EXITPOLL REFERENDUM: 32% is komen opdagen. Tegenkamp wint duidelijk, maar zal het geldig zijn?

Geen categorieapr 06 2016, 21:05
Nederlanders konden vandaag naar de stembus vanwege het associatieverdrag met Oekraïne, en die kans hebben maar weinigen ook gepakt. Het tegenkamp boekte een imposante overwinning, met maar liefst 64% tegenover 36% voor het voorkamp, aldus een exitpoll van Ipsos en de NOS. Of de benodigde 30% opkomst is gehaald, is echter nog onduidelijk. Volgens de exitpoll is de opkomst blijven steken op 32%, en het verschil tot de 30% ligt daarmee binnen de foutmarge.
Uitslagen van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne worden nog geteld, maar een exitpoll wijst op een grote overwinning voor het tegenkamp, van 64% tegen 36%. Volgens de exitpoll van Ipsos en de NOS kwam 32% van de kiesgerechtigede Nederlanders stemmen. Het opkomstpercentage heeft wel nog een foutmarge van 3%.
De opkomst is de hele dag aan het schommelen geweest, met allerlei voorspellingen die alle kanten uitwezen. Maurice de Hond was de enige die de hele dag een uitslag voorspelde die onder de 30% zou liggen, en politicoloog André Krouwel was er vanochtend zeker van dat een opkomst van rond de 50% gehaald kon worden. Alle professionele en amateur-politicologen zaten tussen die twee uitersten in.
Hoe dan ook wil DDS alle Nederlanders die vandaag gestemd hebben bedanken. Of u nu voor of tegen heeft gestemd: u heeft uw democratische plicht verricht, en daar mag u trots op zijn. Ondanks dat meer dan 60% van de Nederlanders deze verzaakt heeft, was u één van de betrokken burgers die diens verantwoordelijkheid wél heeft genomen.
Laten we hopen dat bij een volgend referendum meer mensen komen opdagen. Het zijn belangrijke kwesties waar wij ons als burger over kunnen uitspreken. Niet elk land biedt diens burgers deze mogelijkheid, dus we mogen er best een beetje zuiniger mee omgaan. Sla uw collega's, vrienden en familie dus nog maar eens om hun oren dat ze zijn thuisgebleven.
De hele avond zullen uitslagen geteld worden, en binnen enkele uren moet duidelijk worden of de werkelijke uitslagen de exitpoll enigszins volgen. Maar zoals het nu staat, mag politiek Den Haag zich gaan klaarmaken voor een hete zomer waarin eurosceptische en eurofiele partijen recht tegenover elkaar komen te staan. Ook een strijd van het kabinet met Brussel is dan te verwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten