VVD tegen leden in nieuwsbrief: 'Ja jullie zijn tegen, maar dat komt omdat jullie achterlijk zijn. Wij weten het beter'

Geen categorieapr 18 2016, 10:00
Het referendum bewijst volgens de VVD dat de politiek het beter weet. En dus wordt de wil van de kiezer gewoon terzijde geschoven.
In een nieuwsbrief die de VVD aan haar leden heeft gestuurd leggen de 'liberalen' uit dat ze lak hebben aan de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Nou ja, dat zeggen ze natuurlijk niet in zoveel woorden, maar daar komt hun flauwekulverhaal wel op neer.

Wij willen het kabinet de ruimte geven om in de EU en met Oekraïne te onderhandelen over manieren om recht te doen aan deze tegenstem. Als aan deze bezwaren tegemoet wordt gekomen, willen we dat het verdrag alsnog wordt geratificeerd.

Tweederde van de VVD-kiezers is tegen het verdrag, maar de VVD heeft zich dus voorgenomen om na een paar minuscule wijzigingen alsnog voor de deal te stemmen. Ze brengen dat als een "nee tenzij," maar dat is onzin: de introductie maakt duidelijk dat het een "ja tenzij" is.
Het belangrijkste argument van de VVD komt erop neer dat de hoge dames en heren in Den Haag het nu eenmaal beter weten dan de gewone kiezer. Het verdrag is in "ons" belang: de kiezer is echt achterlijk dat hij dat niet inziet. En omdat hij zij achterlijk is doet de VVD-top gewoon wat de VVD-top altijd doet: zijn eigen zin.
En dan is er dit 'argument' ook nog:

Tot slot heeft ook een groot aantal Nederlanders, waaronder ook veel VVD’ers, voor het verdrag gestemd of vond het om verschillende redenen niet nodig om te komen stemmen. Maar de uitkomst van het referendum is een nee. Dat is het belangrijkst en nu dus ook leidend, maar deze miljoenen andere Nederlanders hebben ook het recht om gehoord te worden.

Hilarischer dan dit wordt het natuurlijk niet. Alle Nederlandse kiezers hadden de mogelijkheid hun mening wereldkundig te maken door te stemmen. Het slaat volstrekt nergens op om vervolgens te stellen dat mensen die niet gestemd hebben toch gehoord moeten worden. Daar komt bij: hoe doe je dat eigenlijk? Het referendum was bedoeld om te achterhalen wat het hele Nederlandse volk dacht. Je kunt er niet zomaar even vanuit gaan dat thuisblijvers allemaal vóór het verdrag zijn. En zelfs als dat wel zo is: als ze "gehoord" willen worden hadden ze gewoon moeten stemmen. Zo moeilijk is dat niet.
Natuurlijk weten onze liberale vrienden dat ook wel; het interesseert ze alleen geen biet. Zij zijn voor het verdrag, en dus verdraaien ze de uitslag van het referendum net zolang tot ze hun zin hebben. En dit alles onder het motto: 'Professionele politici weten beter wat goed voor je is dan jijzelf. Deal with it.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten