Turkije gaat verder dan ooit: gebruikt strijd tegen PKK om 6 kerken te confisqueren

Eén van de kerken in Diyarbakir waar het om gaat. Foto: Rob, Wikimedia Commons).
Foto: Eén van de kerken in Diyarbakir waar het om gaat. Foto: Rob, Wikimedia Commons)

Wordt het christenen binnenkort onmogelijk gemaakt om rustig naar de kerk te gaan in Turkije?

Voorlopig is daar nog niet echt sprake van, maar daar kon weleens verandering in komen. Veel lokale kerkleiders klagen al langer dat het ze lastig wordt gemaakt in Turkije, en dan zeker in bepaalde steden.

Hun angst wordt gevoed door een recente ontwikkeling in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, waar het Turkse leger en de PKK elkaar al tijden bestrijden.

World Watch Monitor bericht namelijk dat de Turkse staat onlangs maar liefst zes kerken heeft geconfisqueerd in die staat:

Na tien maanden van grootschalig conflict in het zuidoosten van Turkije heeft de overheid veel gebouwen en land geconfisqueerd, hoegenaamd om het ‘historische centrum’ van de stad te beschermen en opnieuw op te bouwen.

Tot grote schrik van de kleine christelijke gemeenschap die nog bestaat in de stad geldt ditzelfde voor alle Orthodoxe, Protestantse en Katholieke kerken in de stad. Anders dan de door de staat gesubsidieerde moskeeën worden die kerken vanouds onderhouden door de christelijke gemeenschap zelf.

Door deze actie zijn de zes kerken in Diyarbakir nu feitelijk bezit van de staat. Eén van die kerken is echt historisch: de kerk werd maar liefst 1700 jaar geleden gebouwd.

kerk

Op de foto hierboven, wat een screenshot is van een post van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Amerika, staat dat die kerk eerder dit jaar opgeschrikt werd doordat de kerk “aangevallen is. De muur van de kerk is geraakt door explosieven, onze pastoor Yusuf Akbulut en zijn vrouw werden vervolgens vastgehouden en bedreigd in de tuin van de kerk.”

Het is altijd problematisch als een staat kerken in bezit neemt, maar dat is al helemaal het geval als de staat in kwestie een land is waar moslims het voor het zeggen hebben. En ja, dat geldt voor Turkije: 99% van de Turken is islamitisch. Daar komt nog eens bij dat president Erdogan niet slechts een “autocraat” is, maar ook een islamist.

In het Westen bekritiseert men Erdogan tegenwoordig eerst en vooral vanwege de wanstaltige manier waarop hij omgaat met kritische journalisten, zijn strijd tegen de PKK, en zijn beleid ten opzichte van Syrië wat er volgens critici voor heeft gezorgd dat ISIS groot kon worden. Nu is het zaak voor Europa en Amerika om hem ook aan te pakken in verband met de wijze waarop hij omgaat met kerken en christenen in het algemeen.

Victoria Coates is Ted Cruz's belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken. Handout van de Cruz campagne
Victoria Coates is Ted Cruz’s belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken. Handout van de Cruz campagne

Ted Cruz’s belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken, Victoria Coates, zegt tegen De Dagelijkse Standaard dat dit gedrag van Erdogan in het patroon van het Midden-Oosten past, waar christenen tegenwoordig stelselmatig onderdrukt en vervolgd worden. Hoewel Erdogan lange tijd kon wegkomen met zijn kwalijke gedrag signaleren haar uitspraken een verandering: met name Amerikaanse Republikeinen houden Erdogan goed in de gaten en zijn niet van plan om hem weg te laten komen met dit soort wangedrag.

Coates:

“What’s happening in southern Turkey is all too typical in the Middle East today, as ancient Christian communities are displaced and persecuted by sectarian violence.”

Helaas overdrijft ze niet. Er is werkelijk sprake van een genocide op christenen in het Midden-Oosten, en daar komt dit dan nog eens bij, in Turkije, een zogenaamde ‘bondgenoot van het Westen.’

Coates, die weleens een belangrijke rol kon krijgen in een regering Ted Cruz als hij daadwerkelijk de volgende president van Amerika wordt (wat zeer wel mogelijk is), gaat verder:

“The government of Turkey should move swiftly to return these churches to their rightful owners, and not take advantage of the situation to seize them permanently.”

Pieter Omtzigt is lid van de Raad van Europa én de Tweede Kamer. Foto: Wikimedia Commons.
Pieter Omtzigt is lid van de Raad van Europa én de Tweede Kamer. Foto: Wikimedia Commons.

Tegelijkertijd zijn de alarmbellen ook afgegaan in Nederland, waar met name onze vrienden van het CDA er bovenop zitten en tekst en uitleg eisen van de regering. Zo hebben Kamerleden Pieter Omtzigt en Raymond Knops Kamervragen gesteld over deze materie, waarbij ze duidelijk maken dat ze zich bijzonder veel zorgen maken en actie eisen van Mark Rutte en co. Zo beschuldigen ze Erdogan ervan dat hij in strijd met de mensenrechten handelt.

Dan is dit er ook nog:

Hoe beoordeelt u de foto die via social media verspreid is van een vermoedelijke Turkse politiefunctionaris in de beschadigde Surp Giragos kerk, die het gebaar maakt van de Grijze Wolven, met de boodschap ‘Sultan Alparslan’s kleinkinderen brengen de ongelovigen van kerken tot het geloof’?

Ja, dat lees je goed. Een man die waarschijnlijk bij de politie werkt vertelde christenen dat de “kleinzonen van sultan Alparslan “de ongelovigen van de kerken” tot het islamitische geloof brengen. Met andere woorden, voor hem is deze actie van Erdogan bedoeld om het christendom helemaal uit Turkije te verdrijven, of in ieder geval uit de stad Diyarbakir.

Daarom eist het CDA actie, niet alleen van de regering Rutte, maar ook van de EU:

Bent u bereid scherp protest aan te tekenen bij Turkije tegen het confisqueren van de kerken en bijbehorende gronden? Bent u tevens bereid deze kwestie te adresseren binnen de EU, de Raad van Europa en andere fora? Zo nee, waarom niet?

Het is nu aan de regering, de EU én aan het Witte Huis om Erdogan dan eindelijk eens terug te fluiten. De Turkse president moet begrijpen dat hij internationale isolatie riskeert als hij deze kerken niet onmiddellijk teruggeeft aan hun rechtmatige eigenaars. En, hoewel ik weinig tot geen fiducie heb in de bereidheid van Barack Obama om hier iets aan te doen, kon alles weleens anders worden als de Republikeinen de presidentsverkiezingen winnen in November.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

2 reacties

 1.   

  En deze man met zijn gewelddadige ideologie wil de EU bij Europa. Idealisme dat verwordt tot domheid of tot misdadig gedrag? Ik denk het laatste.

  Een realistische intellectueel – hij komt niet voor niets uit de broodnuchtere Noordoostpolder – maakt gehakt van ‘de filosofie van de open grenzen’ en van de huichelachtige, imbeciele moraal van de goedmenschen.

  “De toekomstvisie van de weloverwogen pleitbezorgers van massa-immigratie komt dus neer op het TINA-syndroom: There is No Alternative. De globalisering schrijdt voort, de vermenging van de culturen dus ook en de vergrijzing maakt immigratie noodzakelijk. De domme mensen die daar bezwaar tegen maken voeren een achterhoedegevecht.

  Daarnaast heb je de ‘morele’ pleitbezorgers. ‘Wij zijn allemaal migranten’, heet het manifest van twee filosofen, Marli Huijer en Martin van Hees (Trouw, 29 maart), ondertekend door 180 wetenschappers, vooral filosofen, ethici en theoretici, een enkele schrijver en potsenmaker Marc-Marie Huijbrechts. De titel is opmerkelijk, zo niet ridicuul: zeker de helft van de West-Europeanen woont nog altijd in de plaats van geboorte.

  De auteurs vergeten dat twee kernelementen van onze politieke cultuur toen niet bestonden: democratie en verzorgingsstaat.

  De kampioen van het argument ‘onmacht’ is hoogleraar Leo Lucassen, migratiedeskundige, die overal dezelfde grenzeloze boodschap verkondigt

  Het referendum over Oekraïne en de migratiecrisis laten een nieuwe scheidslijn in Nederland zien, die eigenlijk al bestond: die tussen idealisten en realisten, de zwevers en de zwoegers of, om het met Max Weber te zeggen, de aanhangers van de Gesinnungsethik en van de Verantwortungsethik: de goede bedoelingen versus de gevolgen.

  “Angst is een slechte raadgever”, stelt het hooglerarenmanifest. Ha! Het hele Europese project is gebaseerd op angst, angst voor een nieuwe oorlog. En angst dat door manifesten als dit het omgekeerde wordt bereikt van wat wordt beoogd, is niet misplaatst. Want de Europese integratie is niet onomkeerbaar, de Europese vrede is niet voor de eeuwigheid gegarandeerd. Een permanent en principieel open-grenzenbeleid kan in heel Europa de contrarevolutie ontketenen waarvan we nu overal in Europa helaas de contouren al zien”.

  Aldus Henri Beunders (Emmeloord 1953) hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit.

  Het artikel is zeer de moeite waard, een eyeopener voor mensen die flexibel willen denken.

 2.   

  En deze man met zijn gewelddadige ideologie wil de EU bij Europa. Idealisme dat verwordt tot domheid of tot misdadig gedrag? Ik denk het laatste.

  Een realistische intellectueel – hij komt niet voor niets uit de broodnuchtere Noordoostpolder – maakt gehakt van ‘de filosofie van de open grenzen’ en van de huichelachtige, imbeciele moraal van de goedmenschen.

  “De toekomstvisie van de weloverwogen pleitbezorgers van massa-immigratie komt dus neer op het TINA-syndroom: There is No Alternative. De globalisering schrijdt voort, de vermenging van de culturen dus ook en de vergrijzing maakt immigratie noodzakelijk. De domme mensen die daar bezwaar tegen maken voeren een achterhoedegevecht.

  Daarnaast heb je de ‘morele’ pleitbezorgers. ‘Wij zijn allemaal migranten’, heet het manifest van twee filosofen, Marli Huijer en Martin van Hees (Trouw, 29 maart), ondertekend door 180 wetenschappers, vooral filosofen, ethici en theoretici, een enkele schrijver en potsenmaker Marc-Marie Huijbrechts. De titel is opmerkelijk, zo niet ridicuul: zeker de helft van de West-Europeanen woont nog altijd in de plaats van geboorte.

  De auteurs vergeten dat twee kernelementen van onze politieke cultuur toen niet bestonden: democratie en verzorgingsstaat.

  De kampioen van het argument ‘onmacht’ is hoogleraar Leo Lucassen, migratiedeskundige, die overal dezelfde grenzeloze boodschap verkondigt

  Het referendum over Oekraïne en de migratiecrisis laten een nieuwe scheidslijn in Nederland zien, die eigenlijk al bestond: die tussen idealisten en realisten, de zwevers en de zwoegers of, om het met Max Weber te zeggen, de aanhangers van de Gesinnungsethik en van de Verantwortungsethik: de goede bedoelingen versus de gevolgen.

  “Angst is een slechte raadgever”, stelt het hooglerarenmanifest. Ha! Het hele Europese project is gebaseerd op angst, angst voor een nieuwe oorlog. En angst dat door manifesten als dit het omgekeerde wordt bereikt van wat wordt beoogd, is niet misplaatst. Want de Europese integratie is niet onomkeerbaar, de Europese vrede is niet voor de eeuwigheid gegarandeerd. Een permanent en principieel open-grenzenbeleid kan in heel Europa de contrarevolutie ontketenen waarvan we nu overal in Europa helaas de contouren al zien”.

  Aldus Henri Beunders (Emmeloord 1953) hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit.

  Het artikel is zeer de moeite waard, een eyeopener voor mensen die flexibel willen denken.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4283804/2016/04/17/De-naiviteit-van-Europa-s-open-grenzen.dhtml

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!