Tegenslag voor Wilders: rechtszaak gaat gewoon door, lek pleitnota wordt niet onderzocht

Geen categorieapr 07 2016, 12:00
Wilders' verdediging ligt op straat, maar de rechtbank is onverbiddelijk: de rechtszaak gaat gewoon door.
Een grote tegenslag voor Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Het lekken van de pleitnota van Wilders' verdediging wordt niet onderzocht door de rechtbank, en de zaak tegen Wilders wordt dan ook niet geschorst. De PVV-voorman is woest:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/718007280806047744
De pleitnota van Knoops werd daags vóór de eerste zitting op 18 maart gelekt, en de strategie van de verdediging van de PVV-leider kwam hiermee op straat te liggen. Een ramp, volgens Knoops:

"De vrijheid van de verdediging is in het geding. Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden"

Toch geeft de rechtbank Wilders geen respijt. Volgens de rechters is het onderzoek naar het lek geen taak voor de rechtbank, en kan de zaak dus niet worden geschorst. De verdediging moet het onderzoek zelf maar opknappen, aldus de rechtbank. En dat doet Knoops dan ook. Een team forensische experts heeft onderzoek gedaan naar de digitale systemen van de advocaat, maar hierin is het lek niet te vinden. Hoe de pleitnota dan wél is gelekt, is nog onbekend.
Het is de zoveelste hobbel in het proces tegen Wilders, dat werd aangespannen wegens zijn "minder Marokkanen"-uitspraak. Eerder werd bekend dat van de duizenden aangiftes tegen de PVV-leider een groot aantal ongeldig waren, omdat de handtekening bijvoorbeeld niet klopte. Ook had een groot aantal mensen geen idee dat zij überhaupt aangifte deden – de moskee had hen voorgespiegeld dat ze zouden gaan stemmen.
Ook was er ophef over rechter Elianne van Rens. Wilders wil dat zij opstapt omdat zij eerder negatieve uitlatingen heeft gedaan over de PVV, en daarmee geen neutrale rechter zou zijn. Van Rens betwist Wilders' opvatting en meent dat ze ook als criticaster van de PVV een neutraal oordeel kan vellen.
Één ding is duidelijk: het laatste woord over dit proces is nog niet gesproken. De komende maanden zullen er ongetwijfeld nog veel zaken aan het licht komen over de gang van zaken in wat door velen wordt bestempeld als een politiek proces. Wilders zelf meent dat zijn vrijheid van meningsuiting onder vuur ligt – de enige vrijheid die hij nog heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten