Schiphol kan en moet veel veiliger

Geen categorieapr 01 2016, 21:00
Scheidend topman Paul Riemens van Luchtverkeersleiding Nederland zegt dat Schiphol niet veel veiliger kan worden dan het nu is.
Dat stelt hij in een interview met het Parool. "Terwijl het vliegverkeer al maar groeide, is de veiligheid verder verbeterd," zegt hij.
Wel geeft hij toe dat de lay-out van Schiphol wellicht te verbeteren is:

"We zitten vast aan de lay-out van Schiphol die in de jaren zestig is bedacht. Het is heel zinvol om nu de vraag te stellen of die nog voldoet en welke invloed maatregelen zouden hebben om de veiligheid nog verder te verbeteren."

Maar voor de rest kan het wat hem betreft eigenlijk niet beter worden:

"Als er nog verbeteringen mogelijk zijn, dan zijn die microscopisch."

Nou weet ik niet of meneer Riemens Schiphol regelmatig bezoekt via de normale ingang, maar ik doe dat wel en ik kan je verzekeren: de beveiliging schiet ernstig tekort. Het begint al als je binnenkomt: je kunt rustig de parkeerplaats oprijden. Nergens word je gecheckt. Je moet alleen even een kaartje voor je auto halen, en dat is het dan.
Vervolgens kan je net zo gemakkelijk naar binnenlopen. Eerst door de lange hal, waarna je een enorm druk 'plein' oploopt (in Schiphol zelf). Er zijn daar allemaal winkels, je kunt er eten, drinken, etc. Er zijn ook heel veel mensen.
Nog steeds ben je op geen enkel moment gecontroleerd. Als je mazzel hebt zie je wat marechaussee rondlopen met machinegeweren, maar zelfs die waren afgelopen zondag niet zichtbaar.
Als een terrorist een aanslag wil plegen kan hij tot dat moment doen wat hij wil. Niemand die hem tegen zal houden. Hij kan dan weliswaar geen vliegtuig opblazen, maar dat deden de terroristen van Brussel ook niet. Zij voerden hun aanslag uit bij de check-in ruimte.
Goed, daarna kun je lekker doorlopen naar de arrivals of een roltrap nemen naar de check-in balies. Ook daar staan weer weet ik hoeveel mensen. Afgelopen zondag zag ik daar pas een paar mannen van de marechaussee rondlopen. Zij zouden dus in actie kunnen komen, maar dan alleen tegen terroristen met vuurwapens: zij kunnen niets doen tegen zelfmoordterroristen met bommen.
Vervolgens check je in. Als je dan naar de gate wilt moet je wel door een paar (twee) checkpoints, maar de eerste controleert alweer niet op wapens, alleen op tickets. Pas bij het tweede checkpoint moet je door een scanner, moet je je riem afdoen, en ga zo maar door. En dat is dus de plek waar een terrorist uiteindelijk gepakt kan worden.
Maar dan is hij dus al bijna bij het vliegtuig en heeft hij al talloze mogelijkheden gehad om letterlijk tientallen en zelfs honderden mensen de dood in te jagen.
En dan schept meneer Riemens op dat het zo ontzettend veilig is?
Wat een flauwekul.
Hij en zijn kompanen van Schiphol (en wij Nederlanders!) hadden mazzel dat de terroristen Brussel als doelwit kozen en niet Schiphol. Als ze dat wel gedaan hadden waren ze namelijk ongetwijfeld net zo 'succesvol' geweest.
Mijn oproep aan de politiek is dan ook om Riemens vooral niet serieus te nemen en Schiphol te dwingen om hier iets aan te doen. Als niet goedschiks, door initiatieven vanuit Schiphol, dan maar kwaadschiks door overheidsoptreden. Het is immers de taak van de overheid om zijn burgers te beschermen.
Overigens ben ik Riemens wel dankbaar dat hij dit interview heeft gegeven. Ik wilde al een stuk wijden aan het gebrek aan veiligheid op Schiphol, maar had daar de afgelopen dagen geen directe aanleiding toe. Dankzij zijn naïeve woorden dus wel. Elk voordeel heb zijn nadeel, en andersom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten