Nog een afhaker bij Sinterklaasjournaal: Dolores Leeuwin verraadt Zwarte Piet

Wederom neemt een lafaard afstand van iets waar ze jarenlang geen probleem mee heeft gehad: Dolores Leeuwin vertrekt bij het Sinterklaasjournaal, omdat ze zich naar zeggen niet meer kan vereenzelvigen met de figuur van Zwarte Piet.

Je vraagt je af waar al die zogenaamde progressieve helden al die jaren geweest zijn hè, terwijl Quinsy Gario met z’n boeventronie Zwarte Piet en de Nederlandse cultuur aan het slopen was, hielden mensen als Erik van Muiswinkel en Dolores Leeuwin hun mond. Laat anderen maar de progressieve kastanjes uit het vuur halen, dan verdienen zij wel even lekker bij het lucratieve Sinterklaasjournaal.

Maar nu ineens, na jaren en jaren gewerkt te hebben voor een instelling die – helaas tot vandaag – onapologetisch Zwarte Piet is blijven opvoeren, krijgen ze gewetenswroeging. Heel raar. Eerder al Erik van Muiswinkel, en nu dus ook Dolores Leeuwin:

“Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter.”

De actrice en presentatrice legt uit:

“Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden. De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd. Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug.”

En heeft daarna het lef om ook nog wat krokodillentranen te huilen:

“Ik heb het ontzettend leuk gehad bij het Sinterklaasjournaal. Het was altijd een groot feest om het programma te maken en ik ga het zeker missen. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma.”

Vooral de mening dat de NTR ‘niet de middengroep’ bedient, is werkelijk waar om je te verscheuren. Hier is iets wat alle radicale Zwarte Pietenpesters niet snappen: zij zijn in de minderheid. Zwaar in de minderheid. Ze behoren tot een marginaal groepje dat hard kan schreeuwen, en vertegenwoordigen slechts de fringes van de Nederlandse samenleving. Dolores Leeuwin: de NTR hoeft niet met iedere marginale schreeuwer rekening te houden.

Hoe dan ook, allicht moeten we dit hele voorval opvatten als een blessing in disguise: laten we hopen dat nu dit soort mensen vertrekken bij het Sinterklaasjournaal, dit programma weer gewoon pro-Zwarte Piet kan gaan zijn. Geen redactievergaderingen meer met Dolores Leeuwin die Zwarte Piet probeert af te breken. Maar gewoon zoals het hóórt: laat Zwarte Piet in vredesnaam Zwarte Piet zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

95 reacties

 1. Beukman

  Goed zo meid! Zo komt de boel misschien eens in beweging.

  1. LantR.fant

   Hoezo? NTR was toch al om? Zij is gewoon het type: “naoorlogse verzetsstrijder”.

   1. Beukman

    NTR was nou juist niet om. NTR wilde niet “leidend” zijn.
    En Dolores? Die had vorig jaar al in de krant gezegd dat ze nog niet wist of ze in 2016 weer present zou zijn. Het is dus weer een lekkere hoop provocerend gelul bij elkaar wat bovenaan deze pagina staat.

 2. Nog1

  Tijd voor wat racistische tweets, ze is tenslotte het nichtje van Sylvana Simons.

  1. The Oracle

   seneca heeft helemaal gelijk
   want de opper-opblaastrol reageert weer
   als door Zwarte piet anaal genomen

  2. The Oracle

   dus ??
   alle zwarte dozen verzamelen

   zakken gevuld en nou gaan zeiken over mijn ZWOEEEEEEEARTE PIET

   100 BNers ????????????? ken er 3 ,
   de rest ??
   zakkenvullers
   omhoog gevallen marokkanen
   een hele bak afrikaantjes , 24 voor 10 euro op de markt
   een zooitje rifgeberhte tuig
   en wat turkse geitenneukers

   ben ik een verongelijkte doelgroep van de mislukte multi culti
   gajus vereniging vergeten ????
   o ja, Dafne Bunskoek, de vrouw waar alleen lijn 4 nog niet overheen geweest is

   meer vragen

   ik heb er zit an , vandaag , zo even mijn vriend syfylis en zijn holmaat beledigen

   tot zo

   the great oracle voor feesten en partijen

   1. Nog1

    @ The Oracle

    Eh…is van je reactie ook een Nederlandse vertaling beschikbaar?

 3. Ni28

  Sinterklaas feest gaat de geschiedenis in als “De zwarte Piet coup”. Om je te schamen. Wat een grotesk land zijn wij aan het worden.

  1. Nog1

   Feesten die zich niet aanpassen gaan idd de geschiedenisboeken in. Vandaar dat we deze continu aanpassen.

   Het feest is via Odin en Sleipnir naar Sint Nicolaas verhuisd.

   En aan die laatste hebben we ook behoorlijk zitten sleutelen; het wapen met 3 goudstukken werden sinasappels (zodat hij opeens uit Spanje kwam) zijn sterfdag (6 december) werd zijn geboortedag, want sterven is niet zo leuk op een kinderfeest.

   In de 16e eeuw werd hij opeens van een heilige een protestantse satire, die opgeleukt werd met scheldliedjes als ‘Sinterklaas kapoentje’ (=gecastreerde haan, scheldwoord voor katholieke priesters en bisschoppen)

   En in de 19e eeuw kreeg hij er nog een knecht en een stoomboot bij. Het zal de puristen misschien verbazen, maar de echte derde eeuwse Sint Nicolaas had geen stoomboot.

   In 20 eeuw werd die knecht opeens vermenigvuldigt, maar verloor hij zijn fascis (roe), ook wel een beetje omdat Mussolini deze ook als symbool genomen had.

