Ebru Umar mag Turkije nog steeds niet uit: elk media-optreden bestraft met nieuwe aanklacht

Geen categoriemei 05 2016, 13:00
Als het aan Erdogan ligt, wordt columniste Ebru Umar nog een hele tijd vastgehouden in Turkije.
Slecht nieuws voor Ebru Umar en de vrijheid van meningsuiting: de Nederlands-Turkse columniste mag Turkije voorlopig nog niet uit. Op elk media-optreden volgt een nieuwe aanklacht van de Turkse aanklager – het langer vasthouden zou volgens Geenstijl onder meer te maken hebben met een cartoon die over Umar werd gemaakt door cartooniste Linda Zoon, die Umar vervolgens tweette:
https://twitter.com/umarebru/status/728133279308615680?ref_src=twsrc%5Etfw
Het gaat hier dus niet eens om een cartoon die Umar zelf heeft getekend, puur het twitteren ervan is al reden voor een extra aanklacht in het Turkije van Erdogan. Ebru Umar geldt dus nog steeds als 'verdachte' en mag het land niet uit. Vanwege de vele bedreigingen die ze heeft ontvangen van Turken in Nederland én Turkije, wordt ze permanent bewaakt door een medewerker van de Nederlandse ambassade.
Dieptriest, en dat op bevrijdingsdag. Een Nederlandse staatsburger wordt vastgehouden in Turkije op grond van wat tweets, maar we blijven vrolijk onderhandelen met de Turkse regering over vluchtelingenakkoorden, en Turkse diplomaten zijn nog steeds welkom in Nederland. In feite accepteert onze regering dus gewoon dat een burger wordt bestraft voor het uiten van haar mening over Erdogan.
Maar het kan nog veel gekker: in onze eigen Tweede Kamer zitten twee figuren die het helemaal prima vinden dat Ebru Umar wordt vastgehouden. De Nederturkse Kamerleden Kuzu en Öztürk zijn het helemaal eens met deze aanval op de vrijheid van meningsuiting, net als veel andere Turken in Nederland. Ik heb een beter idee: Kuzu en Öztürk naar Turkije, en Ebru Umar de Tweede Kamer in!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten