Dat werd eens tijd! Kabinet gaat verblijf in het ISIS-kalifaat strafbaar stellen

Geen categorieapr 12 2016, 20:00
Inmiddels is het alweer zo'n slordige twee jaar geleden dat de terreurgroep ISIS half Irak en half Syrië in korte tijd wist te veroveren. Het Nederlandse kabinet sjokt achter de feiten aan, en besluit nu eindelijk eens om aanwezigheid in ISIS-contreien uit te roepen tot strafbaar vergrijp.
Al ruim twee jaar bestaat het door ISIS zelf uitgeroepen kalifaat, en al even zo lang is duidelijk dat het een grote aantrekkingskracht uitoefent op Nederlandse moslims. Tientallen islamitische landgenoten hebben het luxe en seculiere bestaan alhier ingeruild voor koppensnellen, yezidi-meisjes verkrachten en werelderfgoed vernietigen. Leuk joh, dat ISIS!
Alhoewel aansluiting bij een terroristische organisatie al sinds jaar en dag is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, maar de rechter in veel gevallen niet bewezen achtte dat teruggekeerde Syriëgangers ook daadwerkelijk naar ISIS gingen - en geen hulpverleners waren, zoals ze zelf vaak claimden - zijn veel jihadisten noodgedwongen weer vrijgelaten.
Het kabinet ziet dat al een maand of twintig met lede ogen aan, en besluit ein-de-lijk eens in te grijpen. En dat is door niet alleen lidmaatschap van ISIS strafbaar te stellen, maar ook het verblijf bij ISIS:

Het vrijwillig verblijven in een gebied waar terroristische organisaties als Islamitische Staat de dienst uitmaken, wordt mogelijk strafbaar. Minister van Justitie Ard van der Steur gaat dat bespreken met het Openbaar Ministerie. Dat schrijft hij in reactie op een motie van VVD, CDA en SGP.

En ik mag toch hópen dat dit gesprek van Van der Steur iets zal opleveren waar Nederland een stuk veiliger van wordt!
Zo'n wetsvoorstel is namelijk niets minder dan terecht. Je gaat mij niet wijsmaken dat je als westerling vrijwillig naar Oost-Syrië of West-Irak gaat om mensen te helpen. Niet als je weet dat je hoofd er letterlijk afligt nog voordat je de eerste inwoner hulp hebt kunnen verlenen. Begrijp me niet verkeerd: het is heel goed dat dit wetsvoorstel er nu alsnog komt. Maar man o man, het had allemaal wel wat sneller gekund...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten