Migrantencrisis: Halbe Zijlstra ziet het licht, maar waadt nog in de duisternis

Geen categoriemei 21 2016, 9:00
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra pleit voor minder asielzoekers in Nederland, maar helaas op de verkeerde manier.
Er zit een stijgende lijn in, maar je bent er nog niet, Halbe. De fractievoorzitter van de VVD stelt zaterdag in een interview dat mensen van buiten Europa geen recht meer op asiel moeten hebben in Nederland. Hij stelt heel duidelijk:

Als ze toch hierheen komen, dan moeten ze per kerende post terug.

"Hoera," zou je denken, "nou is het afgelopen met al die asielzoekers die opeens allemaal beweren uit Syrië te komen!"
Helaas is dat te mooi om waar te zijn, en heeft Zijlstra een piekkleine clausule ingebouwd: bij grote crises, zoals de oorlog in Syrië, "moet Nederland een uitzondering maken". Top! En in hoeverre is dat dan een wijziging ten opzichte van het huidige beleid, heer Zijlstra? Gaan we er daarmee voor zorgen dat de massale stroom migranten hierheen opdroogt? In tegendeel.
Het is weer typische VVD-rethoriek: sterk en wijs willen overkomen, als een zondaar die eindelijk het rechte pad heeft gevonden, maar dan in de details alsnog fenomenaal teleurstellen. Ervanuitgaande dat dit idee überhaupt ooit geaccepteerd zou worden, wat hebben we eraan? Zorgt het ervoor dat er eindelijk niet meer meer ontheemde Syriërs hierheen komen dan dat er ooit in Syrië geleefd hebben?
Dat is het enorme probleem met het huidige asielbeleid: zolang je door blijft gaan met dit "niemand erin, tenzij je..."-beleid, kun je de deuren net zo goed meteen wagenwijd openzetten. Hoeveel asielzoekers wel niet beweren dat ze vervolgd worden om hun homoseksualiteit, politieke opvattingen of kritische artikelen in hun land, terwijl ze vervolgens niet eens kunnen lezen of schrijven: je houdt het niet voor mogelijk. Misbruik van deze criteria is aan de orde van de dag.
Dus ja, ik blijf het maar zeggen: het enige échte effectieve beleid zou zijn om enkel mensen toe te laten die aantoonbaar iets kunnen bijdragen aan dit land, en zich zodoende ook kunnen redden zonder steun van vadertje Rutte. Mensen in conflictgebieden hebben recht op alle steun van de wereld - absoluut - maar zowel zij als wij zijn er bij gebaat als ze dat krijgen in de vorm van de creatie van veilige gebieden in hun eigen land of buurlanden. Bij dit slappe aftreksel van een plan van Zijlstra heeft in ieder geval niemand baat, zoveel is wel duidelijk.
[caption id="attachment_111686" align="aligncenter" width="700"]Screen Shot 2015-05-31 at 13.53.44 Fractieleider Halbe Zijlstra. Foto: Marjon Zijlstra Fotografie / Wikimedia Commons[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten