Ebru Umar is vrij maar mag Turkije niet verlaten

Geen categorieapr 24 2016, 15:56
Eerst het goede nieuws: de Nederlandse columniste Ebru Umar is vrijgelaten door de Turkse autoriteiten.
De columniste van Metro en TPO laat dat zelf weten op Twitter. Haar aankondiging gaat gepaard met een foto met een schitterende achtergrond, maar waarop ze er zelf erg moe uitziet. Gek is dat natuurlijk niet: ze heeft een vreselijke nacht achter de rug. Gisteravond laat werd ze opgepakt, en ze is nu pas weer vrijgelaten. Je kunt je er iets bij voorstellen dat ze het erg zwaar heeft.
https://twitter.com/umarebru/status/724228980514103296
Voor zover het goede nieuws. Er is namelijk ook slecht nieuws. Ze mag Turkije namelijk niet verlaten. Dit komt ongetwijfeld doordat ze niet alleen een Nederlands, maar voor zover mij bekend ook een Turks paspoort heeft. Daardoor is de kans klein dat ze gedeporteerd wordt, en is de kans juist groot dat ze door de hele gang van een rechtszaak zal moeten gaan.
Met andere woorden, haar situatie is verbeterd, maar de toekomst ziet er nog steeds niet al te rooskleurig uit. Laten we hopen dat ze binnenkort meer informatie uit de doeken kan doen en dat dit uiteindelijk met een sisser afloopt. Daarvoor is het in ieder geval van het grootste belang dat de Nederlandse ambassade en onze regering de druk op Turkije opvoeren en Ankara duidelijk maken dat dit soort gedrag ten opzichte van een Nederlandse staatsburger volstrekt onacceptabel is.
UPDATE:

Ze is vrij, maar ze mag het land niet verlaten. Dat is goed nieuws en tegelijkertijd geen goed nieuws. Het is een gangbare manier van doen in Turkije en het betekent dat ze over ongeveer twee weken te horen krijgt of Turkije daadwerkelijk overgaat op vervolging of niet. Twee weken.

Dat moet voldoende tijd zijn voor de Nederlandse politiek om druk te zetten op Ankara en er zodoende voor te zorgen dat de Turken Ebru met rust laten.

Ebru Umar die zondag is vrijgelaten moet van de Turkse autoriteiten bewijzen dat ze in Nederland werkt. Tot die tijd mag ze Turkije niet verlaten. Dat zegt ze zondagmiddag tegen ThePostOnline. “Hoe je dat moet bewijzen is ingewikkeld, dus daar zijn we nu mee bezig.”

Dat kan inderdaad ingewikkeld zijn, zeker voor journalisten, die vaak op freelancebasis werken.
Hoe dan ook hopen we natuurlijk nu op het beste. De komende twee weken zullen we ongetwijfeld meer horen, onder meer of ze al dan niet vervolgd gaat worden. Hoe dan ook is het nu aan Den Haag om in te grijpen. De EU heeft genoeg manieren om Ankara onder druk te zetten. Maak daar nu maar eens gebruik van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten