Heel Eindhoven houdt van Foppe de Haan

Geen categorieapr 20 2016, 8:00
Foppe de Haan krijgt altijd liefdesbrieven van voetbalfans, maar normaal gesproken komen die uit Heerenveen.
Niet zo gek aangezien Foppe trainer is van SC Heerenveen, de lokale professionele voetbalclub. Daarnaast is hij een clubgigant. Hij was een tijdje met pensioen, maar is teruggekeerd omdat zijn club diep in de problemen zat.
Geen wonder dus dat Friese voetbalfans zo van hun Foppe houden.
Vreemd genoeg heeft Foppe er sinds kort echter een heel scala aan fans bij. Ze komen allemaal uit Eindhoven en omstreken...

De aanhang van PSV doet er alles aan om SC Heerenveen tot op het bot te motiveren. Foppe de Haan haalt stapels brieven uit zijn brievenbus om de sympathie die zijn vrouw Geke heeft (zij ziet PSV het liefst kampioen worden) bij de afzwaaiende coach ook nog eens aan te wakkeren.

De 72-jarige (!) trainer legt uit:

"Ik krijg brieven van PSV-supporters, niet met omkoopvoorstellen, maar héle verhalen over dat wij ons uiterste best moeten doen. Eentje mailde zelfs en heeft diezelfde tekst ook nog geschreven! Wat ik daar dan van denk? Ach, vooral dat ik het zelf nooit zou doen."

Vervolgens zegt hij terecht dat hij er lak aan heeft wie kampioen wordt, Ajax of PSV. Hij is van, voor en door Heerenveen en wil dus dat zijn club elke wedstrijd wint. Daarbij maakt het niet uit wie de tegenstander is.
Wél laat Foppe weten dat hij in het verleden iets van een Ajax-fan was:

"Vroeger was ik wél een echte Ajax-aanhanger. Ik vond ze altijd mooi voetballen, in de Van Gaal-tijd, de Cruijff-tijd, met Michels. Ik nam mijn spelers er dan ook wel eens mee naar toe, zoals ik Ruud van Nistelrooy naar Dennis Bergkamp liet kijken bij Oranje. Hoe en wanneer loopt hij vrij? Hij was ook verreweg de beste. Het was het voetbal dat ik graag zou willen spelen."

Ik ben opgegroeid met het team van Louis van Gaal; al die jongelingen die fantastisch aanvallend voetbal speelden en de ene na de andere tegenstander van de mat speelden. Ik herinner me zelfs dat we de wedstrijd voor het 'wereldkampioenschap' voor clubteams, tegen Gremio.
Wat was dat een geweldig team. Dat Ajax, met Overmars, Van der Sar, Kluivert, Finidi George, Danny Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, en natuurlijk de grote Jari Litmanen heeft mij voor eens en altijd Ajax-supporter gemaakt. Dat team was nog eens om te aanschouwen.
Ah, memories, sweet memories.
Hoe dan ook, tegenwoordig is Ajax wat dat betreft geen schim meer van wat het ooit was. Frank de Boer is weliswaar de trainer, maar de huidige speelstijl is niet te vergelijken met dat van zijn oude Ajax. En de kwaliteit van de spelers ook niet.
Geen wonder dus dat Foppe er serieus rekening mee houdt dat hij kán winnen.
Overigens vind ik het als Ajax-supporter bijzonder veelzeggend dat PSV-fans Foppe dit soort brieven sturen. Er gaan totaal geen verhalen rond van Ajax-supporters die zoiets doen met tegenstanders van PSV, zij gaan uit van hun eigen kracht. Eindhovenaren, daarentegen, smeken Ajax' tegenstanders werkelijk om ze alsjeblieft van een overwinning af te houden. Blijkbaar is het vertrouwen in eigen kunnen (het doelsaldo moet verbeterd worden) dus bepaald niet groot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten