Schandalig: bemoeial Obama roept Britten op om tegen Brexit te stemmen

Geen categorieapr 22 2016, 12:00
Veel Britten zijn 'not amused' met de bemoeienis van Obama.
President Obama is op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk, om de banden met de belangrijke bondgenoot aan te halen. Een mooie gelegenheid om op de thee te gaan bij Queen Elizabeth, die gisteren 90 jaar oud werd. Maar Obama heeft een heel ander doel: hij wil zorgen dat de Britten tégen een vertrek uit de Europese Unie stemmen.
23 juni is het referendum waarbij Britse kiezers mogen bepalen of ze de EU verlaten of blijven. Obama wil koste wat het kost voorkomen dat de Britten zich afkeren van de invloed van Brussel:

"De Europese Unie verzwakt Britse invloed niet – het vergroot deze. Als jullie vriend, vertel ik jullie dat de EU het Verenigd Koninkrijk nóg beter maakt."

Volgens Obama maakt het Britse EU-lidmaatschap om de wereld vrijer en rijker, en maakt het ons beter bestand om Russische agressie en terrorisme te bestrijden. Een Brits vertrek uit de EU zou het bondgenootschap tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk kunnen schaden, meent de Amerikaanse president.
Een behoorlijk brutale actie van Obama – het is eigenlijk ongehoord dat een buitenlands staatshoofd zich zó openlijk bemoeit met de interne politiek van een ander land. Het is immers aan de Britten om te bepalen of zij het in het Britse belang achten om bij de EU te horen, en niet aan de president van de VS. De rechtse Britse politicus en voormalig Londens burgemeester Boris Johnson reageerde dan ook woedend op de Amerikaanse bemoeienis:

"Het is incoherent, inconsistent, en zelfs ronduit hypocriet. De Amerikanen zouden er zelf niet over peinzen om iets als de EU te beginnen voor zichzelf of hun buurlanden. Waarom zouden ze ons dan moeten vertellen dat het goed voor ons is?"

Johnson is een verklaard voorstander van een Brexit, en rekent keihard af met Obama's bewering dat de Britten binnen de EU méér invloed zouden hebben dan erbuiten:

"Nonsens. Hoe kunnen we "invloed" hebben in de Brusselse commissie, als slechts 3,6 procent van de commissarissen uit dit land komt? Kun je je voorstellen dat de Amerikanen hun handelsverdragen laten sluiten door een commissie waar maar 3,6 procent Amerikanen in zitten? Een lachwekkend idee. De waarheid is dat het Verenigd Koninkrijk aan invloed zal WINNEN buiten de EU. We kunnen ons weer zelf uitspreken in internationale organisaties, in plaats van ons op een halfslachtige en imperfecte manier te laten vertegenwoordigen door de EU.

En dan zijn er nog mensen die zeggen dat we op de één of andere manier meer "invloedrijk" zouden zijn in Washington dankzij ons EU-lidmaatschap. Echt waar? We zitten al 43 jaar in de EU, en we zijn er nog niet eens in geslaagd om een vrijhandelsverdrag met de VS te sluiten."

Ik hoet niet eens meer uit te leggen waarom de bemoeienis van Obama niet alleen ongepast is, maar ook nog eens nergens op slaat. Juist buiten de EU kunnen de Britten hun eigen buitenlandbeleid bepalen, en kunnen ze veel waardevoller zijn als bondgenoot voor de VS. Maar bovenal is een Brexit goed voor de Britten zelf. Ze zijn de invloed van Brussel helemaal zat, en willen hun eigen koers varen. Het is te hopen dat 23 juni inderdaad een meerderheid van de Britten voor een Brexit stemt, en weer voor eigen onafhankelijkheid kiest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten