Deze 100-jarige vrouw bewijst dat je nooit te oud bent om je doelen te bereiken

Bij een atletiekwedstrijd in Philidelphia stond er een onbekende en onverwachte heldin op: de 100-jarige Ida Keeling.

De 100-jarige atlete verbrak daar het wereldrecord op de 100 meter in haar divisie: 80 jaar en ouder. Ze legde die afstand namelijk af in een bijzonder respectabele 59,80 seconden. Voor haar leeftijd is dat niet slechts een ‘goede’ prestatie, maar ongekend.

En het is niet de eerste keer dat Ida van zich doet spreken. In 2011 won ze de 60 meter namelijk ook al. Ze liep die toen in 29,86 seconden, wat betekent dat haar snelheid toen gemiddeld hoger lag dan dit jaar, maar dat is ook logisch: ze is nu vijf jaar ouder én de afstand was ook nog eens langer. Dat in aanmerking nemende kun je alleen maar concluderen dat ze de afgelopen jaren totaal geen snelheid verloren heeft. Heel knap.

Haar geheim? Nou, het zijn eigenlijk geheimen. Ten eerste: ze heeft een persoonlijke trainer, haar dochter Shelly.

Screen Shot 2016-05-05 at 14.39.48

Hoewel Shelly ook niet jong meer is, is ook zij in bloedvorm. En ze zorgt ervoor dat haar moeder goed traint, en met haar meeloopt. Ze is weliswaar sneller, maar samen halen ze elke dag weer het beste uit zichzelf.

Daarnaast legt Ida uit dat ze het belangrijk vindt om op haar dieet te letten:

“Zie eten als brandstof; eet niet omdat je het ‘lekker vindt’.”

Een goede tip, zeker voor mensen (zoals ondergetekende) die niet bepaald in vorm zijn.

Daarnaast:

“Doe wat je moet doen, niet wat je wilt doen.”

En ten slotte:

“Zorg ervoor dat je minimaal één keer per dag beweegt.”

Of beter gezegd: sport.

Volg die regels, zegt Ida, en je kunt net zo gezond zijn als zij, ja, zelfs als je hoogbejaard bent en al je leeftijdsgenoten de hele dag achter de geraniums zitten.

Overigens is het verhaal van Ida nog mooier als je bedenkt dat ze pas op 67-jarige leeftijd begon met hardlopen. Haar twee zoons waren toen namelijk vermoord. Elke dag ging het slechter met haar; ze was ongelooflijk depressief. Dochter Shelly kon dat niet meer aanzien en dwong haar moeder om met haar te sporten. Na dag één had ze de smaak al te pakken. Sindsdien sport ze elke dag en verbetert ze wereldrecord naar wereldrecord.

Kortom, hardlopen gaf Ida een doel in het leven én redde haar het leven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.