Saoedi-Arabië chanteert Amerika: neem 9/11 wet aan we zullen jullie financieel ruïneren

Geen categorieapr 17 2016, 18:00
Meer bewijs dat Saoedi-Arabië absoluut niet aan de kant van het vrije Westen staat.
De tijd is rijp voor het Westen om zo energie-onafhankelijk te worden als mogelijk is. Daarvoor zullen we op grote schaal moeten investeren -- en geen huilverhalen meer aanhoren van mensen die zich gedupeerd voelen omdat we, zeg, naar gas en dergelijke boren, of van Greenpeace-activisten die niet willen dat we onze natuurlijke bronnen gebruiken -- maar dat is het zonder meer waard. We mogen Saoedi-Arabië namelijk niet langer weg laten komen met dit soort wangedrag:

Saudi-Arabië doet snel voor 750 miljard dollar (ruim 660 miljard euro) aan waardepapieren en andere goederen in de VS van de hand als het Congres een omstreden wet aanneemt. Die zou tot processen leiden rond de beweerde Saudische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001. Dit heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, congresleden in maart duidelijk gemaakt, meldde The New York Times dit weekeinde.

Saoedi-Arabië zegt dat het niet passief afwacht tot een rechter beveelt dat Saoedische tegoeden in Amerika bevroren moeten worden vanwege diens mogelijk betrokkenheid of in ieder geval aansprakelijkheid voor de aanslagen van 11 september, 2001. Op dit moment is zoiets niet mogelijk, maar de Amerikaanse Senaat wil de wet veranderen die stelt dat buitenlandse staten niet voor de rechter gesleept kunnen worden als de zaak te maken heeft met terrorisme.
De zogenaamde vriend van het Westen, Saoedi-Arabië, begrijpt dat dit ontzettend problematisch voor haar is: zo waren 15 van de 19 aanslagplegers Saoediërs en was de sponsor van de aanval, Osama bin Laden, een steenrijke burger van dat land.
Als Amerika geleid werd door een man die iets van moed had zou dat land nu met haar vuist op tafel slaan en Saoedi-Arabië duidelijk maakt dat het zélf economische chaos riskeert als het Amerika probeert te beschadigen. Helaas is dat niet het geval: de regering Obama heeft namelijk laten weten niet blij te zijn met het wetsvoorstel en doet er van alles aan om te voorkomen dat het uiteindelijk goedgekeurd wordt. Volgens Amerikaanse media is het Witte Huis zó actief campagne aan het voeren tégen de wet dat nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 9/11 onderhand pislink zijn.
Niet zo gek natuurlijk: zij weten dat Saoedi-Arabië de aanslagen vrijwel zeker had kunnen voorkomen maar dat niet gedaan heeft. En dus willen zij een forse schadevergoeding ontvangen -- en terecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten