Joop.nl noemt fervent antisemiet Abou Jahjah een “Israël-criticus”

Het afzwakken en relativeren van jodenhaat is tegenwoordig heel gewoon ter linkerzijde van de politieke arena. Neem nu het VARA-weblog Joop.nl, dat wegloopt met Abou Jahjah.

Het is triest maar waar: antisemitisme is in opmars, en dan voornamelijk bij linksdraaiende individuen, organisaties, partijen… en publicaties. Neem nu weblog Joop.nl, dat aandacht besteden aan het feit dat veel schrijvers dreigen weg te lopen bij uitgeverij Bezige Bij. Reden? Een nieuw uit te komen boek bij de drukker, van de hand van niemand minder dan de Libanees-Belgische antisemiet Abou Jahjah.

Dit is wat Jahjah in het verleden over joden gezegd heeft. Aldus VRT Nieuws:

“Het was Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken die vanochtend bij het parket aangifte heeft gedaan tegen Dyab Abou Jahjah wegens “aanzetten tot moord en terrorisme”. Aanleiding was een Facebook-oproep waarin Abou Jahjah de Joden in Israël en Palestina opgeroepen zou hebben om te kiezen tussen “la valise ou le cerceuil” (de koffer of de doodskist, vertrekken of gedood worden, red.).”

Daarnaast maakte hij de “zionisten” in Israël uit voor genocideplegers, vergeleek hij de burgemeester van Antwerpen met een “zionistenpijper” en heeft hard gejuichd toen op 11 september 2011 het World Trade Center na een aanslag in elkaar zakte. Maar dus ook: Joden moeten de doodskist in, of ze mogen niet meer terug naar het land van hun voorvaderen. Aldus Abou Jahjah, die je met een dergelijke uitspraak toch met recht een antisemiet kan noemen. Maar goed, Joop knuffelt mensen die lelijke dingen zeggen over Joden, en dus krijg je een heel andere omschrijving van Jahjah:

“Schrijvers dreigen Bezig Bij te verlaten vanwege boek Israël-criticus”

Dat lees je goed. Als antisemiet ben je tegenwoordig eigenlijk alleen een Israël-criticus bij Joop.nl. Mocht er opnieuw oorlog uitbreken, dan weten we in ieder geval bij wie we niet moeten onderduiken: bij Joop-auteurs. Krachten van het kwaad worden bij hen moedwillig genuanceerd om vervolgens mensen als Leon de Winter een veeg uit de pan te kunnen geven. Triest en sneu, is dat.

Laat ons dus voor eens en altijd Abou Jahjah noemen wat hij is: een jodenhater en een verkondiger van Palestijnse leugens. Of, in de onsterfelijke woorden van de briljante columnist Theodor Holman:

Abou Jahjah ‘de pooier van de profeet’ (Theo van Gogh) tekent een contract bij De Bezige Bij. Zijn ze gek geworden? Theo: ‘Jahjah is de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden.’

Daar heb ik eigenlijk niets meer aan toe te voegen. Leve Theodor Holman, en weg met die nare Abou Jahjah. Shame on Joop!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. van Urk

  Op maandag 11 april 2016 , heeft IS de controle verworven over het Palestijns arabische vluchtelingenkamp van Yarmoek in Syrie. Vijf mensen werden dezelfde maand gedood en sinds het begin van de burgeroorlog werden alleen al in dit kamp 1.247 Palestijnse Syriers gedood. Tja, wie nu verwacht dat overal in de wereld vermeende pro Palestijnse actiegroepen en mensenrechtenactivisten allerhande gaan steigeren, roepen om boycots, resoluties indienen bij de VN of Free Flotilla,s gaan uitsturen naar het getroffen gebied om de Palestijnen te helpen, die begrijpt geen jota van de midden oosten problematiek. Yarmouk is het zoveelste bewijs dat de meeste actiegroepen (in het westen) die beweren dat ze “pro-Palestijns” zijn simpelweg anti-Israel zijn. Niks meer en Niks minder! Het kan hen helemaal geen lor schelen hoe elders Palestijnen echt lijden(meer dan 90.000 vluchtelingen, 282 vermist, 1.061 gevangen genomen en 5.073 doden), tenminste zolang er geen Jood of Israelier in betrokken is. Daar lezen we in Joop.nl niks over.

  1. sarko

   Kom je weleens op Joop?
   Maar goed, als je kritiek uitoefent op Israel of joden ben je al een antisemiet.
   Ik zeg maar niks…

   1. van Urk

    Als je kritiek uitoefent tegen moslims ben je al een islamofoob. Dus ik zeg ook maar niks…

    1. sarko

     Ben nog nooit uitgemaakt voor islamofoob en mijn kritiek op de islam is niet mals…

   2. ceteris paribus

    Ik ben hier ook voortdurend voor antisemiet uitgescholden omdat ik zware kritiek heb op de politiek van de staat Israël. Het scheldwoord raakte daarmee aan inflatie onderhevig.

 2. sarko

  Kan van het schrijfsel van T.E geen chocola maken, wat en warrig stuk…

 3. Seneca

  Geachte redactie!
  Op de een of andere manier ben ik wederom in het verdomhoekje gezet, want ik krijg
  de nieuwsbrief niet meer. Gaarne uw actie inzake. Bij voorbaat dank!

 4. ceteris paribus

  Abou Jahjah verwijt zijn critici een dubbele moraal als het gaat om het doen van kwalijke uitspraken.

  Wellicht heeft hij een punt: http://www.joop.nl/nieuws/lachen-om-genocide-met-leon-de-winter

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.