Nederlandse cabaretiers laten massaal Duitse Erdogan-bekritiserende collega in de steek

Het zijn van een cabaretier is méér dan het spelen van de rol van de hofnar en je zakken vullen met harlekijn-esque voorstellingen. In tijden waarin de vrijheid om te persifleren, satiriseren en te bekritiseren onder druk staan, is je rol meer dan het simpele vermaak van mensen met ‘lach, of ik schiet’-grollen.

Inmiddels is het nieuws bij zo’n beetje iedereen in Nederland wel bekend: de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann wordt vervolgd door justitie in zijn land, vanwege belediging van een buitenlands ‘bevriend’ staatshoofd. Het gaat om de Turkse president Erdogan, die in werkelijkheid natuurlijk allesbehalve een vriend van vrijheid of het Westen is, maar helaas dicteren diplomatieke normen iets anders.

De justitiële aanpak van een man die een tiranniek leider bekritiseert is een flinke aderlating voor de vrijheid. Burgers in een vrije samenleving moeten immers de mogelijkheid hebben om leiders belachelijk te maken, te bespotten en zelfs onheus te bejegenen. In het kader van een politiek debat moet een hoop mogelijk zijn, want politici die ‘onaantastbaar’ zijn, zijn nu eenmaal de gevaarlijkste van allemaal. Erdogan is hard op weg een president van die laatste categorie te maken, en dus is hem bespotten essentieel.

Helaas is die maatschappelijk belangrijke taak maar aan weinigen besteed. De enige die zich bewust lijkt van zijn rol in het discours, is Hans Teeuwen. In een bizarre, maar vitale sketch doet de Brabantse grappenmaker net alsof hij Erdogan nog kent van een tijd dat het Turkse staatshoofd werkzaam was in bordeel in Istanbul, en weigerde zo beleefd te zijn om fellatio uit te voeren:

Grof, maar hard nodig. Iemand die vanwege satire anderen voor de rechter sleept, oogst wat hij zaait: nog meer, en nog hardere satire. Leiders zijn niet onaantastbaar, en indien nodig moet een cabaretier ver gaan om dat aan te tonen. Hans Teeuwen speelt zijn rol met verve.

Tot zover het goede nieuws, want Teeuwen is ook de énige die doet wat zijn taak is…

Dus waar blijven jullie? Nou, Freek de Jonge, Najib Amhali, Youp van ’t Hek, Theo Maassen, Lebbis en Jansen, Jochem Myer, Brigitte Kaandorp en Guido Weijers? Jullie hebben dit vak allemaal bewust gekozen. Het is niet om alleen maar je eigen zakken te vullen of bekende Nederlander te worden. Er hoort ook een maatschappelijke taak bij. Daarvoor wegduiken is onvoorstelbaar laf.

Doe daar wat mee, en laat jullie collega Hans Teeuwen niet in z’n eentje strijden voor een vrije samenleving. En anders moet je maar clown worden voor kinderpartijtjes. Dán heb je de luxe om je afzijdig te houden van de wereldproblematiek. Maar als nationaal bekende, en goedbetaalde, cabaretier bepaald niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ni28

  Waarheid is zo pijnlijk en wordt in onze samenleving niet getolereerd. De Merkel cartoon ban Oppenheimer is ook al opeens verdwenen van het internet. De islam berooft ons nog eens van vrijheid.

 2. Ni28

  Waarheid is zo pijnlijk en wordt in onze samenleving niet getolereerd. De Merkel cartoon van Oppenheimer is ook al opeens verdwenen van het internet. De islam berooft ons nog eens van vrijheid.

 3. zomaar

  zonder dat wij het toegeven willen , leven wij onder de dictatuur van de islam (moslims).

  iedereen die commentaar en of cartoon, grap , of persiflage neerzet , is zijn/haar leven niet meer zeker .

  en mede door de onverkoze koningen en koninginnen in Brussel , moeten wij dit slikken en blijven slikken dat de islam , meer en meer zeggenschap claimt binnen onze samenlevingen .

 4. Frulen

  Spijker op de kop Tim.

 5. H.Vaes

  Het feit dat de meeste cabaretiers niet het lef hebben om Erdogan ook te beledigen zoals Hans Teeuwen doet….respect voor hem……ligt volgens mij eraan….dat ze met zn allen …na de reactie van Hans Teeuwen…….GENAAID ….willen worden door Erdogan.

 6. Mar

  Het blijft moeilijk om je bij de feiten te houden.

  1. Justitie gaat kijken of er een rechtszaak tegen Jan Böhmermann mogelijk/gewenst is. Van vervolging is nog geen sprake.

  2. Zegt keuzevrijheid je iets, Tim? Hans Teeuwen trekt zijn mond wagenwijd open over deze kwestie. Dat moet hij zelf weten. Je kunt niet andere cabaretiers verplichten/dwingen om op eenzelfde wijze te werk te gaan omdat jij dat vindt.
  We wonen hier niet in Turkije of Noord-Korea.

  3. @Ni28. De cartoons van Oppenheimer staan al weer op internet.

  4. De hele kwestie is te belachelijk voor woorden. Nog triester is dat aan weerszijden druk wordt uitgeoefend, ook in het vrije Nederland. Waag het niet te zeggen dat je het gedicht en de cartoons niet leuk vindt. Je moet en zal in opstand komen, het gaat om ‘onze’ vrijheid.

  Er is nog maar één vrijheid in Nederland: klagen dat een ander jou je vrijheid wil ontnemen, onderwijl druk uitoefenen op de ander om conform de gewenste algemene mening te spreken.

  1. Anna

   Mar. Diep triest. Wij wonen niet in Turkije maar Turken spelen met dreiging en doodsbedreiging wel de baas in Europa om ons in hun islamitisch gareel te krijgen. Daar moet flink op worden gereageerd. Linkse cabaretiers zijn geen cabaretiers het zijn grote lafbekken.

 7. Anna

  Laffe linkse Nederlandse cabaretiers maker liever Wilders,PVV en aanhangers zwart. We gaan totaal kapot aan de islam. In Europa wonen en werken en als een bezetenen demonstreren voor een islamitische dictator in Turkije. Lopen met Turkse vlaggen te zwaaien voor een land waar ze niet willen wonen tenzij op vakantie in hun grote villa. Nu zijn we zo ver dat cabaretiers het woord Erdogan niet meer in de mond durven nemen. Islam heeft op alle fronten de overhand met gebruik van doodsbedreigingen en moord. Zonder zijn ze nergens. Europese politici zijn daar grotendeels schuldig aan omdat ze kruipen voor islamieten zoals dictator Erdogan. Lafbekken.

  1. ceteris paribus

   Anna zucht onder de islamitische dictatuur.

   Ach.

 8. Ni28

  En zo sukkelen wij door naar de tijden van de Brave soldaat Svejk. Het lezen van het boek biedt oplossing hoe mee om te gaan.

 9. Ruud562

  Tja, die vermelde collega’s van Hans hebben altijd de mond vol over anderen, mits ze geen gevaar lopen. Kortom, op geld beluste grote en schijnheilige hypocrieten!! Maar wacht! In Pow News zag ik een fiere dame, weliswaar geen cabaretier, maar wel iemand die zich met haar commentaar deelgenoot maakte van Hans! Chapeu!

 10. Ruud562

  NI28, inderdaad, waarheden mogen niet worden benoemd of vastgesteld in dit verrotte politiekcorrecte klimaat! Want we hebben al moeten inleveren vanwege de islam. Er zijn al vrijheden weg, denk alleen al aan de cartoons die niet meer worden getekend. Denk alleen al aan reclameuitingen. Ja, vergeet daarom bij de komende verkiezingen niet wie hiervoor verantwoordelijk voor waren en zijn!

  1. Julius

   Inderdaad Ruud, bij de komende verkiezingen niet meer op de partij van Erdogan stemmen!

   Dat zal ze leren….

  2. Mar

   Vertel eens, Ruud562.
   Welke vrijheden ben u kwijtgeraakt?
   Welke cartoons worden niet meer getekend?
   Al die reclameuitingen??

   Ik ben benieuwd.

   1. Houtlijm

    Mar,

    – de vrijheid om onbeperkt en onbelemmerd islamkritiek te geven
    – Gregorius Nekschot durft geen cartoons meer te tekenen
    – teveel bloot in reclame-uitingen levert bekladdingen en gezeur op

    De islam zorgt overal waar ze neerstrijkt, voor aantasting van de vrijheden en de culturele waarden en is de dood in de pot: achteruitgang en inperking. Islam betekent niet voor niets onderwerping.

    1. ceteris paribus

     Houtlijm woont naar eigen zeggen al geruime tijd niet meer in Nederland. Dus hij zit een beetje te fantaseren vanuit het buitenland.
     De vrijheid om islamkritiek te geven staat in dit land op geen enkele wijze ter discussie. Geert Wilders doen niet anders, het internet staat er bol van en ook de reguliere pers geeft alle denkbare ruimte tot islamkritiek en zelfs racistische smeerpijperij.
     Nekschot is helemaal niet gedwongen om te stoppen met tekenen. Hij geeft zelf aan gestopt te zijn om economische redenen.
     http://www.volkskrant.nl/boeken/gregorius-nekschot-stopt-ermee-helemaal~a3094883/
     Van gezeur of problemen rond bloot in reclame-uitingen is me ook niets bekend. Volgens mij wordt het alleen maar bloter en van incidenten op dit punt vernam ik niets. Er zullen wel eens mensen aanstoot nemen aan bloot, maar dat kennen we vooral goed van christenen.

     Fantasie en verzinsel dus, Houtlijm. Kom maar weer eens naar Nederland en dan kun je de vrijheid ervaren van het meest vrije land van de wereld.

     1. Julius

      Het loodsmannetje is verward geraakt. Het zijn vooral de mannenbroeders van de SGP die vanalles willen verbieden. Second love, de posters van de Kama Sutra en webshop Zalando, Sloggy, enz. De ware christenen bekladden met tomeloze gedrevenheid bushaltehokjes en billboards in de bible belt.

      Tiswat…

 11. toetssteen

  Niet mijn politieke kleur, maar Varoufakis windt er geen doekjes om:

  https://www.youtube.com/watch?v=3Fs4bzNQg1A

 12. Niek

  Leve de vrijheid. Hoewel om met grofheid en vuile leugenpraat je doel te bereiken. Mmmmwah. Ik vind Teeuwen een onvoorstelbare smeerlap.

  Maar dat weet ik dan ook weer; voortaan wens ik mijn geest niet meer te vervuilen met zijn stinkin thinkin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.