Restaurant geeft ex-criminele werknemers een recept voor succes

Geen categorieapr 01 2016, 18:00
Beter kan niet.
Voedselliefhebbers vinden het fantastisch om te eten bij Edwins, een duur restaurant in Cleveland. Maar Edwards staat om meer bekend dan alleen om de hoge kwaliteit van de maaltijden. Er werken namelijk ook bijna alleen maar ex-gedetineerden.
Overdag krijgen deze ex-gedetineerden een interne opleiding tot kok. 's Avonds brengen ze hun kennis vervolgens in de praktijk door eten te maken voor de gasten.
Het project is het idee van Brandon Chrostowski, een man die voorheen in dure restaurants heeft gewerkt in Parijs, Chicago en New York. Toen hij begreep dat veel ex-gedetineerden bijzonder veel moeite hebben om na hun gevangenisstraf aan de bak te komen besloot hij om er iets aan te doen.
"Als iemand zijn straf heeft uitgediend verdient hij het om een tweede kans te krijgen," zegt hij. "Je kunt bij ons terecht als je straf erop zit en weer aan de bak wilt."
Zijn non-profit project stelt ex-gedetineerden in staat om 40 tot 50 uur per week een gratis opleiding te volgen in het restaurant. Daar leren ze hoe veilig en effectief om te gaan met een mes, hoe lekkere saus te maken, en zelfs de ins en outs van wijnen.
Brandon legt uit:

"Het is een top-down perspectief op een restaurant. Aan het einde van hun studie [die zes maanden duurt] kunnen ze overal aan de slag."

En ze krijgen meer dan een opleiding. Elke week krijgen ze namelijk ook een vast geldbedrag plus fooien van klanten. Daarnaast helpt het restaurant de ex-gedetineerden om een huis te vinden, in therapie te gaan, en zelfs om een rijbewijs te halen.
Brandons project is ongelooflijk succesvol. Volgens de ondernemer zijn 114 ex-gedetineerden onderhand afgestudeerd. 90 procent van hen heeft een baan gevonden en géén van hen zit weer vast. Er is dus sprake van een recidive van 0%. Geen enkel project van de overheid kan daarover opscheppen.
Brandon kwam met dit project omdat hij als tiener zelf ernstig in de problemen kwam en uiteindelijk voor een rechter kwam te staan. Die ontzag hem, gelukkig, maar het was wel een grote schok voor de jongen. Vervolgens werd zijn leven écht gered: een chef nam hem onder zijn vleugel en leidde hem op. Nu is Brandon een succesvolle zakenman.
In plaats van die kennis voor zichzelf te houden gebruikt hij 't dus om anderen te helpen. Een geweldig initiatief.
Kijk hier een video over het geweldige project van Brandon:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten