Ebru Umar is helemaal klaar met Erdogan en wil af van haar Turkse paspoort

Geen categorieapr 28 2016, 10:00
De journaliste heeft een advocaat in de arm genomen om te onderzoeken of ze haar Turkse nationaliteit kan afzweren.
Ze zit niet meer gevangen op een Turks politiebureau, maar Ebru Umar kan nog steeds niet rustig slapen. Ze mag Turkije niet verlaten, en vanmorgen werd ze opeens gesommeerd om zich wéér bij de politie te melden. Die zou zich zorgen maken om Umars veiligheid, en haar beveiliging hebben aangeboden. Umar heeft dat geweigerd, en heeft in de gesprekken met de politie steun van haar advocaat en van de Nederlandse ambassade. Die advocaat helpt haar ook met het afzweren van de Turkse nationaliteit.
https://twitter.com/umarebru/status/725591945041563648
Umar is klaar met Erdogan, en wil zo snel mogelijk van haar Turkse staatsburgerschap af. Doordat ze de Turkse nationaliteit heeft, kan Erdogan haar vasthouden in Turkije. Het is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om de Turkse nationaliteit kwijt te raken – de overheid van het land werkt dit tegen, want zolang mensen als Umar een Turks paspoort hebben, heeft de Turkse overheid extra controle over hen.
Ebru Umar wilde daarom al een tijd van haar Turkse nationaliteit af, maar haar ouders waren er tegen. Die zijn sinds hun dochters arrestatie van gedachten veranderd: ze staan volledig achter de beslissing om het Turkse paspoort te lozen. Metro schrijft:

"Ik wilde dit al een tijdje, maar mijn ouders wilden het niet hebben", zegt Umar. "Maar nu zijn ze het volledig met mijn keuze eens."

Gelukkig maar. Het feit dat honderdduizenden Nederturken de Turkse nationaliteit hebben, geeft de overheid in Ankara veel macht om hun onderdanen in Nederland te beheersen. Hopelijk lukt het Ebru Umar om haar Turkse nationaliteit op te geven, en treden andere Nederlandse Turken in haar voetsporen. We kunnen immers niet toestaan dat de lange arm van Ankara zich met ons land bemoeit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten