Russische soldaat is omcirkeld door ISIS-strijders. Dan offert hij zich op de meest heldhaftige manier op!

Geen categorieapr 04 2016, 21:00
Slechts 25 jaar was Alexander Prokhorenko toen hij een week geleden omkwam op het slagveld nabij Palmyra in Syrië. De wijze waarop hij heenging heeft echter heel veel losgemaakt.
Kennen ze in Rusland de legende van Jan van Speijk, de Nederlandse kapitein die zichzelf opblies in de haven van Antwerpen toen de Belgen zijn schip dreigden te overmannen?
Als dat nog niet het geval was, dan kennen ze hem nu wél, en hij heet Alexander Prokhorenko. Alexander was een soldaat in het Russische leger, en hij had een speciale missie in Syrië: plekken verkennen waar de Russische luchtmacht effectief kan bombarderen.
https://twitter.com/aspals/status/716925898923048960
Het gaat een aantal keer goed, maar het noodlot slaat op een gegeven moment toe: nabij Palmyra ligt Alexander omsingeld door ISIS-strijders, en zijn voorraad kogels is bijna op. De verkenner voor luchtaanvallen doet dan wat niemand voor mogelijk hield: hij communiceert door naar zijn commandant dat ze hém (en alle omringende jihadisten) dan maar moeten bombarderen:

"Ik ben omsingeld, ze zijn buiten, ik wil niet dat ze mij meenemen en met rondparaderen, voer de luchtaanval uit, ze zullen mij en dit uniform voor schut zitten.

Ik wil sterven met waardigheid en al deze klootzakken met me het graf in sleuren. Alsjeblieft, mijn laatste wens is dat deze luchtaanval wordt uitgevoerd. Ze zullen me hoe dan ook doden."

Voor elke commandant is zo'n boodschap van één van je manschappen natuurlijk schrikken, maar hij besloot zijn laatste verzoek in te willigen.
https://twitter.com/EmbassyofRussia/status/716185620926840832
En zo stierf dus Alexander Prokhorenko. Als een held. Als een martelaar in de strijd tegen ISIS, die de bevrijding van Palmyra met zijn opoffering mogelijk heeft gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten