Organisator Oekraïnereferendum blijkt te dromen over fascisme en onderdrukking

jack-boots-marching-620x320
Foto:

Eén van de initatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, blijkt een morbide fascinatie te hebben voor brute onderdrukking van minderheden en welig tierende lijfstraffen. Ja, Pepijn van Houwelingen houdt er opmerkelijke schrijfhobby’s op na…

Het NRC ontdekte dat Pepijn van Houwelingen – bekend van het Burgercomité EU, dat mede-organisator was van het Oekraïnereferendum – in 2010 een roman heeft geschreven:

Onder het pseudoniem Vossius schreef hij een duister essay vol bewondering voor Hitlers Derde Rijk. Dat ontdekte NRC.

Zweepslagen voor iemand die mensen lastigvalt op straat. Bankiers ophangen wegens wanbeleid, „onder luid gejuich van de bevolking”. Discriminatie van etnische minderheden om het groepsgevoel bij de meerderheid te bevorderen.

Oneigentijd, heette de bizarre pennenvrucht. Twitteraars reageren verbijsterd:

Eén kanttekening natuurlijk: dat iemand een roman schrijft over nare zaken wil niet zeggen dat die persoon ook daadwerkelijk het slechtste voor heeft met de wereld. George R. R. Martin heeft in het echt ook niet z’n hele familie uitgemoord op een bruiloft, en George Orwell was juist géén fan van overheidspionage.

Maar in dit geval liggen de fantasieën die Van Houwelingen opschrijft, en de wereld waar hij naar toewerkt als onderdeel van het Burgercomité EU wel héél dicht bij elkaar:

Het gaat in het boek wèl veel over Europa. Er staat dat Europa verziekt en verzwakt is door „het mekkeren” over mensenrechten als vrijheid en gelijkheid. En er staat ook dat het Derde Rijk te verkiezen is boven onze samenleving, omdat het, hoe grotesk ook, tenminste nog een hoger doel diende, en daarmee vitaliteit en kracht losmaakte.

Is Pepijn van Houwelingen een eng mannetje? Zelf ontkent hij in alle toonaarden (tegenover het NRC meldt de man “Mijn schrijverschap staat volledig los van mijn eigen (al dan niet politieke) opvattingen.”), maar verdacht is het natuurlijk alleszins.

Wat denkt u?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

45 reacties

 1.   

  Waarom verbaast me dit nou niet?

 2.   

  Klinkt als een typisch humoristisch Urker uitspraak die ouders weleens tegen hun kinderen zeggen: “Als je verdrinkt in de haven dan sla ik je dood.” Een buitenstaander zou dan ook automatisch gaan denken wat een enge ouders er op Urk rondlopen.

 3.   

  Van Houweningen zei vorige maand nog tegen NRC dat Oekraïne hem geen bal kon schelen: het doel van het referendum was de EU slopen.

  Zijn boek “Oneigentijds” blijkt veeleer een essay te zijn en geen roman; de KB heeft het ook ingedeeld als een verzameling essays. Zelf noemt hij het “ideeënkunst”, maar van die ideeën komt wel een vieze bruine walm af.
  Delen van dit opruiende boek vol geweldsfantasieën heeft hij gebruikt voor een opiniestuk voor de Volkskrant. We komen er zo niet achter in hoeverre Van Houweningen zelf staat achter de woorden van de hoofdpersoon Vossius, tevens het pseudoniem van de schrijver. Het zou hem sieren als hij hierover duidelijkheid verschafte.

  Van Houweningens broodheer, het SCP, heeft al eerder met hem afgesproken dat de man geen onderzoek mag doen naar onderwerpen die te maken hebben met referenda of met de EU.

  Nee, het mag allemaal, maar ook mij verbaast het niets en het zal ongetwijfeld een staartje krijgen. Voor de boekverkoop zal het geen kwaad kunnen: er zullen er sinds het uitkomen in 2010 vast niet meer dan een paar duizend verkocht zijn. Dit lijkt me een typisch Niemoller-dingetje.

  1.   

   Nee, Beuk, je komt er niet achter in hoeverre Van Houwelingens eigen ideeën overeenstemmen met die van zijn fascistisch denkende personage. En waarom zou je ook? We komen er ook niet achter in hoeverre jouw ideeën met die van Vossius overeenstemmen maar ik kom niet op het idee om jou daarvoor verantwoording te vragen.

   1.   

    @Theo
    Ik ga hem niet ter verantwoording roepen hoor. Ik schreef: “Het zou hem sieren als hij hierover duidelijkheid verschafte.” Dat is toch echt iets anders.
    Het ligt voor de hand dat een zichzelf waarderende reporter de volgende keer dat Van Houwelingen een referendum op de rol probeert te krijgen, met het doel dus om de EU kapot te maken, eens dieper ingaat op die essaybundel van hem.

    1.   

     Waarom zou je meewerken aan die karaktermoord?
     Zou je Stevenson ook aan de tand willen voelen omdat je hem ervan verdenkt, een kwaadaardige tweede natuur te bezitten?

     1.   

      @Theo
      Als je refereert aan de Stevenson van dr Jekyll: nee. Dat was een roman, geen essay. Een nogal belangrijk verschil, en daarom geen karaktermoord.

     2.   

      Ik kan die subtiliteit niet volgen.

      Wel zie ik dat er veel vraag is naar argumenten of zelfs non-argumenten om de initiatienemers voor het referendum in een kwaad daglicht te stellen.
      Voor afkeuring van de manier waarop onze regering met de referendumuitslag omgaat is weer veel minder belangstelling.

      De democratie leeft niet erg meer, helaas.

     3.   

      @Theo
      Stel je nou eens voor dat Tunahan Kuzu van DENK een essay had geschreven, waarin hij beschrijft hoe moslims het Binnenhof bestormen en de macht grijpen, waarbij ze een ware slachting aanrichten: er worden 150 houten staken geplaatst met daarop de 150 afgehakte hoofden van onze parlementariërs. Het hoofd van Rutte staat op een extra lange staak. “Zo denken wij over democratie!” schreeuwt El Blasia, de hoofdpersoon, tevens het pseudoniem van Kuzu waaronder hij dit werkje heeft geschreven.

      Vervolgens wordt Kuzu geconfronteerd met dit boekje. “Jullie moeten mij niet verwarren met mijn pseudoniem hoor”, mompelt hij, “je moet het allemaal zien als ideeënkunst.”

      Wat denk jij, @Theo, was Kuzu er zo makkelijk vanaf gekomen? Hoe denk je bijvoorbeeld wat Geenstijl had gedaan? Had Wilders Kamervragen gesteld?

     4.   

      Ja, leuke casus.
      Om te beginnen voer je Kuzu op, iemand bij wie ik bij voorbaat al mijn vraagtekens heb.
      En dan ga je, for the sake of the argument, ook nog wat gruwelijkheden toevoegen.
      Mag allemaal.
      Maar laat dat essay nu eens geschreven zijn door iemand van onbesproken gedrag, Bas Eickhout of zo.
      En laat die staken eruit.
      Is het dan ook reden voor Kamervragen?

     5.   

      @Theo
      Van Houwelingen (niet Bas Eickhout, die is van GroenLinks) is allerminst van onbesproken gedrag: velen nemen hem kwalijk dat hij zich pas op het allerlaatste moment heeft uitgesproken over zijn werkelijke motief om dit referendum op poten te zetten: de EU kapot maken. “Oekraïne of de Oekraïners interesseren me niet”, voegde hij er nog aan toen.
      Leuk voor de Oekraïners om te horen. Leuk voor de flyeraars van Geenpeil, die zich als Nuttige Idioten hebben laten gebruiken voor zijn Hogere Doel. Toevallig ken ik zo iemand, die behoorlijk pissig is.

      Wat de gruwelijkheden betreft die ik in mijn analogie gebruik: die staan ook in Van Houwelingens boek. Vandaar.

 4.   

  “Het gaat in het boek wèl veel over Europa. Er staat dat Europa verziekt en verzwakt is door „het mekkeren” over mensenrechten als vrijheid en gelijkheid. En er staat ook dat het Derde Rijk te verkiezen is boven onze samenleving, omdat het, hoe grotesk ook, tenminste nog een hoger doel diende, en daarmee vitaliteit en kracht losmaakte.”

  Het is inderdaad een opmerkelijk gegeven dat mensen die zich afzetten tegen de EU als het ‘Vierde Rijk” niet zelden positief aankijken tegen de waarden en methoden van het Derde Rijk waar ze korte metten maakten met bevolkingsgroepen die in de weg liepen. Op dit blog wordt door dezelfde mensen die de EU verwerpen bijvoorbeeld gepleit voor een “Muslimrein” Europa, kennelijk geïnspireerd door het “Judenrein” waar men in het Derde Rijk naar streefde.

 5.   

  Een onzin artikel, met een onzin strekking en onzin conclusies. Uitsluitend bedoeld om hier lekker verhitte reacties op te wekken. Schaam je Tim.

  1.   

   De feiten lijken me lastig te negeren, Houtlijm. Ik kan me wel vorostellen dat je die als ongemakkelijk ervaart.

  2.   

   De ‘onzin’ wordt nader toegelicht in het NRC: “http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/30/de-machtsfantasie-van-een-referendumactivist-1616421″

   Een huiveringwekkend inkijkje in de troebele gedachtenwereld van de referendumactivisten.

 6.   

  De grootste voorstanders van een fascistische federale EU zoals paardepias en zijn trouwe volger Bukman hebben weer de grootste smoel in dit onzinnige stemming makende flutartikel.

  1.   

   Fascisistisch kan je de EU bezwaarlijk noemen, vigo, het geniet democratische steun in alle lidstaten en als we er vanaf willen kunnen we daar morgen voor kiezen.
   Misschien herinner je je nog de laatste verkiezingen: die riep Geert Wilders uit tot een ‘referendum over Europa’ en hij verwachtte daarmee veel tegenstanders van de EU te mobiliseren. Het resultaat viel voor hem tegen: hij verloor de verkiezingen dramatisch en de pro-Europese partijen wonnen fors.

   1.   

    Ja het is echt een succes die fascistische EU van jou, als je tenminste bankier of multinational bent of ongedierte wat heel opportuun via een rubberboot op de zuurverdiende vleespotten en onze loslopende vrouwen afkomt.

    We zullen de wave inzetten uit vreugde, nou goed?

    1.   

     Vigo verplaatst het onderwerp of de EU een democratische legitimatie heeft naar de inhoudelijke beoordeling van de EU. Zullen we dat aan de kiezers overlaten? Jij behoort tot een kleine extremistische minderheid zoals je weet.

   2.   

    En mochten de tegenstanders van de EU een Nexit begeren zou ik ze dat niet aanraden.

    “als er een referendum over het EU-lidmaatschap van Nederland zou komen, zou de opkomst hoog zijn (72 procent zou ‘zeker’ stemmen).
     Twee derde (67 procent) wil dat Nederland in de EU blijft, terwijl 22 procent vindt dat Nederland uit de EU moet gaan.

    http://www.ioresearch.nl/Portals/0/Politieke%20peiling%20maart%202016%20versie%202_1.pdf

 7.   

  Tim, ik heb een stukje geschreven, waarin het beestachtig hypocriete gedrag van Simon ten toon wordt gesteld. Ik vermoed dat dit vanwege een link naar een Engels artikel, weer is doorgeklikt.

  1.   

   Beestachtig, nou, nou.

 8.   

  Oude onderzoeken worden nu wanhopig te berde gebracht om aan te tonen, dat de Nederlander IN de EU wil blijven.
  Waar wanhoop al niet toe kan leiden!

  1.   

   @ Suijkerbuijk.
   Het door mij aangehaalde onderzoek betreft peilingen in februari en maart van dit jaar. Uw opmerking slaat nergens op.

  2.   

   Oude onderzoeken dus, uit februari, terwijl het nu bijna mei is, moeten “aantonen”, dat de Nederlander in de EU wil blijven. Men moet toch écht wel wanhopig zijn, wil je hieraan nog énige waarde toekennen.

   1.   

    De heer Suijkerbuijk veronderstelt dat de Nederlandse bevolking er in twee maanden geheel anders over is gaan denken?

    Over wanhoop gesproken.

   2.   

    Geinig toch, dat er mensen, die blijven denken, dat de bevolking van Nederland bestaat uit gekken. Dat die niet in de gaten hebben, dat de EU een volkomen failliete boedel is en die zich maar blijven beroepen op oude steekproeven, terwijl elk weldenkend mens weet, wat die onderzoeken waard zijn. Dat leek weer wel bij het laatste referendum. Totáál naast de plank geslagen. Maar tóch stug vol blijven houden, zoals het goede dommeriken betaamt immers, koppigheid is de energie der dommen! Oliedommen, durf ik wel te stellen!

    1.   

     De steekproeven zijn niet oud, beste Suijkerbuijk, ze zijn zeer recent en zijn ook nogal duidelijk in hun uitkomst. Ze bevestigen ook alle verkiezingsuitslagen.
     Oliedom lijkt het me deze harde feiten stomweg te ontkennen.

    2.   

     Suijkerbuijk
     Deze man heeft geen verstand van statistiek, maar daar zijn er nog wel wat van te vinden. RTL heeft het (heel goed) eens om laten zetten naar een wat nu als 100% zou hebben gestemd. dan zou twee derde tegen hebben gestemd.
     Zo werken de dingen nu eenmaal. En al dat gejammer in de marge is hetzelfde als van iemand die geen lot koop en jankt dat hij/zij geen prijs won. Nee. Als u niet naar het casino gaat legt u niets in, verliest u niets, maar wint ook niet! Maar men wil dan wel janken: ik vind dat jullie vals spelen! Want ik speel niet en jullie winnen! En dat is knap oneerlijk! Lees Calimero gedrag.
     Er was een opkomstpercentage, en dat is ruim gehaald. Ronde verloren voor de stem niet roepers die te lui of te beroerd waren er zich in te verdiepen. Want echt, helemaal nergens heeft iemand me ooit een enkel ding aan kunnen dragen dan dat wat met een simpel handelsverdrag ook meer dan genoeg zou zijn geweest.

     1.   

      Deze peilingen gaan niet over het referendum, beste Toetssteen, maar over een eventuele Nexit.

      Leest u nou gewoon waar het over gaat en reageer pas daarna. Nu maakt u een domme indruk.

 9.   

  Ik heb nog nooit van die gast gehoord. Ik heb me zelf door alle pagina’s geworsteld en zelf de conclusie getrokken. Daarom stemde ik tegen.
  Eerlijk gezegd heb ik op de Joop honderd maal betere commentaren gelezen waarom tegen te stemmen en ja, ook daar had het ja-kamp en het wegblijf kamp niets dan holle frasen in te brengen. Geen argument, niets, alleen geblaat.
  Als sommigen er een NEXIT in zagen, so be it, maar dat is beslist niet mijn indruk. De nee stemmers wisten gedraaide goed wat er bijvoorbeeld in paragraaf 10 staat. Dat is gewoon een vrijbrief voor een EU leger (bestaat al) tegen Rusland. Mag u uw jonge mannen en vrouwen offeren.
  Zo en dan nog CETA en TTIP en de Yankees maken een mooi battlefield van Europa. Beetje lol om de dollar te redden moet u hen toch gunnen…..

  1.   

   Over een Europees leger gesproken @Toetssteen…..

   Hier droomt dat paardepias type dus van……

   ‘ EU military police carry out ‘extremely WORRYING’ civil unrest crisis training ‘

   http://www.express.co.uk/news/world/665870/eu-military-police-carry-out-extremely-worrying-civil-unrest-crisis-training

   1.   

    @Vigo

    http://www.express.co.uk/news/politics/662472/EU-federal-europe-European-army-merging-German-Dutch-forces

    En ik heb er nog wel een stel, maar op DDS is het eentje per keer.
    Weet je, ik krijg meer en meer de idee dat die hele EU de natte droom was van de machthebbers die de eerste WO veroorzaakten. Zal de link in een vervolg sturen.

 10.   

  NRC misbruikt literatuur voor politieke karaktermoord

  ‘ Vandaag is er in NRC Handelsblad een bizar, insinuerend artikel verschenen omtrent Pepijn van Houwelingen, lid van Burgercomité EU en één der initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum. ‘

  https://opiniez.com/2016/04/30/nrc-misbruikt-literatuur-voor-karaktermoord/

  Het NRC, mijn kat wil nog niet op dat vies linkse vod schijten….

  1.   

   @Vigolo
   Leuk die opsomming van boeken (Reve, Hermans) die censuurbeluste apen hadden willen verbieden. Hopelijk lezen onze DDS-gabbertjes die de Koran willen verbieden mee.

   1.   

    Onze gabbertjes?

    Jij bent mijn gabber niet Bukman, en verder betwijfel ik of jij die überhaupt wel hebt, ik kan mij zo voorstellen dat een vlo nog van je afspringt….

    1.   

     @Vigolo
     Het gaat er vooral om dat de lui die de koran willen verbieden beter die site van opiniez eens kunnen lezen, buddy. Een boek willen verbieden is zo politiek correct anno 1990 als de neten.

   2.   

    Opiniez: “Het probleem is echter dat het de journalisten van het NRC niet om literatuur gaat. Ze gebruiken het als een instrument om karaktermoord mee te plegen. Wat er in het boekje (van Van Houwelingen) staat, maakt hen niet zoveel uit. Ze vereenzelvigen auteur en werk, puur omdat hen goed uitkomt. Het Burgercomité is een bedreiging voor het door Vandermeersch zo gewenste kosmopolitisme dat van de krant druipt als nat geworden inkt en daarom moet het Burgercomité in diskrediet worden gebracht.”

    1.   

     “„Mijn schrijverschap staat volledig los van mijn eigen (al dan niet politieke) opvattingen.” Een verdere toelichting wenst hij NRC niet te geven.
     In een interview met NRC over het Oekraïnereferendum eind maart erkenden Van Houwelingen en Arjan van Dixhoorn (de tweede man achter het referendum) al dat Oekraïne ze niets kan schelen. Hun doel was het beschadigen van de EU.Daar pleit ook Vossius voor in het boek. En voor referenda om de elite te tarten. Met een doel: „Tenslotte dient, zodra deze mogelijkheid zich voordoet, de burgerij zich zo snel mogelijk te bewapenen omdat in laatste instantie alleen een bewapende en georganiseerde burgerij voldoende zekerheid biedt tegen hypercentralisatie, staatsterreur en onderdrukking.””

     http://www.welingelichtekringen.nl/boeken/571794/man-achter-het-referendum-heeft-hele-enge-ideeen.html

     Weinig aan toe te voegen, lijkt me.

  1.   

   http://www.strategic-culture.org/news/2015/08/07/us-is-destroying-europe.html

   Ach het zijn maar peanuts, beter kun je kwebbelen over dichtkunst…. Eindeloze zeurverhalen van correspondenten die veelal niet eens in het gebied waarover ze kwebbelen zitten en soms, o hilariteit, gewoon 50 weken van het jaar in Nederland zijn en indien die resterende weken in een beveiligde compound.

 11.   

  Het begrip fascisme heeft door het woordgebruik door communisten een bredere betekenis gekregen dan het oorspronkelijk had en m.i. nog zou moeten hebben. De invloed van het theoretisch communisme is internationaal sterk toegenomen sinds zo 1980. Het is de communisten gelukt het westen te ondermijnen. Het neo marxisme had succes in wat linkse kringen wordt genoemd en het latere multiculturalisme, dat uit dezelfde school stamt, heeft in alle westerse landen grote invloed op de politiek gekregen. Dat in oorsprong vanuit de VS! De ondermijning houdt in dat het westen van binnen uit in haar verweer tegen alles wat van buiten komt dus nu in het bijzonder massa immigratie, is en wordt verzwakt, dat bepaalde minderheden waarvan wordt uitgegaan dat die worden gediscrimineerd altijd het gelijk aan hun zijde hebben, dat er taboes worden opgeroepen om de vrijheid van meningsuiting te beperken, dat individuen groepen of landen die zich verzetten met alle middelen moeten worden bestreden en dat groepen of landen, nu lijkt Rusland hiervan de dupe, die niet aan de voorwaarden voldoen of als potentiële bedreiging worden gezien, aangepakt moeten worden. Alles dient: propaganda, misleiding en bedrog. Het beroerde is dat deze opvattingen grotendeels aansluiten bij de oude politiek van bepaalde klieken in het westen. Met name die in de VS en als tweede Engeland, die op de wereldheerschappij uit waren, de oude koloniale overheersing e.d. Het Vaticaan heeft bij het begin van die politiek steeds een grote rol gespeeld. In de Nieuwe Tijd begon dat al met Napoleon. De bedoeling van het Vaticaan is in zo’n geval duidelijk: herstel van een groot Rooms rijk. Dat speelt nog altijd. Evenzo imperialisme. De keuze van de grootbankiers had er alles me te maken (voor oorlogsvoering en kolonialisme door VS, Engeland en Frankrijk. In Spanje, Portugal was dat al eeuwenlang geregeld. Die vrij grote groep grootbankiers zijn er steenrijk mee geworden en nog altijd invloedrijk.).
  Momenteel gaat alles wat politiek erg belangrijk is heel autoritair top down en die ontwikkeling is bedreigend. Als grootste bondgenoten van de z.g. oligarchen worden die lagen in de bevolking gezien die zich kenmerken door kortzichtigheid, gemakzucht, platvoers egoïsme, afgunst en vooral gevoelig voor polarisatie door marxistische vervalste voorstelling van feiten (die begon met het ontkennen van economische vooruitgang in de negentiende eeuw)(in wezen heeft die ontkenning enige verwantschap met christelijke ontkenning van de betekenis van meer welvaart. Wat de laatste tientallen jaren wel minder gehoord wordt.). Hier is sprake van grote bedreiging van voorzichtig opgebouwde beproefde westerse waarden.
  Al met al is te stellen dat het westen heel wat ballast aan valsheid met zich mee draagt en dat onfrisse groepen, oude verbanden, daarvan profiteren. Gezien vele politieke en maatschappelijke ondoordachte vooroordelen die vrij algemeen zijn, staat het er niet goed voor. Ook is er sprake van eenzijdige, aangepaste keuze van politici.
  Dat de VS wil dat Engeland in de EU blijft, is een rechtstreeks belang van de oligarchische klieken. Deze hebben, zeker in de VS, de grootste invloed in de buitenlandse politiek.
  De VS en Engeland en in hun gevolg de lakeien politici in andere landen, hebben na de val van het communisme als heerser in Oost Europa grote invloed gehad op de ontbinding van de Sovjet Unie en Joego Slavië in vele afzonderlijke staten.

  1.   

   @Bes Tolen
   +100

 12.   

  NRC schrijft een pagina vol met een veronderstelling, nl. Dit is als een Mein Kampf, als die man het voor het zeggen krijgt…..
  Ik ben benieuwd hoe dat nou in zijn werk gaat, van referenda voor het volk aanvragen naar volwaardige dictatuur. NRC zal het weten. De EU nog beter.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!