Britse dokter: 'Ik heb 150 topsporters doping toegediend, topvoetballers incluis'

Geen categorieapr 03 2016, 15:00
Een nieuw dopingschandaal heeft voor grote onrust gezorgd in Groot-Brittannië.
The Sunday Times, één van de grootste én beste Britse kranten, heeft namelijk een artikel gepubliceerd over een Britse dokter die toegeeft dat hij topsporters op illegale wijze prestatieverhogende middelen heeft toegediend. Let wel, hij doet dat niet in een groot interview, maar in een gesprek dat stiekem gefilmd werd.
De dokter had er geen idee van dat hij met journalisten sprak.
https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/716549753824215040
Uit het onderzoek van The Sunday Times blijkt dat dokter Mark Bonar topsporters duizenden euro's in rekening brengt voor dopingprogramma's. De Britse minister van Cultuur, John Whittingdale, heeft gisteren al een grootschalige onderzoek gelast omdat de Times ook bericht dat het Britse anti-dopingsagentschap twee jaar geleden al geïnformeerd werd over de kwalijke praktijken van Dr. Bonar, maar er niets mee deed.
Dr. Bonar, die aan het hoofd staat van een privékliniek in Londen, legt in een aantal geheime ontmoetingen met undercover journalisten uit hoe hij dit soort werk precies doet. De gesprekken zijn niet alleen opgenomen door de journalisten, maar nu ook online gezet. Enkele belangrijke en opvallende feiten:
https://twitter.com/thesundaytimes/status/716386956075278337
* Zijn netwerk van geheime cliënten bevat onder meer een Britse cricketer (da's best triest), Britse Tour de France wielrenners (oh nee...), een Britse bokskampioen, tennisspelers, vechtsporters, én topvoetballers.
* De dokter stelt dat hij spelers van Arsenal, Chelsea, Leicester (de huidige koploper) en Birmingham City behandeld heeft. Hier moet bij worden opgemerkt dat The Sunday Times geen direct bewijs heeft gevonden die dit deel van Bonars uitspraken staven.
https://twitter.com/thesundaytimes/status/716493933715591168
* In the afgelopen zes jaar heeft hij meer dan 150 topsporters behandeld uit het Verenigd Koninkrijk én andere landen. Het gaat daarbij om drugs als EPO, steroïden en menselijk groeihormoon. Volgens Bonar waren de resultaten (oftewel de verbeteringen voor de sporters in kwestie) "fenomenaal!"
* Verschillende topsporters kwamen bij Dr. Bonar terecht via een voormalige fitness coach van Chelsea, die zelf toegaf dat hij minstens één speler onlangs nog had verteld dat hij naar Dr. Bonar zou moeten gaan voor een behandeling met doping.
* Dr. Bonar heeft zelfs doping gegeven aan twee professionele dansers van het BBC-programma Strictly Come Dancing. Same met de cricketer kun je die twee dansers Dr. Bonars meest trieste klanten noemen.
https://twitter.com/thesundaytimes/status/716487643316559880
Het feit dat Dr. Bonar zélf trots opschept over zijn illegale praktijken heeft de Britse sportwereld, en het publiek, geschokt. De minister van Cultuur is al in actie gekomen, en er komt ongetwijfeld nog veel meer los in de komende dagen.
Om Dr. Bonar vrijelijk te laten praten stuurde The Sunday Times een aspirant Olympische atleet naar hem toe. Dat deed hij samen met een videorecorder. Het resultaat mag er dus zijn, want het bewijst dat het dopinggebruik bijzonder wijdverspreid is in de Britse sportwereld... en daarmee vrijwel zeker ook in andere landen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten