Ex-Hoofdpiet Erik van Muiswinkel verraadt Sinterklaas, en wil af van Zwarte Piet

snapshot
Foto: Jochem Myer (links) en Erik van Muiswinkel (rechts). Screenshot video YouTube

Eén dag nadat bekend werd dat Erik van Muiswinkel zijn jaarlijkse rol als de Hoofdpiet aan de wilgen hing, kan hij het al niet laten om helemaal de vloer aan te vegen met z’n voormalige werkgever.

Amper een dag is verstreken sinds het nieuws bekend werd dat Erik van Muiswinkel stopt als Hoofdpiet bij het Sinterklaasjournaal. De cabaretier heeft die rol bijna 20 jaar uitgevoerd, maar geeft er nu de brui aan. Reden? Zwarte Piet blijft zwart. En dat is kennelijk niet te verkroppen, ondanks het feit dat Van Muiswinkel de rol bijna twee volle decennia heeft uitgevoerd, waarvan alleen in de laatste drie jaar er gezeik was van de Quinsy Gario-achtigen.

En daarom is Van Muiswinkel dus gestopt:

,,Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien””, zegt hij tegen het AD.

Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. ,,Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.” Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. ,,Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, ‘aangehoord’ maar kregen er weinig op terug.”

Jongejongejonge, wat een ontzettende huichelaar is Erik van Muiswinkel. Niet alleen omdat het weinig chic is om de vuile was buiten te hangen bij een club waar je pas één dag weg bent, maar ook omdat Van Muiswinkel al tientallen jaren in de huid van Zwarte Piet kruipt. Kennelijk heeft hij dat al die tijd ook gewoon zonder gewetensvroeging gedaan. Maar nu ineens is Zwarte Piet wél erg? Kom op zeg, is er iemand die gelooft in de oprechtheid van deze man?

Nee, Van Muiswinkel wil gewoon graag dat hij nog steeds lief gevonden wordt door de Sunny Bergmans, Appa’s, Lodewijk Asschers en de andere usual suspects bestaande uit DWDD-gasten, NRC-columnisten en overige Grachtengordel-bewoners. Als hij voor hun gunst z’n baan moet opzeggen, dan doet ome Erik dat. Makkelijk zat, toch? Lekker een beetje pseudo-betrokken zijn en zo je eigens straatje schoonvegen.

Mijn respect is hij daarentegen wél definitief kwijt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

47 reacties

 1.   

  ” Reden? Zwarte Piet blijft zwart.”

  Meer valt er niet over te zeggen, next…….

  1.   

   Uit universitair onderzoek te Leiden is gebleken dat kinderen van vijf tot zeven zwarte piet eerder associeren met clowns en fantasiefiguren dan met mensen met een donkere huidskleur. Maar ja, Eric van Muiswinkel is zonder een zwart gezicht al een clown en een van de vele fantasiefiguren van het linkse sprookjesomroep de VARA.

   1.   

    Uit universitair onderzoek is ook gebleken dat blanke kinderen Surinaamse en anderszins donker getinte kinderen treiteren en achter ze aanrennen, al roepend: “Zwarte Piet! Zwarte Piet!” Om deze reden zien veel Surinaamse gezinnen huizenhoog op tegen de jaarlijkse Sinterklaastijd.

    Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat randdebielen als Jan Roos, gewapend met een camera en een microfoon, Surinamers stalken en hen “Zwarte Piet” noemen, en zelfs op hun deuren bonzen.
    Afschaffen die hap. Als straks Piet niet meer zwart is, is dat o.a. de schuld van diezelfde Roos.

 2.   

  Als we rekening moeten gaan houden met wat “sommigen” willen, is het eind zoek natuurlijk. Zó zit de boel niet in elkaar. Want wát dan met de wil van de overgrote meerderheid? Negeren? Uitbannen? Wordt het dan niet nét als een dictatuur, waar een (kleine) minderheid wel even uit zal maken, wat de overgrote meerderheid heeft te aanvaarden? Het antwoord daarop is natuurlijk: “Ja, dan is het een dictatuur geworden!” En dát schijnt de óverpolitiek correcte van Ratwinkel maar even te vergeten. Maar we kennen allemaal nog zijn hypocriete gedrag destijds met de O.S., dus verwonderlijk is het totáál niet! Eigenlijk een goede opruiming, dit vertrek van Hypocrietpiet!

 3.   

  Overigens valt het wél enorm op, dat ál die criticasters van ons aller Zwarte Piet, géén kleine kinderen hebben, die nog met héél hun ziel en zaligheid in deze kinderheld geloven! En dié zullen wel eens even uitmaken, hoe het Sinterklaasfeest gevierd moet worden volgens de laatste inzichten van de socialistische kerk!

  1.   

   De heer Suijkerbuijk acht ik zeer wel in staat zijn kleine kinderen uit te leggen dat de zwarte pieten na een zeereis door een regenboog veelkleurig werden.
   Ik kan hem verzekeren dat ze dat probleemloos voor zoete speculaas slikken.

   1.   

    Waarom zou ik zo’n ongeloofwaardig verhaal tegen mijn kleinkinderen op moeten hangen, als er al een perfécte verklaring voor is: De schoorsteen! En trouwens….Zo’n Regenboogpiet wordt tóch weer zwart door het roet van de schoorsteen, dus gewoon………Zwarte Piet!

    1.   

     Geef het maar toe, opa Suijkerbuijk, u heeft helemaal geen zin om uw kleinkinderen van Zwarte Piet te bevrijden: u bent gehecht aan dit racistische symbool en u misbruikt uw kleinkinderen schaamteloos voor deze ideologische oorlog.

     1.   

      “racistische symbool, ideologische oorlog” u neemt het wel serieus hoog op voor een kinderfeest. Als we voor elke scheet wat achter moeten gaan zoeken wat de betekenis hiervan zou kunnen gaan betekenen. Maar goed, we kennen zwarte piet als een kleurling die is gekleed als een”Page” een schildknaap dat een doodgewone knecht is in dienst van een “edelman”. Hij heeft in de loop van tijd verschillende namen gehad. Het ging dus mis toen zijn naam veranderde in “Pieter” en verbasterd werd naar Zwarte Piet en dat hij na de tweede wereldoorlog van eenzame knecht opeens gezelschap kreeg van meerdere knechten. Toen werd het kinderfeest een racistisch probleem geworden.

    2.   

     Mijn kinderen geloofden destijds de ongeloofwaardigste verhalen, bijvoorbeeld dat Piet door de schoorsteen kon zonder dat zijn kleren vies werden terwijl hijzelf wél zwart werd, en dat een stokoude man op een paard over de daken kon springen. Een kleurenpiet was er bij hen ook zonder moeite ingegaan. Sterker nog, kleuren triggeren de fantasie weer op andere manieren.

     Als zeer kleine jongen vond ik de zwartheid van Piet trouwens best eng, en ik was niet de enige. Een leuke groene of gele Piet kan dit probleempje ondervangen, en vele kinderen minitrauma’s besparen.

     1.   

      @Beukman
      Je vindt (vond) Zwarte Piet alleen eng, als je ouders daartoe aanleiding hebben gegeven!
      Ikzelf vond het spannend, maar nooit “eng” en datzelfde heb ik mijn kinderen bijgebracht: Spannend, maar niet eng! Maar nogmaals: Een kleine minderheid probeert ons, de overgrote meerderheid, haar wil op te leggen. Dat is pure dictatuur! Dus geven wij, verstandige (groot)ouders daar nooit aan toe!

     2.   

      Een groen of geel gezicht is ook niet echt aangenaam om tegen aan te kijken beste Beukman. Houdt het toch liever bij wat roetvegen.

     3.   

      Heer Suijkerbuijk, mensen die in Zuid Afrika de Apartheid, en Amerika de slavernij voorstonden vormden aanvankelijk ook meerderheden tot het moment dat de beschaving heb tot minderheden dwong.
      Dat gaat u de komende jaren ook meemaken met uw achterlijke standpunt over Zwarte Piet.

     4.   

      Mijn ouders hebben al meteen verteld dat Sinterklaas en zwarte Piet nep waren. Wel moesten wij beloven het niet aan de rest van de klas te vertellen.

      Ik weet niet precies waarom ze dat gedaan hebben. Misschien vanwege het feit dat mijn opa (die kapper was) Sint en Piet schminkte en de atributen de rest van het jaar bij hem op zolder lagen.

     5.   

      @Suijkerbuijk
      Maar hoe komt het dan toch dat zo veel kindertjes Surinaamse en andere donkere kinderen uitschelden voor Zwarte Piet? Hebben hun ouders hen dat soms ook ingefluisterd?
      En wat vind je er eigenlijk van dat Jan Roos donkere heren stalkt met een camera en een microfoon? Moet kunnen?

     6.   

      @Beukman
      Hoe komt het toch, dat voornamelijk Marokkaanse jongeren onze vrouwen en meisjes toesissen dat ze een hoer zijn, omdat ze geen hoofddoek dragen. Protesten daartegen worden afgedaan met “cultuur” en “wen er maar aan”.
      Ik zou dus onze donkergekleurde medelanders de raad willen geven, dat ze er dus ook maar aan moeten wennen, want dát is nou eens ónze cultuur, maar dán zónder de met de haren bijgesleepte bijbedoelingen!
      Overigens vind Ali B., dat Zwarte Piet moet blijven!

     7.   

      @CP
      Ten eerste leven wij niet in Zuid-Afrika of Amerika. Ten tweede heeft slavernij helemaal niks te maken met onze Zwarte Piet. Je lult, zoals gewoonlijk weer eens uit je nek! Kinderen willen gewoon Zwarte Piet en weten niet eens wat slavernij is. Dat wordt door linkse hufters, zónder kinderen nota bene, er met de haren bijgesleept, omdat deze huilebalken weer eens een waanidee hebben!
      Nét zoals onze vrouwen, meisjes en dochters maar moeten wennen aan het toegesist worden van “hoerrrr”, door onze “kansenjongeren”., wánt cultuur, moeten onze donkergekleurde medelanders maar aan ónze cultuur wennen. Wat overigens in onze (voormalige) gebiedsdelen overzee niet eens een probleem is. Daar wordt Zwarte Piet gespeeld, door een nog zwarter geschminkte donkere medemens. Dáár is het geen énkel probleem en wordt Zwarte Piet probleemloos geaccepteerd.
      Je kunt maar beter gewoon accepteren, dat je kansloos bezig bent om als kinderloze nota bene, een prachtige traditie om zeep te helpen!

     8.   

      De heer Suijkerbuijk ziet het goed: kinderen weten niets van racisme en slavernij, dat zijn zaken waar volwassenen opinies over vormen.
      Die volwassenen weten zeker dat kinderen van 4 jaar gehecht zijn aan tradities en daarom, zo piept de heer Suijkerbuijk, eisen dat Zwarte Piet zwart is, dat zijn ze namelijk al decennia zo gewend en ze mogen er niet aan denken dat hen de cadeautjes en suikergoed wordt aangereikt door een regenboogpiet. Zoveel verandering, dat trekken ze niet.

      Begrijpt u wel?

     9.   

      Als minderheden afzeiken bij onze cultuur hoort, @Suijkerbuijk, is dat eens te meer een argument om die cultuur te veranderen. Ik vermoed ook dat de gore reacties op Sylvana opnieuw mensen over de streep hebben getrokken om Zwarte Piet bij het grof vuil te zetten.

 4.   

  Er moet wel een zwarte piet zijn, anders weten de andere pieten niet dat zij wit zijn!

  1.   

   Oké, eentje dan, maar alleen in gezelschap van tenminste 30 gekleurde Pieten.

   1.   

    Inderdaad ceteris. 30 witte pieten en een zwarte piet zou nog veel ongelukkiger lijken.

    1.   

     Tenzij de Zwarte piet de baas is over deze witte pieten.

     1.   

      De heer van Urk wenst de Zwarte Piet de leiding te geven. Volgens mij begrijpt hij de kern van de zaak niet: het archetypische schema is blanke bazen en zwarte knechten.

   2.   

    Als men nu jou en Bukman plus de rest van die zeikneven bont en blauw schoppen kunnen jullie mooi als gekleurde Pieten fungeren, deal?

    1.   

     Je kan er ook een paar levend villen. Dat worden dan Rode Pieten. Klinkt leuk en creatief allemaal, maar uiteindelijk is schmink toch goedkoper en praktischer.

     1.   

      ” maar uiteindelijk is schmink toch goedkoper en praktischer ”

      Dat doen we al sedert tijden maar dit willen jullie afschaffen debiel die je bent.

     2.   

      Er is niks mis met blauwe, rode, gele, paarse en zelfs roze schmink, paardevijg.

 5.   

  Een regenboogbakkes lijkt ook niet aantrekkelijk, wordt je weer voor homo uitgemaakt!

 6.   

  Als je nog gevraagd wilt worden door de establishment dan moet je je braaf gedragen en doen wat de linkse tent van de publieke omroep vraagt.

 7.   

  Ach gut, als je in zwarte piet gelooft ben je ook al racistisch …..

  Links wordt steeds melodramatischer. Straks zijn we ook nog nazi’s of bruinhemden vanwege zwarte piet.

  Zwak, zwak, zwak …. ik zou zeggen, degenen die het feest ergert, ga op vijf december – desnoods een week daarvoor – naar … eh … Spanje kan ook al niet.

  Tja, dat wordt moeilijk, want toegeven doen we nooit.

  Na zwarte piet komt namelijk het Kerstfeest, ook zo kwetsend voor andersdenkenden, enzovoort … en nog even en onze cultuur is verdwenen. Niet dat links daar moeite mee heeft, daarom moeten wij die in bescherming nemen.

  De EU en de linksen; de grote uitverkopers van wat wij aan goeds bezitten.

  Dat heb je met communisten; ze haten hun eigen cultuur.

  1.   

   Nee hoor, mevrouw Wachteres, als je gelooft in Zwarte Piet ben je een kind dat waarschijnlijk jonger is dan 7 jaar.

   1.   

    @CP
    En dat willen figuren als JIJ, in het honderd schoppen voor iets, wat er totáál niets mee te maken heeft. Ga je godverdomme schamen!

   2.   

    Ceteris, je bent een ongelooflijk egocentrische lul en doordrammer. Het merendeel van de Nederlandse bevolking wil dit onschuldige kinderfeest zou houden MET Soewarte Piet. En jij zou je als voorvechter van de democratische waarden daar toch zonder slag of stoot bij moeten neerleggen. Dat je dat niet doet, maar je oor laat hangen naar een extreem kleine minderheid, tekent je miserabele karakter.

    1.   

     Beste Houtlijm, ik leg me er zonder problemen bij neer als een democratische meerderheid Zwarte Piet overeind wil houden. Het is ook geen onderwerp van democratische besluitvorming.

     Ik zie echter dat die meerderheid razendsnel een minderheid aan het worden is en dat komt omdat het een onhoudbare traditie is. Over een jaar of 10 is Zwarte Piet weg en dat komt niet omdat men daar democratisch toe besloot maar omdat men dit gênante atavistische volksgebruik gaandeweg afzweert, zoals met het palingtrekken en het dwergwerpen gaandeweg afzwoer.

     1.   

      Nou, als je dan de komende 10 jaar -en met jou alle andere doordrammers- je kop houdt over deze kwestie, zal heel Nederland dat enorm waarderen. Alvast bedankt.

     2.   

      Waarom zoiu ik mijn kop moeten houden, beste Houtlijm, over een kwestie die allang prominet op de agenda staat?
      Zwarte Piet is een hot issue en dat komt omdat het een culturele en morele kwestie blootlegt.
      Zou de heer Houtlijm het palingtrekken weer willen invoeren?

     3.   

      Waar zie jij dat die meerderheid razendsnel een minderheid aan het worden is, in je glazen bol?

      Nogmaals, pas nu maar op dat de volkswoede hierover niet jullie armageddon gaat worden!

     4.   

      Palingtrekken is een onnozel en niet ter zake doend voorbeeld. Dit was slechts lokale folklore en geen nationaal volksfeest of onderdeel van onze landsbrede cultuur: ‘ Het palingtrekken was een oud Amsterdams spel. Over een gracht werd een touw gespannen waaraan een levende paling hing. De spelers moesten daar in bootjes onderdoor varen en de glibberige paling proberen te pakken, met het risico in het water te belanden. In de 19e eeuw verbood de overheid dit, maar in 1886 was het door de politie beletten van een wedstrijd palingtrekken aanleiding tot een oproer: het Palingoproer.’

      Zo was er ook het hanen bekogelen en kat knuppelen. Onvergelijkbaar met het nationale Sinterklaasfeest, waarmee Zwarte Piet onlosmakend verbonden is.

      Dwergwerpen is al helemaal een onzinnig voorbeeld, aangezien het in Nederland bij mijn weten niet heeft plaatsgevonden. Australie, Great Britain, Frankrijk en de USA zijn de landen waar ‘kleine mensen werpen’ een kroegsport was, maar niet in Nederland.

      Kortom, zwak Ceteris, zwak.

     5.   

      ” Verdwijnt Zwarte Piet? Verandering van het Sinterklaasfeest lijkt onomkeerbaar ”

      Vragen en aannames, kortom je zwetst wederom weer eens uit je politiek correcte nek en doet aan wensdenken.

     6.   

      @Houtlijm,

      Elk voorbeeld gaat mank maar ik probeer ermee te illustreren dat zaken die in een bepaalde tijd normaal worden gevonden in andere tijden obsoleet kunnen raken.
      Er waren tijden dat we slavenhandel normaal vonden en dat er bijvoorbeeld veel steun was voor het blanke apartheidsregime in Zuid Afrika. Niemand vindt dat nu nog.
      Zwarte Piet wordt in toenmende mate gezien als een racistisch symbool en steeds meer ouders vinden het ongepast hun kinderen ermee te confronteren. Bijna geen basisschool kan nog een Sinterklaasfeest organiseren zonder protesten van sommige ouders. Het is een controversiële kwestie geworden en dat is het begin van de afschaffing.

     7.   

      CP

      ‘Er waren tijden dat we slavenhandel normaal vonden en dat er bijvoorbeeld veel steun was voor het blanke apartheidsregime in Zuid Afrika. Niemand vindt dat nu nog.’

      En dat in één zin. Weet u wat dat betekent? U weet helemaal niets van geschiedenis.
      Maar goed, laat me het opsplitsen, want de combi is te bezopen voor woorden.
      We, suggereert het hele toenmalige volk. Fout CP, het plebs wist van niks, ze waren zelf slaven, lees dagloners die zich kapot moeten werken en gemiddeld ongeveer 37 jaar werden. Baas stapte over de lijken heen, volgende.
      Slavernij was ín Nederland verboden, jaja, ook dat nog. Alzo, alleen een kleine elite had hier 5% aandeel in (van het totaal van die handel).
      Gaat u daar maar eerst aan de poort kloppen.

      Ten tweede, beseft u dat er tijdens de overtochten (WIC die een paar maal failliet ging, dus het was niet eens winstgevend) aan bootslui overboord ging? Ziekte, uitputting en dodelijke verwondingen zorgden ervoor dat er tig meer vrije maar mensen die geen sou te makken hadden met een een twe drie in godsnaam overboord gingen dan slaven.

      Skippen we naar apartheid. In zijn Nederlandse betekenis hield dat anders in, apart, zoals in een paar apart. De volken die zij namelijk ontmoeten en die handel wilden drijven met de zeelui die hard vers water en oa fruit en groente nodig hadden, waren de Ko en de San volkeren. Deze mensen hebben andere kenmerken dan de Soedan volkeren die eerst later naar het zuiden trokken (omdat er wat te halen viel). Wat de oorspronkelijke volken zo apart maakte, was hun wijze van spreken, ze maakten klikgeluiden. Kijkt u het maar eens na, een heel apart geluid.
      Overigens hebben uitgerekend deze volken zij aan zij met de vervloekte Hollanders gevochten tegen dat wat zij indringers achtten.

     1.   

      HaagsePost/De Tijd is geen serieus te nemen medium. Al tig keer (bijna) failliet geweest, onderdeel van fusies en overnames en een oplage van net 17.000 betalende abonnees. Kortom, tweede echelon en dito artikelen.

 8.   

  Trollemans schreef:

  “Ik zie echter dat die meerderheid razendsnel een minderheid aan het worden is en dat komt omdat het een onhoudbare traditie is.”
  —————————————————————

  De trol ziet weer dingen die hij graag wil zien. Laat duidelijk zijn, mongool, dat niemand weet hoe de meerderheid erover denkt.

  Er is een kleine minderheid van soewarte Calimero’s met een grote waffel, gesteund door landverraders zoals jij en je collega van Grondlijn, alsmede laffe lokale politici van links/politiek correcte signatuur die toegeven aan die schreeuwers.

  1.   

   Floris zou er goed aan doen de tekenen des tijds te verstaan en dan zou het hem aan het denken kunnen zetten dat in de grote steden dit jaar zwarte piet niet meer welkom is. Vorig jaar besloten de Haagse Scholen reeds Zwarte Piet in de ban te doen en komend jaar zal dat het geval zijn in steden als Amsterdam en Rotterdam. Er is nu nog wel een meerderheid die zegt Zwarte piet te willen behouden maar die meerderheid loopt snel terug en de peilingen op dit punt ogen niet betrouwbaar.

   http://peilingpraktijken.nl/weblog/2015/11/moet-zwarte-piet-zwart-blijven/

   Het is een achterhoedegevecht, maar zoals bij elke cultuurverandering zal het wel een paar jaar aanslepen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!