Complete oppositie in verzet tegen Rutte: geef NU gehoor aan de uitslag van het referendum!

Geen categorieapr 14 2016, 14:00
Rutte luistert niet naar de oppositie en wil een regeringsbesluit over het EU-associatieverdrag blijven uitstellen.
Hoewel een verpletterende meerderheid van de kiezers vorige week "nee" zei tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne, lijkt die boodschap nog niet helemaal doorgedrongen tot premier Rutte. De premier wil nog geen uitsluitsel geven over wat het kabinet met het associatieverdrag gaat doen – ondanks de overweldigende tegenstem, denkt Rutte het verdrag te kunnen aanpassen en dan alsnog te ratificeren.
Dat is vreemd. De meerderheid van de Nederlandse kiezers stemde namelijk tégen de wet tot goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne. De enige logische conclusie is dus om die wet van tafel te vegen: van Nederlandse goedkeuring kan geen sprake zijn. Maar Rutte wil eerst gaan onderhandelen met de EU-bazen in Brussel voordat hij uitsluitsel geeft. Volgens Geert Wilders is dat niet alleen onduidelijk tegenover de kiezer, maar breekt Rutte ook de Referendumwet: hierin staat namelijk dat het kabinet "zo spoedig mogelijk" gehoor moet geven aan de referendumuitslag.
Ruttes uitstelgedrag wordt hem niet in dank afgenomen door de Tweede Kamer. De voltallige oppositie riep het kabinet gisteren na een urenlang debat op om direct gehoor te geven aan de uitslag van het referendum. Dat lees je goed: de voltallige oppositie, van links tot rechts, is klaar met het geploeter van dit VVD-PvdA-kabinet. Nu duidelijkheid.
Het is te hopen dat Rutte snel tot inkeer komt. De Nederlandse kiezer zal het namelijk niet snel vergeten als Rutte de referendumuitslag zomaar aan zijn laars lapt. Het lijkt erop dat Rutte denkt dat hij een besluit kan blijven rekken en uitstellen, en dat de kiezer het dan allemaal wel best zal vinden. Maar door die knoop niet door te hakken, blijft de kwestie júíst spelen. De PVV staat torenhoog in de peilingen, en een groot deel van die virtuele zetels komt van de VVD. De VVD zal die zetels niet terugwinnen als Rutte de mening van EU-bazen in Brussel belangrijker vindt dan de mening van de Nederlandse kiezer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten