar het zijn mediamomentjes. Het baart me zorgen dat vanaf het moment dat Pechtold de leiding kreeg een groep kritische geesten met tegengeluid is verdwenen. Kijk naar de fractie in de Tweede Kamer nu. Deze mensen weten veel van hun beleidsterrein, maar de ideologie, het D66-geluid, mis ik te vaak."

Daar komt nog eens bij dat steeds meer D66'ers zich ernstig zorgen maken over het gebrek aan opvolgers in de partij. Wat gebeurt er als Pechtold opstapt? Of als hij de verkiezingen verliest en feitelijk wordt afgezet? Er staat dan, aldus veel Democraten, helemaal niemand klaar. En dat is een groot probleem: het betekent immers dat je de verkiezingen na Pechtolds opstappen ook vrijwel zeker gaat verliezen.
Nou, ik heb een heldere boodschap voor onze vrienden van D66: jullie kunnen er vanuit gaan dat jullie de volgende verkiezingen inderdaad niet goed presteren... en de kans is groot dat het daarna nóg erger wordt, omdat jullie naast Pechtold gewoon niemand hebben. Een partij kan dat probleem overwinnen door ergens voor te staan, door duidelijke principes te hebben, maar dat is bij jullie absoluut niet zo. D66 is de anti-PVV, en dat is het dan. Voor de rest zit er niets achter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten