BREXIT FTW: tijd voor Groot-Brittannië om Zwitserland achterna te gaan

Geen categorieapr 01 2016, 19:00
Een maand geleden stemden Zwitsers er massaal voor om hun aanvraag om lid te worden van de Europese Unie terug te trekken.
Het was een indrukwekkend resultaat omdat het niet eens close was. Maar liefst 126 parlementsleden wilden duidelijk maken aan de EU dat Zwitserland nooit lid zou worden, slechts 46 parlementsleden wilden dat juist wel. Het zijn eigenlijk schokkende cijfers, zeker voor onze vrienden in Brussel die er nog altijd van overtuigd zijn dat iedere Europeaan in zijn hart best blij is met de Brusselse moloch.
Later dit jaar mag een ander volk stemmen over het lidmaatschap van hun land: Britten. Op dit moment vindt er daar een levendig debat plaats dat zelfs voor verdeeldheid zorgt in het kabinet van premier David Cameron. Zo is de premier zelf voor een voortgezet lidmaatschap, maar zijn enkele ministers tégen. En nog fel ook.
Hoewel uit peilingen blijkt dat het bijzonder spannend belooft te worden heb ik goede hoop dat eurosceptici deze strijd uiteindelijk winnen. En dat zullen ze dan grotendeels te danken hebben aan de inzet van één man, Nigel Farage.

Will Straw, the activist-in-chief behind the Britain Stronger In Europe (BSE) campaign to keep the UK in the European Union (EU) has told the Economist that unlike some of his naysayers, the idea that UKIP leader Nigel Farage is bad for the ‘Leave’ campaign is untrue.

Bagehot, which conducted a soft interview with Mr. Straw, posed the question: “The more Nigel Farage fronts the Leave campaign, the better for you, no?. You must cheer every time he pops up on TV” echoing the sentiment expressed by anti-Farage elements both in the establishment leave campaign (Vote Leave) and indeed amongst some inside UKIP.

But Mr. Straw disagrees, claiming that Mr. Farage is persuasive and charismatic. He said that the BSE campaign is wary of Mr. Farage and his influence, and that they would rather not be complacent about his impact on the British public.

De tegen-EU-lidmaatschap campagne bestaat helaas uit verschillende groepen die geleid worden door een paar haantjes die allemaal denken dat zij het beste de leiding kunnen nemen in dit debat. Maar dat is flauwekul. Farage is gewoon een geweldige politicus die al ongelooflijk goede prestaties heeft geleverd. Er zijn niet veel moderne politici die erin slagen om een nieuwe partij op te zetten en die vervolgens een factor van belang te maken in de (internationale) politiek. Farage heeft dat wél gedaan. Dat zegt het één en ander over zijn charisma en talent.
Maar zelfs als er mensen zijn die niet onder de indruk zijn van Farage heeft Vote Leave geen enkel probleem. Boris Johnson, de burgemeester van Londen die wellicht de opvolger wordt van Cameron als leider van de Britse Conservatives, is ook tegen voortgezet EU-lidmaatschap. En ook hij is charismatisch, getalenteerd, en een geweldige communicator.
En nog populair ook.
Kortom, het is flauwekul om te eisen dat Farage minder vaak op TV verschijnt. Hij leidt Vote Leave, andere (veelal Tory!) eurosceptici leiden andere groepen. Als kiezers niet goed reageren op de één kunnen ze altijd terecht bij de ander. Daardoor voegen ze allemaal iets toe aan de grotere Tegen campagne. En daar moeten alle Britse eurosceptici blij mee zijn.
Het is dus zeker mogelijk dat Groot-Brittannië later dit jaar uit de EU stapt. En dat zou niet alleen goed zijn voor dat land zelf, maar ook voor Nederland omdat dit een NEXIT ook meteen een flinke stap dichterbij brengt. Als het hek eenmaal van de dam is...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten