Laf Sinterklaasjournaal capituleert: neemt afscheid van Hoofdpiet

Met nog maanden te gaan voordat Pakjesboot 12 weer Nederland komt binnenvaren, maakt de publieke omroep alvast korte metten met oude tradities die onder vuur liggen van progressieve zeurkousen. Het eerste slachtoffer is uiteraard Zwarte Piet, en dat moet de Hoofdpiet bekopen met zijn baan.

Nog voordat hij z’n traditionele anti-Zwarte Piet-campagne heeft ingezet, heeft Quinsy Gario vandaag de eerste slag alvast gewonnen. Waarom? Omdat de NTR de meest markante Zwarte Pieten schrapt uit diens jaarlijkse populaire programma Het Sinterklaasjournaal. Niet alleen verdwijnt de Hoofdpiet (Erik van Muiswinkel), maar ook Pietje Paniek (Jochem Myer) moet het veld ruimen.

Van Muiswinkel heeft bijna 20 jaar gewerkt als Hoofdpiet, en kan dan ook rekenen op een zogenaamd joviaal afscheid van de programmaleiding van de NTR:

“De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen. „Heel veel kinderen – en volwassenen – hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal”, aldus netmanager Suzanne Kunzeler.”

Maar of ze het meent? Uiteraard laat je mensen met een glimlach gaan, maar achter de schermen wordt al bekokstoofd hoe het verder moet nu Van Muiswinkel en Myer er niet meer bij zullen zijn. Eén frase vertelt je waarschijnlijk alles dat je moet weten: “In overleg met Sinterklaas gaat de NTR op zoek naar waardige opvolgers, laat de omroep weten.”

snapshotJochem Myer als Pietje Paniek en Erik van Muiswinkel als de Hoofdpiet. Screenshot: jochemmyer / YouTube.

Waardig. Moet je straks voor de gein eens opletten wie er waardig bevonden zullen worden. Gokje: een Zwarte Piet die niet Zwart is (want racisme), en ook niet de knecht van Sinterklaas is (want slavernij, en ook een beetje racisme). We zijn namelijk aanbeland in een tijdperk waarin onze publieke omroep het Sinterklaasfeest niet meer durft te presenteren op een manier waarop 90% van Nederland het viert, vanwege sporadisch aanwezige – maar luid schreeuwende – haters van Nederlands cultureel erfgoed. De Hoofdpiet en het Sinterklaasjournaal worden daar nu het eerste slachtoffer van.

Mag ik dus snel weer 2007 terug? Toen het Sinterklaasfeest nog vooral leuk was, in plaats van een door linkse mensen gepolitiseerd en tot ‘racisme’ bestempelde extreem-rechtse cultuuruitingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. ceteris paribus

  Iedereen die de tekenen des tijds begrijpt wist dat het streven Zwarte Piet te behouden een achterhoedegevecht is.

  Zwarte Piet is als met roken: over een paar jaar kunnen we ons niet meer voorstellen dat dit racistische symbool opduikt in de publieke ruimte.

  1. Anna

   ceteris paribus. Roken is niet cultuur gebonden. Racisten zijn degenen die hier komen wonen en dan de oorspronkelijke witte bewoners die het land hebben opgebouwd hun cultuur afnemen.

 2. Beukman

  Aan een rotte kies moet je niet urenlang wriemelen. Pak een tang en trek hem er in één ruk uit.
  En dat is nu precies wat we met Zwarte Piet moeten doen. Niet eindeloos pappen en nathouden, maar vanaf november gewoon een ander kleurtje geven.

  1. Anna

   Beukman. Laat die “rotte kiezen” hun biezen pakken.

   1. Beukman

    Welnee. Piet mag best blijven, alleen die kleur kan echt niet meer.

    1. Anna

     Beukman. De kleur in onze kleur. Bevalt die niet dan ben je vrij te vertrekken.Doei.

     1. ceteris paribus

      Het is niet onze kleur, het is de kleur die een groep achterlijke Nederlanders hebben uitgeroepen tot een gekoesterd racistisch symbool.

     2. Nog1

      @ Anna

      ‘Onze’ kleur? Ben jij zwart dan? En was Oranje niet al onze kleur? En ‘onze’…ben jij zo schizofreen dat je opeens in meervoud gaat spreken?

 3. PeKa

  Zwarte Piet is niet racistisch en mag van mij zo blijven.

  1. Beukman

   En een swastika is een eeuwenoud runenteken, maar beter toch maar geen tattoos ervan laten zetten als je in Europa woont.

   1. PeKa

    Uw vergelijking gaat mank en zal mijn mening over Zwarte Piet niet veranderen.

 4. cmsuijkerbuijk

  Inderdaad, niet eindeloos pappen en nathouden: De Gario’s en meeheulers duidelijk maken, dat zij hun kop moeten houden en er maar mee moeten leren leven, dat WIJ deze traditie hebben en dat HUN fantasieverhalen er totáál niet toe doen!
  En als het niet bevalt? Dan neem je maar een paar weken vacantie en ga je fijn terug naar de West, waar ze óók Sinterklaas vieren, INCLUSIEF nog zwarter dan zwart gesminkte Pieten van Afrikaanse origine en daarom heeft het dus geen éne moer met racisme te maken wát die enkele linkse idioten, aandachtszoekers en meeheulers, óók nog eens tegen beter weten in, er ook van mogen beweren en ons willen doen geloven!!
  Laf links is weer eens kort door de bocht en vliegt er dan ook volledig uit!!!

  1. ceteris paribus

   Ik zie dat de heer Suijkerbuijk het achterhoedegevecht nog een tijdje wil laten voortduren.

   1. cmsuijkerbuijk

    Achterhoedegevecht?
    Als je geen kinderen of kleinkinderen hebt, dan weet je niet eens waar je het over hebt, met je “achterhoedegevecht”! Misschien in het dorp Amsterdam, maar daar is sowieso achterlijkheid troef!. Maar toch zéker niet in de rest van normaal denkend Nederland. En ik denk en vrees, dat als deze héle kleine minderheid, die dit unieke en grandioze kinderfeest met valse argumenten wil verpesten, er nog wel eens vaders en grootvaders zouden kunnen zijn, die dit niet meer pikken en hardhandig op zullen treden, tegen deze kinderfeest verpesters. Mensen buiten het getto Amsterdam zijn het namelijk kotsbeu, dat men dáár denkt, de norm voor de rest van het land te kunnen stellen. Ik keur geweld het niet goed, maar ze vragen er wél om!

    1. ceteris paribus

     Is het de heer Suijkerbuijk niet bekend dat culturele veranderingen, met name als ze op modernisering zijn gericht, in de regel in de steden aanvangen en het platteland met vertraging volgt?

     Als u wilt weten of er over tien jaar nog Zwarte Pieten zullen worden aangetroffen in Garderen, Hoogezand en Winterwijk moet u bij het komende Sinterklaasfeest even gaan kijken in Amsterdam en Den Haag.

     1. cmsuijkerbuijk

      Je bent écht lachwekkend! Cultúúr?………In Amsterdam? Dan bedoel je toch echt wel de krakerscultuur, geldsmijtcultuur, wégkijkcultuur, de wég-met-ons-cultuur, de spuit- en slikcultuur, de liquidatiecultuur, de betwetercultuur en de “ik-ben-beter-dan-de-rest-cultuur”? Want iets ánders, kan ik écht niet verzinnen, dus wat jij beweert, daar ben ik h-e-l-e-m-a-a-l niet bang voor!

     2. toetssteen

      @CP
      Ik heb bewijs dat wat u uitkraamt buiten de stistieken is gehouden omdat de uitkomst niet ahum, voldoende adequaat was. Het lastige is echter dat de aanvoer van universitair bèta talent uit de kwaak hem eruit filosofische wonderen komt, maar uit die kutprovincialen. Erg hè! Nou wen er maar aan.
      En als men ooit een wedloop aan wenst te gaan met al die verdoemde bèta’s uit China en India, zou ik maar eens wat anders gaan doen dan te blijven volharden in de hoog emmeritis alfa.

     3. Beukman

      @Suijkerbuijk
      Je hebt helemaal gelijk. Amsterdam wordt momenteel overgenomen door buitenlanders. Toeristen, wel te verstaan, uit andere landen, maar daarnaast ook door lui uit de provincie, die bij ons hun achterlijke vrijgezellenriten komen uitvoeren. De cultuur van al deze gasten wordt gesymboliseerd door grote potten Nutella die overal in winkels in de binnenstad staan.

      Gelukkig is er in Amsterdam nog zo veel méér dan krakerscultuur, geldsmijtcultuur, wégkijkcultuur, de wég-met-ons-cultuur, de spuit- en slikcultuur, de liquidatiecultuur, de betwetercultuur en de “ik-ben-beter-dan-de-rest-cultuur. Maar dát houden wij lekker geheim.

     4. cmsuijkerbuijk

      @Beukman
      De toeristen en de “lui uit de provincie”, zoals de dorpelingen uit Amsterdam zo heerlijk denigrerend noemen, komen slechts naar dat vervallen gat Sodom en Gomorrah, om bij thuiskomst opgelucht te kunne verzuchten: “Gelukkig, wat zijn WIJ gezegend, dat we in dát hellegat niet hoeven te wonen”. Daarom is het ook logisch, dat jullie die geheime geneugten der cultuur verzwijgen, omdat jullie niet iederéén weg willen jagen en het geld, dat het toerisme en de “lui uit de provincie” oplevert, BITTER hard nodig hebben. Het béétje cultuur wat er dus nog in Amsterdam aanwezig is, komt dan ook van de toeristen én de “lui uit de provincie”, die op hún beurt dan weer wél voor de victualiën moeten zorgen, want anders gaan ze daar dood van de honger. Amsterdam een stad! (Proest!)

     5. Beukman

      Ik ga je helemaal gelijk geven @Buijk. Amsterdam drijft op de Hoge Cultuur van de vrijgezellenfeestgangers uit de provincie. De losgeslagen vrouwen zijn sowieso gewild bij Amsterdamse mannen. Wat kunnen wij ons nou meer als cultuur wensen dan dat?

  2. toetssteen

   @Suijkerbuijk
   Lachen man, want als ze daar dat proberen te doen wat ze hier doen, komen ze van een hele koude kermis thuis.
   Hier zitten nu zoveel cultuur bestaat niet, we zijn allen eenvormig, dat men niet eens beseft dat dat pas racisme is.

 5. toetssteen

  Kom er maar in Hans Teeuwen! En Ebru als hoofdpietin!

 6. Vigo

  Met een beetje mazzel kan de zwarte piet kwestie nog wel eens de lont worden die het kruitvat Nederland doet ontbranden, het laffe ongedierte dat een onschuldig kinderfeest tracht te saboteren zou wel eens badend in hun bloed kunnen ontwaken uit hun politiek correcte droom van bont gekleurde pieten.

  1. ceteris paribus

   Ik geloof niet dat mensen die inzien dat Zwarte Piet niet meer houdbaar is een kinderfeest willen frustreren. Voor kinderen maakt het ook werkelijk niet uit of ze de snoep en pepernoten van een regenboogpiet krijgen of van een zwartgeschminkte Piet.
   Dat feest kan dus gewoon doorgang vinden maar deze keer met vrolijke regenboogkleuren zodat donkergetinte kindjes er ook met volle teugen van kunnen genieten.

  2. Beukman

   Hoe komt het volgens jou dan dat de voorstanders van gekleurde Pieten gaan bloeden, als ik vragen mag?

   1. Vigo

    Onderschat de volkswoede niet Bukman die kan ontstaan wanneer diepgewortelde tradities om zeep dreigen geholpen te worden door parasieten die sowieso maar mondjesmaat worden getolereerd.

    Denk je soms dat de weerzin tegen de ‘Sylvana’s/Quinci’s, Bukmannetje en de paardepoepies’ uit de lucht komt vallen in deze kwestie?

    Jullie denken het pleit te hebben gewonnen maar zoals ik al zei, jullie zouden wel eens pijnlijk uit jullie politiek correcte droom kunnen ontwaken.

    1. Beukman

     Dus die volkswoede doet brave burgers veranderen in moordenaars, en daar hoop jij op?
     Als ik een complotgekkie was, zou ik denken dat jij en je kornuiten door de VS worden betaald om ons mooie Sinterklaasfeest om zeep te helpen teneinde ruim baan te maken voor die vreselijke kerstman.

     1. ceteris paribus

      Ja, Vigo hoopt ‘met een beetje mazzel’ op een bloederige moordpartij teneinde het kinderfeest veilig te kunnen stellen. Hij is een heuse kindervriend.

     2. Vigo

      Tracht het maar in het belachelijke te trekken Bukman, maar misschien denk je nog wel eens aan mijn wijze woorden terug wanneer ‘jullie’ met gebroken vingers jullie voortanden van de stoep af trachten te rapen na een confrontatie met mensen die jullie gedram meer als zat zijn.

      Die kleine minderheid die jullie vertegenwoordigen gaat echt niet opgewassen zijn tegen de volksopstand die jullie overduidelijk aan het uitlokken zijn.

      Om maar te refereren aan de woorden van die landverrader Rutte

      ‘wij zijn met meer’.

     3. Beukman

      Nou paardevijg, ik merk het wel als het zo ver is. Zelf ben ik de laatste twee jaar radicaal van standpunt veranderd, en ik heb de indruk dat dit voor steeds meer mensen geldt. Straks zijn wij dus met meer.
      En ik weet niet of het voor jou een argument is hoe de kindertjes (waar het om gaat) erover denken, maar ik kan je zeggen: voor hen maakt het geen ene reet uit, zolang ze hun cadeautjes maar krijgen.

     4. Nog1

      @ Vigo

      Je schrijft ‘Onderschat de volkswoede niet’

      Die woede onderschat niemand, maar ik onderschat de lafheid van deze woedenden ook niet. Voor anonieme schelders op internet hoef je alleen bang te zijn als je een website bent.

 7. ikweetwatikwil

  Ohh CP en Beukman Ik ben dit jaar weer gewoon zwarte Piet hoor. En wie daar last van heeft, doet zijn/haar ogen maar dicht.
  Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het aan mensen die een ONSCHULDIG kinderfeest proberen te verpesten . Gewoon omdat ze er lol in hebben. Ze willen zich laten gelden. Weet je wat, kruip terug in je hol. Is het lekker donker en heb je nergens last van.

  1. Beukman

   Maar natuurlijk @ik, die doet gewoon z’n ogen dicht.
   Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Als die almaar slinkende groep lieden die tegen gekleurde Pieten zijn hun ogen nou gewoon dichtdoen op het juiste moment, dan is er niks aan de hand. Het wordt wel steeds lastiger, want het legioen van gekleurde Pieten groeit gestaag.

   1. ikweetwatikwil

    Beukman. Het is in onze cultuur zo, dat we een Zwarte Piet hebben. Die houden we gewoon. Nu willen een stel raddraaiers onze cultuur veranderen en moeten wij onze ogen maar dicht doen. NEE Beukman, dat hebben we al teveel gedaan. Ho is ho.

  2. ceteris paribus

   Ik weet uit betrouwbare bron dat kinderen regenboogpieten veel vrolijker en gezelliger vinden dan zwartgeschminkte pietermannen waarvan met name de kleintje danig kunnen schrikken.

   1. cmsuijkerbuijk

    Je lult uit je nek! Betrouwbare bron………..Hah!

    1. ceteris paribus

     Ik wandelde vanmiddag even over het schoolplein om mijn licht op te steken, beste heer Suijkerbuijk. We zouden, ter zake dit vraagstuk, meer naar de kinderen moeten luisteren en minder naar boze oude blanke mannen die al lang niet meer in de Goedheiligman geloven.

     1. cmsuijkerbuijk

      Eén zielig schoolpleintje in nóg zieliger Amsterdam….
      Jullie Amsterdamse dorpelingen zouden eens wat meer naar de rest van Nederland moeten luisteren, in plaats van de zogenaamde progressieveling uit te hangen en jullie verdorven denkbeelden als de maat der dingen aan de rest van wél verstandig Nederland proberen op te dringen!
      Schoolpleintje. Háh, m’n neus!

     2. Anna

      ceteris paribus. Waarom komen ze dan wonen bij die ” boze oude blanke mannen”. Ze kunnen toch ook eigen landen opbouwen. Moesten wij ook na de TWO.

     3. Vigo

      Doe je daar ook je politieke voorspellingen op, op dat schoolplein, vandaar dat je er altijd naast zit natuurlijk.

  3. toetssteen

   @ikweetwatikwil
   Jongste zoon gaat zwarte Piet en ik doe de eerste Klaas. De grootste lol is het aantal aanmeldingen van landgenoten die het helemaal gehad hebben met de aandachttrekkende jankbekken.
   Nederland is best multi, maar het zijn juist dit soort aandachtstrekkers zoals een Sylvana die trachten de boel uiteen te drijven met zaken waar ze zelf in het geheel geen ervaring mee hebben.

 8. WWW

  Dit is prachtig nieuws, nu kan het sinterklaas journaal niet meer doorgaan. Zo heeft RTL het alleenrecht en wordt het allemaal wat minder politiek correct.

 9. Beukman

  Uit de Telegraaf van vandaag, toch wel wat anders dan Timmie schrijft:

  AMSTERDAM – Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Dat heeft hij tegen het AD gezegd. ,,Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien.’

  Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. ,,Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.” Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. ,,Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, ‘aangehoord’ maar kregen er weinig op terug.”

  1. cmsuijkerbuijk

   Van Muiswinkel heeft het over “sommigen”. Een héél klein aantal personen dus, die in meerderheid, van de bekende Nederlanders dan, niet eens ouders zijn, die hun persoonlijke verdorven en verwrongen willetje, ten koste van kleine kinderen, op willen leggen aan de rest van wél nadenkend Nederland. En bovendien, we kennen allemaal de relschopper Van Muiswinkel, tóch?
   Bovendien heeft zélfs ene Ali B (Bekend van radio én TV) het volgende gezegd: “Zwarte Piet moet blijven” https://www.facebook.com/1522596438060791/photos/a.1522827454704356.1073741828.1522596438060791/1606121409708293/?type=3&theater
   En als zelfs hij dat zegt, dan is dat op te vatten als een oekaze!

   1. Beukman

    Sommigen is heel veel, @Suijkerbuijk. Toen ik ooit een feestje gaf, en sommigen van tevoren aangaven moeite te hebben met roken, heb ik de rokers verzocht om voor hun peuk even naar buiten te gaan.
    Kwetsbare mensen moet je beschermen, moet je willen beschermen. Sinterklaas is een feestje van iedereen. Zorg dan dat dit zo blijft in een wereld die verandert. Zo moeilijk is dit toch niet?

    1. cmsuijkerbuijk

     Sinterklaas is een feestje voor KINDEREN. Dat wordt VOLLEDIG uit het oog verloren. En daarmee dus niet voor gefrustreerde, gemankeerde en mislukte volwassen minkukels, die hun gram over hun zielige mislukte leven proberen te halen over de ruggen van kinderen! En zéker niet voor de nog zieligere meelopers, die zogenaamd opeens inzagen, dat het een “racistisch” gebeuren was. Totale hypocrisie ten top! Walgelijk gewoon!!!

     1. Beukman

      @Suijkerbuijk
      Inderdaad, het is een feestje voor kinderen. En die kinderen maakt het geen reet uit wat voor kleur Piet heeft. We zijn eruit!

     2. cmsuijkerbuijk

      Dus óók niet, dat hij ZWART is. Vandaar de naam ook: ZWARTE Piet. We zijn er dus inderdaad uit: ZWARTE Piet moet blijven. Ook volgens Ali B!
      Ik ben blij, dat je tóch nog bij zinnen bent gekomen. Hopelijk volgt CP jouw goede voorbeeld en keert ook hij tergu van zijn dwaling!
      Proficiat kerel. Dat we het tóch nog een keer met elkaar eens zijn! (Snik!)

     3. Beukman

      Voor mijn part is ie violet, @Buijk. Het maakt de kinderen geen reet uit, ze blijven hem Zwarte Piet noemen, zolang ze hun cadeautjes maar krijgen.

     4. cmsuijkerbuijk

      @Beukman
      Ten eerste: Noem me bij mij naam en probeer me niét te denigreren en ten tweede: Kinderen (her)kennen óók kleuren, dus een Zwarte Piet, met al de bijbehorende spannende verhalen en films, die niét zwart is, roept vragen op bij de, écht niet gekke, kinderen.
      Het is overduidelijk, dat jij géén kinderen hebt, anders zou je deze complete onzin niet verkopen!

    2. toetssteen

     @Beukman
     Weet je wat laf is? Dit onderwerp uitmelken omdat je op de echte onderwerpen geen antwoord hebt!

     1. Beukman

      Dit *is* een echt onderwerp, @Steen. Vraag maar aan Vigo, die er goddomme over fantaseert om mij te vermoorden. Echter kan je het niet hebben!

    3. cmsuijkerbuijk

     Bovendien is de definitie van “Sommigen”: “Enkelen”; “Lang niet iedereen”. Dus zeker niet “heel veel”!

 10. H.Vaes

  Ja Beukman, een rotte kies moet je direct verwijderen…En die rotte kies is zeker niet zwarte Piet maar wel diegenen die zwarte Piet zelf racistisch hebben GEMAAKT.
  Enkel en alleen maar omdat ze zelf zielig zijn.

 11. Ni28

  De linkse cultuur bij de omroep is doorslaggevend. Deze gaat met de kabaal die een paar allochtone herrieschoppers maken mee omdat zij lak hebben aan eigenwaarde. Want daar gaat het om, eigenwaarde, ook als het gaat om een onbenullige feestje die toch bij eigen cultuur hoort. Waarom hebben al die mensen niet eerder herrie geschopt maar gewoon jarenlang mee gedaan? Het waren geen boze mensen die mee deden in tegendeel. Nederland wordt onder toeziend oog van onze leiders veranderd door allochtone groepen die hun eigen cultuur hier willen doorzetten ten kosten van de Nederlandse. Niet samen want multiculturele samenleving werkt niet wat opnieuw bewezen wordt.

 12. Ni28

  Wie is erger, de laffe aanvaller of de laffe collaborant?

  1. Mar

   De neutrale persoon in het midden die niet meedoet aan al het geschreeuw, Ni28.

 13. Anna

  Wat willen die immigranten eigenlijk met ONS opgebouwde Nederland.

  1. Vigo

   Leegvreten, daar zijn het dan ook parasieten voor…

 14. Nog1

  Ik geloof dat de huidige zwarte piet binnen 10 jaar volledig verdwenen is. En wat ik daarvan vind is weinig relevant.

  Ook denk ik dat tegen die tijd niemand er meer boos om kan worden, omdat we dan door hebben dat het een non-onderwerp is waar een normaal mens zijn energie echt niet in gaat steken.

  1. WWW

   Ik eet nog steeds geen zoenen sinds het woord negerzoenen niet meer mag. Dit is 10 jaar geleden afgeschaft.

   1. Beukman

    Ik blijf die dingen negerzoenen noemen, en zie dat als een compliment: negerinnen kunnen nu eenmaal erg lekker zoenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.