   Waren deze veranderingen er niet geweest, dan was dit feest al lang uitgestorven.

 4. Seneca

  ook Nog1 behoort vanaf nu tot de irritante trollen op dit blog.

  1. Beukman

   Natuurlijk Seneca. Iemand die het niet met jou eens is, is een trol. As simple as that.

   1. The Oracle

    seneca heeft helemaal gelijk
    want de opper-opblaastrol reageert weer
    als door Zwarte piet anaal genomen

    1. ceteris paribus

     Orkakel laat zijn fantasie de vrije loop.

     Zou hij al weten dat homoseksualiteit in Nederland volledig is geaccepteerd?

     1. The Oracle

      ik heb een paar goede vrienden die zijn zo homo als een deur ,
      en
      die vragen zich ook altijd af waarom Pinokkio
      nog steeds de deur niet kan vinden
      helaas voor jou !!!!!!!!!
      is de oracle bekend van radio en Tv
      en heeft heel Den Haag en Rotterdam aan zijn voeten gelegen
      en
      op zijn duimen staan was zijn favoriete hobby
      hij was ook bekend dat hij een volwassen vent van zijn brommer af kon spuiten
      dus
      als jij nou net zo veel spruitjes hebt gegeten als dat THE GREAT FUCKING ORACLE vrouwen op “”de leest ” heeft gezet

      DAN HEBBIE HEEL VEEL SPRUITJES GEGETEN

      ZO VOLGENDE GRAFTAK , WHAHAHAHAHA

      goh wat leuk zo’n zuiglul met 1 hersencel op zo’n VVD blog whahahaha

      huggie en kijken waar ik je tot je nek in de stront kan duwen
      dan wel net boven je zeik enkels af kan zagen

      graftak

      laterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

     2. Nog1

      @ The Oracle

      Eh…is van je reactie ook een Nederlandse vertaling beschikbaar?

     3. ceteris paribus

      Als Orkakel zijn onderbuik ledigt weet je weer wat er allemaal in huisde.

      Schokkend maar leerzaam. Van dit soort mensen moet Geert het hebben.

  2. Nog1

   @ Seneca

   Als ik dan een trol ben, mag ik dan Grendel zijn? Dat mijn favoriet.

   Of bedoel je met trol dat je de feiten die ik opsomde niet verspreid wil zien en denkt je dat je met een simpele scheldactie dit kunt voorkomen? Dan moet ik je teleurstellen. Mijn opsomming is algemeen bekend en al vaak genoeg gepubliceerd.

   1. The Oracle

    ik dacht al dat je met je zeiktoontje en je zultkopreacties

    ziek bent geweest toen ze lezen hadden op school

    U heeft de OLO wel afgemaakt zie ik , ???

    soort vroegtijdse BLO met wiskunde zeg maar

    heb je niets beter , dan zo’n simpele opmerking

    super trollie ??

    1. Nog1

     @ The Oracle

     Ik weet niet wat OLO is. Maar ik geloof dat je het over mijn school hebt? Ik heb Talen en Culteren van Latijns Amerika én geschiedenis gestudeerd. Beide in Leiden eind jaren ’80 begin ’90. Recenter heb ik nog vakken mbt de antieke Griekse cultuur gestudeerd (Harvard).

     1. The Oracle

      JA EN ???

      dat wil nog niet zeggen dat je ook maar iets van
      wereldwijsheid hebt opgedaan
      moron
      ik denk en weet dus haast zeker dat je dus toen ik mij 6 dagen in de week de pest hebt gewerkt en een fortuin hebt verdient
      Jij , met je studieboken in de kroeg van mjn centen stond te zuipen

      stuk omhoog gevallen stront !!

      OLO is Ontzettend Laag Onderwijs , en hele boeken uit je hoofd leren ??

      wereldwijsheid galbak , en ga nu maar weer bij je vriendjes zitten de grote graftak syfilis en holmaat neukman
      de Livenstro vazallen

      zo , en nou weer snel onder je EPE steen , ouwe gluipert

      laaterrrrrrrrrrr

     2. The Oracle

      nou het voorbeeld van je is dan Pinokkio denk ik zo maar

      antieke griekse cultuur ??

      zal ik uw oren even wassen ??

      U houdt de naam van Ephialtes of Tracis HEEL HOOG !!

      GROETEN PHEIDIPPIDUS

      zo dat wordt googelen Lullo whahahaha

     3. Nog1

      @ The Oracle

      Dat was in de tijd dat men nog leerde lezen en schrijven. Met echte hoofdletters, punten en komma’s.

      En je kent mij niet, dus ik laat je fantasiën over mij maar in tact.

      Maar jij 6 dagen in de week werken? Welke baas was zo politiek correct om iemand met jouw taalgebruik aan te nemen? Of kreeg hij daar subsidie voor?

     4. ceteris paribus

      “stuk omhoog gevallen stront !!”

      En nu je medicijnen, een glas warme melk en vroeg onder de wol.

     5. Nog1

      @ The Oracle

      Ja, bij professor Nagy.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_Nagy

     6. Vigo

      Tering Janssen, en dan nog zelfverklaard tussen moslims in wonen, dan heb je het gemaakt hoor…..

     7. Nog1

      @ The Oracle

      En je hebt wat films over het onderwerp (300) gezien begrijp ik, de naam ‘of Tracis’ zouden we in Nederland nl niet zo noemen. De naam van de stad is Trachis, en het voorzetsel is in het Nederland ‘van’.

      Niet alleen dat de plaatsnaam niet klopte in de film, Ephialtes was ook geen invalide.

     8. Nog1

      @ Vigo

      Hoezo is dat vreemd?

     9. The Oracle

      Nagy ???

      is die van fawlty towers met John Clese ????

      I no nothing about the horse
      which horse ?
      Nitwit
      But i am from barcelona
      and i learn

      it is quicker to train an ape whahaha

  3. Houtlijm

   Seneca, ik wilde het net zeggen, maar je was me voor. Nog1 lijkt inderdaad een irritante, betwetende en belerende trol die redeneert vanuit zijn veronderstelde kennis, maar niet kijkt naar de realiteit. De realiteit moet zich maar voegen naar zijn betoog.

   1. Nog1

    @ houtlijm

    Lees ik het nu goed en beschouw jij feiten als iets anders dan de realiteit?

    1. Houtlijm

     Nee Nog1, het zijn niet de feiten. Het is dat bloedirritante toontje, die stelligheid van je beweringen, de betwerigheid zonder ruimte, de vileine schimpscheuten op z’n tijd die tot de trolmaniertjes behoren. Voorts het tentoonspreiden van veronderstelde -maar vaak nutteloze- weetjes en feitjes en daarnaast natuurlijk de onverzettelijkheid bij een eenmaal ingenomen positie die vaak getuigt van het (voor)oordeel van de policor goedmensch.

     Overigens, succes verder hoor.

     1. Nog1

      @ Houtlijm

      ‘vileine schimpscheuten op z’n tijd’

      Eh…ik weet niet waar je het over hebt. Wel weet ik dt ik gemioddeld 1 op de 2 recties uitgecsholden wordt. Die schimpscheuten zijn dan wel niet vilein, meer onbeholpen puberaal, maar mij zul je er nooit op betrappen.

      ‘nutteloze- weetjes en feitjes’

      Dan heb je het niet begrepen, want de genoemde feiten zijn zeer on topic, zeker als je de oorspronkelijke reactie van ni28 gelezen had.

      ‘policor goedmensch’

      Policor (politiek correct) is een Marxistische term. Er werden arbeiders mee bedoeld die dem,ocratisch waren/bleven. Ik wist niet dat je Marxist was, maar het is een compliment.

      ‘onverzettelijkheid bij een eenmaal ingenomen positie’

      Mmm…ik moet de eerste DDS-er nog tegenkomen voor wie dat niet geldt.

     2. The Oracle

      whahaha , ja alsof SYFILIS BUITEN ZIJN OPBLAASPOP / BUIKSPREKENDE DILDO NOG
      EEN TWEELING BROER HEEFT ,
      een soort graftak schoolmeesterttttttt
      zeg maar

      hoppa next

     3. Nog1

      @ The Oracle

      Eh…is van je reactie ook een Nederlandse vertaling beschikbaar?

    2. The Oracle

     mensen met het I.Q van een bus VIM

     zijn niet intelegent genoeg

     om the great oracle op tilt te krijgen

     dus u als grote zeikzeug zeker niet ,

     en u valt in herhalingen trouwens

     ook een beetje hard gevallen op een betontegel in de speeltuin vroeger ??

     whahahaha , jammer u bent niet bijdehand genoeg om me druk om te maken

     whahaha

     NEXTTTTTTTTTTT

     1. ceteris paribus

      The Great Oracle laat zien hoe ‘intelegent’ hij is.

      Trieste sukkel.

     2. Nog1

      @ The Oracle

      Ik lees ‘jammer u bent niet bijdehand genoeg om me druk om te maken’

      Ik maak me tot op zekere hoogte druk om iedereen, ook de minderbedeelden zonder interpunctie maar met megalomane pseudoniemen.

     3. The Oracle

      ik wist het , ik wist het

      graftak gaat reageren

      op mijn geweldige slimme INTELEGENT , WHAHAHAHA

      WAHAHAHAHAHAHA

      GENIAAL , DE LUL STINKT ERIN

      iets met laag I.Q , D’66 em NRC whahahaa

   2. ceteris paribus

    Ik snap de irritatie, Houtlijm, Nog1 weet waar hij over praat en doet beschaafd.

    Dat is toch om razend van te worden?

 5. Beukman

  “terwijl Quinsy Gario met z’n boeventronie Zwarte Piet en de Nederlandse cultuur aan het slopen was, hielden mensen als Erik van Muiswinkel en Dolores Leeuwin hun mond. Laat anderen maar de progressieve kastanjes uit het vuur halen”

  In tegendeel. Muiswinkel schreef in 2013 al een stuk in NRC waarin hij bepleitte om Piet te veranderen.
  Verder valt het natuurlijk aan Dolores te prijzen dat ze niet werk blijft doen waar ze niet meer achter kan staan, maar kiest voor haar principes.

 6. Vigo

  Aan de hedendaagse BN’ers-mafia, cosa nostra van ‘fatsoenlijke’ elite

  ‘Symptoom van decadente principeloze selfieminded narcistensamenleving aan rand van afgrond’

  Aan de BN’ers-mafia, de cosa nostra van kunstenaars, cultuurtypes, mediamakers, radio/tv-programmamakers en al die andere zogenaamd ‘fatsoenlijke’ elite die via de NPO (en RTL Late Night) dagelijks hun moralistische terreur over de afgestompte burger uitschijten en nu dus weer menen dat een voor kinderen zo leuk programma als het Sinterklaas journaal radicaal moet veranderen.

  Afgezien van de volstrekt megalomane en pathetische gedachte dat ‘televisie- en mediamakers’ kennelijk degenen moeten zijn die dergelijke oproepen plaatsen (over iets volstrekt triviaals als Zwarte Piet, mind you, het gaat niet bepaald om het bestrijden van kinderkanker of de positie van kinderen in Bangladesh) en een béétje mediamaker dus zelf ook nog wel had kunnen inzien dat dit het zoveelste ‘kijk-ons-eens-deugen-initiatief’ is van hele en halve gare ‘TV-makers’ annex ‘BN’ers’ die kennelijk steeds minder te doen hebben (in Godsnaam, het hoeveelste manifest/oproep/open brief/initiatief/petitie van ‘kunstenaars’ en ‘mediamakers is dit niet?)
  Moraal theologische verzetshelden

  Als het eens een keer niet gaat om hun eigen subsidie dan gaat het wel om een ander initiatief waarmee met minimaal gejammer maximaal effect kan worden gesorteerd (want ‘anders gaat de beschaving kapot/rijden er weer treinen naar Auschwitz/wordt de kloof vergroot/keren we terug naar de jaren 30 vorige eeuw/wordt Wilders in de kaart gespeeld/hebben onze kinderen geen toekomst meer’) is de vraag natuurlijk waarom een in meerderheid lelieblanke subsidie verschalkende Gooische grachtengordel het meent te moeten opnemen voor de gekwetste kleurling die, kennelijk, niet voor zichzelf kan spreken. En dat terwijl je nou ook niet bepaald kan zeggen dat Quinsy Gario, Anousha Nzume, Humberto Tan en Sylvana Simons zelf niks voor elkaar krijgen, is het wel?

  Nee hoor, het paternalistische neokolonialisme zit kennelijk nog altijd diep in de genen van de fatsoenlijke blankmens verankerd: die arme onderdrukte zwartjes toch, daar moeten we voor blijven opkomen, zelf zijn ze namelijk onderontwikkeld en bovendien worden wij, de kunstenelite, slimme, creatieve, originele, moraal theologische verbindende verzetshelden dat we zijn, betaald om te spreken voor alle kwetsbare groepen zoals daar zijn zwarten, moslims, allochtonen en natuurlijk vluchtelingen. Veel vluchtelingen. Heel veel vluchtelingen.
  Witmensen gejammer

  Serieus: was ik Quinsy Gario met zijn Black Panthers dan had ik me nog meer vernederd gevoeld door dit soort neo-koloniale slaven drijvende arrogante pathetische maar gratuite witmensen gejammer dan door die hele Zwarte Piet. Alsof je in Nederland van alles voor elkaar kunt krijgen als kleurling, maar je vooral nooit mag vergeten dat er maar één iemand altijd het laatste woord zal houden: de blanke elite.

  Lekker wel trouwens: in je strijd tegen Zwarte Piet worden vertegenwoordigd door Erik van Muiswinkel, iemand die tig jaar lang als blackface maximaal zijn zakken heeft gevuld. Met zulke vrienden heb je als Zwarte Piet-bestrijder geen vijanden meer nodig.

  Maar straks, over een paar maanden, gaan 80 van die 90 huiliehuilie-ondertekenaars wel weer gezellig met hun kids Sinterklaas inclusief Zwarte Piet vieren. Zo zijn we dan ook wel weer. Een openlijk statement is leuk zolang het openlijk is – kan iemand nog een schijnwerper op het podium richten? – maar het is nog wel een beetje moeilijk aan Sterre van drie en Bickel van vier uitleggen dat pappa en mamma Zwarte Piet hebben vermoord en dat er daarom ineens alleen nog maar regenboog- en stroopwafelpieten in het Sinterklaasjournaal zijn te zien.
  Inflatie

  Nederlandse kunstenaars, tv-makers, BN’ers, cultuurdragers, theatermakers/professioneel Wilders-haters, schrijvers/fondsbetaalde politiek correcten…het is in krap twintig jaar tijd een smakeloos, walgelijk zooitje laaielichtende clichématige eenheidsworst geworden. Een erbarmelijke troep meesmuilende kontenlikkers, schouderkloppers, bruine arm-halers, fantasieloze creativiteitslozen, cynismevrije bange veiligvoelers, tweeverdienende burgerlijke bakfietsrijders op weg naar een prijzengala en OSM-instandhouders. Dankzij dit soort kunstenaars en BN’ers is straks alles wat nog enige werkelijke inhoudelijke waarde had volledig verdampt door de inflatie die BN’ers in hun niet aflatende zucht naar morele bevrediging hebben gecreëerd op de inmiddels bloedeloze markt van kunst, cultuur, filosofie en vrije gedachten.

  Kijk ze eens dapper strijd leveren! Ze doen ondertekende oproepen aan televisieprogramma’s! Welk een rebels lef! Welk een progressieve controverse! Wat een helden! Wat een strijders! Met hun poten in de modder en hun knieën in het bloed bestormen ze, met ware doodsverachting, de barricades van de NTR (lol) om aan het échte leed een einde te maken! Wat een helden! Fuck 100 jaar Verdun! 100 jaar Nederlandse BN’ers die de strijd aangingen tegen Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal!
  Sonst, noch etwas?

  Nu we het er toch over hebben: waar blijft eigenlijk die oproep van BN’ers om eindelijk de zorg voor bejaarden eens te verbeteren? Waar blijft dat manifest tegen vrouwenonderdrukking binnen, zeg, de islam? Kunnen 100 TV-makers niet een keer een week vrijwilliger worden in een azc? Of elke maandag eten uitdelen in huize Avondrood? Zijn de extra kamers in de met belastinggeld bij elkaar verdiende Gooi-villa’s voor de opvang van daklozen en vluchtelingen op wellicht? Al eens gratis je talent gebruikt voor de aan heroïne verslaafde minderjarige verschoppelingen in een Braziliaanse favela? Kunnen de BN’ers en programmamakers misschien hun Macht Der Verbeelding bundelen om eindelijk eens een einde te maken aan de niet normaal functionerende rechtstaat? Iets doen tegen het uitblijven van antwoorden inzake de MH17-ramp? De woningnood? De discriminatie van PVV-stemmers? De consequent te lage straffen van ernstige misdaden? De onmogelijkheid om als gemiddelde burger nog aangifte te doen van (auto)-inbraak, bedreiging of zinloos geweld? De wetenschap dat er elke dag twee NS-medewerkers met geweld worden geconfronteerd? Het feit dat er inmiddels recentelijk 25 mensen zijn geliquideerd in Amsterdam en dat er nog altijd nauwelijks verdachten in beeld zijn? Dat jullie collega-TV-makers van Powned soms alleen nog met beveiliging journalistiek kunnen maken alleen omdat ze van Powned zijn? Dat de medische missers zich opstapelen, dat goede zorg een uitzondering is in plaats van een regel terwijl er nog steeds te veel managers zijn die te veel verdienen, ondanks gemaakte afspraken? De onophoudelijke hoeveelheid zinloos megalomaan vastgoed van ROC’s, HBO’s en universiteiten en de omgekeerd evenredige kwaliteit van het onderwijs?
  Herkauwen van uitgekauwde onderwerpen

  Misschien eens een oproep doen aan journalisten, media en politici gewoon eindelijk hun werk te gaan doen inplaats van het eeuwige herkauwen van reeds uitgekauwde onderwerpen waarmee het lekker makkelijk scoren is vanaf de zijlijn? Al eens met z’n honderden koffie gedronken met Pieter Omtzigt, Harm Beertema of Ronald van Raak om te vragen hoe frustrerend het is als één van de weinige politici tussen 147 neuspeuterende carrièrejagers te zitten? Al eens gesproken met 90 kankerpatiënten die het medicijn dat hun leven met drie maanden kan rekken, zodat ze nog iets langer bij hun gezin kunnen zijn, niet krijgen omdat hun verplicht particuliere zorgaanbieder het niet wil betalen, omdat anders Rene van Boxtel elk jaar teveel van zijn salaris moest inleveren? Al eens aan Ebru Umar, Annabel Nanninga, de nabestaanden van Theo van Gogh, Max Pam, Arnold Karskens en die honderd anderen gevraagd wat het met hún doet, elke dag te worden uitgemaakt voor vrijwel alles wat kwaadaardig, dodelijk of smerig is? Ooit contact opgenomen met de nabestaanden van door dronken egoïsten doodgereden kinderen die lijdzaam moeten toezien hoe de moordenaar van hun kind door een falend rechtssysteem weer de straat op en in de auto wordt gestuurd?
  Laffe lakeien, doorzichtige jokers

  Nee. Er zijn duidelijk andere hele echte serieuze problemen. In Nederland maakt de NTR namelijk een programma met een traditioneel kinderfiguur. Te wapen! Te paard! Eindelijk kunnen we zien wat kunst en cultuur echt betekent! Ons Soort Heiligen! Open de Ivoren poorten, we komen er aan! Is er wel parkeerruimte voor onze hybride Volvo?

  Laffe lakeien. Doorzichtige jokers. Natte kranten. Zelfs het begin van betrokkenheid wordt nog door helemaal niemand geloofd. Wat denk je nou, dat het stelselmatig uitgekotste en al tientallen jaar door NPO-BN’ers geteisterde publiek niet doorheeft hoe moreel, spiritueel en innerlijk leeg jullie inmiddels zijn? Dacht je nou werkelijk dat niemand die nauwelijks verholen maar zo herkenbare vluchtige ijdelheid niet doorheeft? Zelfs op afstand kun je de dampende en walmende eigendunk al ruiken.
  Eenzaamheid en frustratie

  Alsof het domme volk de geur van eenzaamheid en frustratie niet kent. Alsof het dagelijkse podium van DWDD, Pauw, nrc.next en RTL Late Night jullie ziel daadwerkelijk heeft getranscendeerd naar status van Übermensch. Doet het pijn, elke dag die blik in de spiegel, de aftakeling van ouderdom en menselijkheid te moeten aanschouwen, hoeveel applaus je ook hebt weten te vergaren met laffe voorverpakte propaganda en emotiemarketing? Slaapt het slecht, de wetenschap van onoverwinbare onvolmaaktheid? Welkom bij de mensheid. Het enige verschil tussen jullie en het volk waar jullie zo op kotsen is dat het hoog in jullie ivoren torens kouder is en vaker tocht.

  Stelletje eliteracisten! TV-makers, kunstenaars, BN’ers, cultuurtypes…ze zijn juíst de reden om PVV te stemmen. Om tegen het aanhoudend racisme, uitsluiting, polarisatie en arrogant regentesk moralisme door BN’ers te kunnen strijden. Om te ontsnappen aan de steeds verstikkender morele dictatuur van de immer wildgroeiende BN’er. Om nog te kunnen zeggen wat er te zeggen valt, als de kakofonie van infantiel gebazel en geneuzel door een zichzelf steeds vetter mestende BN’ers-elite even stilvalt.
  Luister goed

  Luister goed: iedereen die heeft meegetekend aan die brief is een dwaze sukkel. Een zombie in zijn eigen geestelijke dodenrijk. Een dorre hersenloze in dienst van versleten maar geïnstitutionaliseerde hypocriete zelfverheerlijking. Een stuitend symptoom van de decadente principeloze selfieminded narcistensamenleving aan de rand van de afgrond. Een afgrond waar jullie al zo lang in staren dat je niet eens hebt gemerkt hoe die afgrond terugstaarde.

  Het leed van de zwarte medemens misbruiken voor je eigen morele bevrediging. Je zou het kwaadaardigheid moeten noemen als het niet zo diep bedroevend was.

  Bert Brussen TPO

  Een briljante column………

  1. Nog1

   @ Vigo

   Misschien was een linkje handiger geweest.

   Overigens vind ik het artikel ook autobiografische kenmerken hebben als ik lees ‘Alsof het domme volk de geur van eenzaamheid en frustratie niet kent.’

   Want deze uitstorting van Bert Brussen bezit veel waarheid, maar eenzaamheid en frustratie is een betere omschrijving van Bert dan van de BN’ers die hij zegt te bedoelen.

  2. Beukman

   “Alsof het dagelijkse podium van DWDD, Pauw, nrc.next en RTL Late Night jullie ziel daadwerkelijk heeft getranscendeerd naar status van Übermensch.”

   God, help me. JUIST een journalist zou moeten weten dat schrijven schrappen is.

   Brussen heeft een jaar of 5 geleden zijn hoogtepuntje gekend. Daarna is het gestaag bergafwaarts gegaan.

   1. Beukman

    Kuifje schrijft:
    “Is dit nu zo moeilijk voor die zwarte Pieten haters? Blijf gewoon lekker weg en kijk niet. ”

    Denk je werkelijk dat het voor een kind in groep 1 t/m 3 mogelijk is om eraan te ontkomen? Denk je dat het überhaupt mogelijk is om er in het openbare leven aan te ontkomen?
    En *als* je dan wegblijft, krijg je dus een lul van Powned achter je aan, die een camera op je richt en “Zwarte Piet! Zwarte Piet!” noemt. Gewoon, omdat het kan. Je kinderen worden door klasgenootjes uitgescholden voor Zwarte Piet.

    De mensen die bezwaar maken tegen de kleur van Piet hebben evenveel recht van spreken als jij. Wen er maar aan.

    1. ceteris paribus

     Het lijkt erop dat veel Nederlanders nu pas aan het ontdekken zijn dat de mening van gekleurde Nedérlanders net zoveel gewicht in de schaal legt als hun eigen opinietjes.

     Heel leerzaam, lijkt me.

 7. ceteris paribus

  Het achterhoedegevecht van de Zwarte Piet-verdedigers maakt in toenemende mate een aandoenlijke indruk.
  Ik weet niet meer of we om moeten lachen of huilen.

  1. Wachteres

   Als Simon zich onzeker voelt in zijn argumentatie dan begint hij te sneren.

   Achterhoedegevecht …..lachen of huilen … toe maar …

   1. ceteris paribus

    Ik durf te wedden dt mevrouw Wachteres pal blijft staan voor Zwarte Piet.

 8. Limburgse Kuifje

  Als je tegen zwarte Piet bent, wat doe je dan in vredesnaam hier tijdens die viering van Sinterklaas? Niemand vraagt je om mee te doen of naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Je kinderen hoeven niet mee te doen, maar MOGEN MEE DOEN. En als je ook niet van CARNAVAL houdt, dan kom je toch gewoon niet tijdens dit feest naar het zuiden toe. Niemand, ECHT NIEMAND dwingt je om hier naar toe te komen. Je mag komen, je bent welkom, maar als je het niks vindt (al dat zuipen, hossen, kussen en wat nog meer) blijf dan gewoon lekker weg, wij vieren het feest dan wel, want wij hebben er zelf voor gekozen.

  Is dit nu zo moeilijk voor die zwarte Pieten haters? Blijf gewoon lekker weg en kijk niet. Net zoals blanke autochtonen niks moeten hebben van een offerfeest, een suikerfeest of een ramadan. Je hoeft niet mee te doen, JE MAG MEEDOEN.

  En zwarte Piet moet blijven, want deze goedzak is gewoon een verklede blanke die door de schoorsteen is gedonderd en het as over heel zijn gezicht heeft zitten.

  1. Nog1

   @ kuifje

   Als hij zwart van het roet zou zijn, dan zou hij niet helemaal zwart zijn, dan zouden zijn kleren ook zwart zijn, en zou hij geen rode lippen hebben.

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor de Pietendiscussie nog nooit van het roetverhaal gehoord had.

   1. Houtlijm

    Nog1, en jij die de hele geschiedenis kent van het sinterklaasfeest vanaf de Germaanse tijd en door de eeuwen daaropvolgend heen, dat betoog doorspekt met allerlei weetjes en feitjes om je weergaloze kennis te showen, heeft NOG NOOIT VAN HET ROETVERHAAL GEHOORD!?!?

    Kom je wel van deze planeet, uit deze eeuw, uit dit land?
    Je bent in ieder geval een zonderling, dat is duidelijk.

    1. ceteris paribus

     Niet zo boos, heer Houtlijm, als je dol bent op Zwarte Piet zijn dit natuurlijk vervelende tijden maar dat hoef je toch niet op forumgenoten af te reageren?

    2. Nog1

     @ Houtlijm

     Nee, ik had er oprecht nog nooit van gehoord.

     Mijn ouders hebben van meet af aan verteld dat zowel Piet als Klaas nep waren. Maar toen ik 40 jaar geleden op de kleuterschool kwam sprak Piet een brabbeltaaltje omdat hij een neger was. Daarom had hij ook kroeshaar en rode lippen. Hij was (net als Moriaantje) zwart ALS roet, niet zwart VAN roet.

     Ook in de geschiedenis van dit feest kom je dit niet tegen; in geen enkel Sinterklaasliedje wordt gerefereerd aan dat Piet zwart geworden is door roet, ook niet in Sinterklaasboekjes van voor de discussie.

     De schoorsteen komen we wel tegen; de oorspronkelijke Sinterklaas had arme meisjes bruidschatten gegeven (om te voorkomen dat ze niet konden trouwen en de hoer moesten spelen). De legende wil dat hij dit deed door een beurs met goudstukken door de schhorsteen te gooien. Zijn wapen was dan ook een schild met drie goudstukken. (Dat later in de middeleeuwen in Nederland verbasterd werd tot een schild met drie sinasappels)

     Maar op zich vind ik het roetverhaal een mooi compromis, als het goed uitgevoerd wordt.

   2. The Oracle

    nee je stond je ook hersenloos te zuipen
    bij die 8 jarige geschiedenis opleiding in de kroeg

    dus niet zo gek dat je dat niet wist

    IK ZEI HET NOG, DUIDELIJK GEBREK AAN WERELDWIJSHEID !!

    stond Pinokkio niet naast je mafkees, naast je in de kroeg

    die was ook bezig met een studie “‘ tegelzetten “” VOOR HERSENLOZEN whahaha

    het licht der natie ,

    voor gevorderden whahahaha

    zelfs toen heb je niet opgelet, dildo

    1. Nog1

     @ The Oracle

     Ik dronk destijds amper (ik blowde liever), en in de kroeg kwam ik niet.

     Gebrek aan wereldwijsheid is duidelijk geen monopolie. En laat ik voor een Oracle maar eindigen met de raad van dat andere, echte orakel;

     γνῶθι σεαυτόν

     1. Beukman

      Voor sommige mensen is het beter van niet.

     2. ceteris paribus

      Nee, op dit punt geldt welzeker het Bijbelwoord: “wie wijsheid vergadert, vergadert smart”

  2. Vigo

   Precies, je gaat toch ook niet als blanke meedoen aan het Kwakoe festival?

   Tyft op als het je niet bevalt….

   1. ceteris paribus

    Vigo denkt dat zijn mening als blanke Nederlander meer waard is dan die van de gekleurde Nederlander.
    Deze Zwartepietendiscussie lijkt me heel leerzaam voor hem.

    1. Houtlijm

     De mening van Vigo als blanke Nederlander vertegenwoordigt nog steeds de meerderheid in de Zwartepietendiscussie, Paribus. En jij, als fervent aanhanger van de democratie en rechtsstaat weet toch dat er gebeurt wat de meerderheid wil?

     Leg je daarbij neer en houd je kop verder. Als totaal geindoctrineerde politiekcorrecte zombie zal je dat buitengewoon veel moeite kosten, maar probeer het toch maar.

     1. ceteris paribus

      Beste heer Houtlijm, het voortbestaan van Zwarte Piet is niet het resultaat van democratische besluitvorming. Het is een volksgebruik dat uit de mode raakt en door een toenemend aantal mensen als gênant en achterlijk wordt ervaren. Iedereen die in dit gebruik wenst te volharden heeft daartoe het volste recht en niemand zal hem of haar daartoe een strobreed in de weg leggen. Wel gaan mensen je gaandeweg een beetje vreemd aankijken en mogelijk raak je maatschappelijk geïsoleerd als een zonderling figuur.

   2. Beukman

    En stel je nou eens voor dat dat Kwakoefestival een paar weken lang overal werd gehouden. In elke straat was het Kwakoefestival, op tv was het Kwakoefestival, iedere winkel had spullen in de etalage van het Kwakoefestival.
    En dan ga jij klagen bij een Surinamer dat je daar allemaal niet van houdt. En die Surinamer antwoordt: “Tief dan toch lekker op, paardevijg.”
    Waar zou jij dan naartoe optiefen, als ik vragen mag?

    1. Vigo

     Ik stoor mij daar niet aan Bukboy, en tracht zeker niet het te verbieden of te veranderen voor hen die het wel waarderen, dat is nu het verschil tussen mij en die kokosmakronen.

     1. Beukman

      Leuk en tolerant van je, @paardevijg. Maar wat als Kwakoe in elke straat van jouw gehucht plaatsvindt, elke winkeletalage gekwakoet is, en als je dan van arren moede maar de tv aanzet, er kwakoebeelden op te zien zijn?
      Stoor je je er dan nog steeds niet aan?

 9. Vigo

  Ik voorzie een gat in de markt, Sint Nicolaas met gitzwarte Pieten voor huisbezoek/bedrijven etc.

  Met bescherming van leden van motorclubs, als dit geen succes wordt…..

  1. ceteris paribus

   Ja, Vigo, zo zijn er ook nog leuke arrangementen voor koekhappen, middeleeuws vreten en carbidbusschieten wordt aangeboden.

   Leuk iets van het verleden om te lachen.

   1. The Oracle

    ALS ZE JOU en neukman dan gelijk afschieten

    dan kom ik effe helpen

    1. Beukman

     Ik ook van jou, @Aftrekman.

    2. ceteris paribus

     Misschien kan Orakel een vrolijk bedrijfsuitje organiseren waar negers uit bomen worden geschoten. Geen echte natuurlijk maar ik weet zeker dat er veel boze blanke mannen zijn die er veel plezier aan beleven.

     1. Beukman

      Die negers mogen dan weer niet te veel op Zwarte Piet lijken.

     2. The Oracle

      nou ECHTE mag ook hoor,
      dat maken we jou en neukman ook even “zwarte pieten zwoeeeeeeoart whahahaha
      en dan zal ik met plezier jou en je opblaaspop
      uit de boom schieten
      en als je dan niet dood bent
      gooien we jullie voor de zekerheid keer of 10 terug

      MAAR MIJN KALSHNIKOV WERKT UITSTEKEND

      DUS IK DENK DAT ONS FEESTJE GAUW OVER IS !!

      zekerheid voor alles

      Willem Tell

     3. ceteris paribus

      Arme sukkel.

     4. Beukman

      Wat een lol, @Aftrekman. Droom je daar ook van, van mensen doodschieten, of blijft het bij fantaseren?

    3. Nog1

     @ Oracle

     Eh…nadat ze hun gelijk hebben neergeschoten kom je effe helpen?

     Een beetje mosterd na de oorlog, of oorlogsheld na de maaltijd, vind je niet?

 10. The Oracle

  mooi dus zwarte piet blijft lekker PIK ZWART
  EN
  DE ZWARTE DOZEN HEBBEN ALLEEN KROESHAAR

  HOUWE ZO

  1. ceteris paribus

   Ik dacht al, waar blijft Orkakel voor het echte inhoudelijke argument?

  2. Vigo

   Kroeshaar, het zijn net horlogeveertjes….

   1. Beukman

    Ik kan heel goed begrijpen dat het je opwindt.

    1. Vigo

     Daar zijn horlogeveertjes dan ook voor hè mislukte Einstein, voor het opwind gebeuren.

    2. The Oracle

     he neukman

     je bent een beetje dood , want je bent vergeten ??

     dat jij Geert uit zijn safehouse wou trekken

     en hem dood ging schieten

     weet je nog , hersendode, en ik heb toen ook
     die man die steeds met zijn arm in je reet zit
     niet gehoord ,

     HERSENBESCHADIGINGEN , KORTE TERMIJNGEHEUGEN

     KAPOT GEZOPEN ??? SYFILIS ??

     hadden ze in het Bruin / bruin met gestrekte arm KONINGSHUIS destijds ook best last van ,
     Is er maar een ander op gekropen op dat murmelende kunstgebit

     whahahaha

     sieg heil , wir sind nach CANADA

     1. Beukman

      Ik ook van jou, @ Aftrekman
      .

 11. Vigo

  Wat kost het eigenlijk en wat is ervoor nodig om uit rancune dat suikerfeest van die kutmoslims te vertyfstralen, dat moet toch wel te doen zijn met een beetje goede wil?

  Een varkensonderdeel zo her en der…..

  1. Beukman

   Je komt al een heel eind door er gewoon langs te lopen.

  2. ceteris paribus

   Vigo ziet het helemaal voor zich. Dapper op de barricaden in de kruistocht tegen de moslims.

   …achter zijn laptop.

   1. Vigo

    Ja ik zag jou nog lopen vanmiddag in de Vogelwijk in je camouflagepak al roepend: waar zijn die tering racisten…………

    1. ceteris paribus

     Ik woon in een bomenbuurt, beste man, maar wellicht zitten daar vogels in.

     Hoe heet jouw buurt overigens, dappere stalker?

     1. Vigo

      Toch niet in de Cypressenlaan hè?

     2. ceteris paribus

      Nee, het zijn allemaal inheemse boomsoorten.

      Hoe heet jouw buurt?

    2. Beukman

     @paardevijg
     En jouw buddy Wiardy Doosje woont in een rivierenbuurt.

  3. The Oracle

   beste Vigo
   ik schat 1000 liter benzine
   een zooitje katoenen lappen
   een 500 glazen potten en flessen
   met een hals werken beter
   wat diesel olie
   en een vrachtwagentje met varkenlapjes, voor de sate op de barbeque

   Ik doneer gratis, nodigen we Syfilis en neukmannie ook uit

   lachen man

 12. Svetlana

  Zwarte Piet? Weg ermee! Wat zijn Hollanders toch een achterlijk volkje! Ze voeren een jaarlijkse feest gebaseerd op slavernij en noemen het “traditie”

 13. The Oracle

  aan Nog 1

  Nee die man mankeerde niks whahahahahaha
  enig idee waarom zijn moeder hem verborgen hield ??
  omdat de Spartanen zullen zeg maar ‘Rutte “” figuren
  dus mensen zonder ruggengraat gelijk naar de grote Manitou stuurden
  doie maakten semi mongolen gelijk af,
  jammer dat syfilis geen Spartaan was, whahahahaha

  nou ja, die ging gelijk ALS LANDVERRADER gelijk voor Xerxes werken

  ( effe uitleggen , die was van de perzen whahahaa 0

  kijk , wat weet ik veel he, ja griekse geschiednis

  U uit een boekie, en ik , ?/ whahahaha

  al in Sparta geweest , boekenwurm ??, Olympia >>
  Thermophile ??? , Marathonas ?
  Op de battle fields ? 490 bc

  denk het niet he mafkees

  waarom moet ik iedereen zijn zijn oren nou wassen

  gegroet , Myltiatidis ( ook nooit van gehoord )

  googelen , whahahaha

 14. Seneca

  @Nog1
  U doet mij denken aan hen die geloven in ‘feiten’ zoals die door de meerderheid worden omarmd, omdat men het zegt en men leest het ook. Wie is die men? ‘Men’ is de overheid, de rechtbank, de politieagent, de krant (bij voorkeur VK of NRC), tv NL 1,2 of 3 en aanverwante tv stations. Tot de werkelijkheid zich ontvouwt en dan pas beseft men dat men al die tijd ronduit door ‘men’ is bedonderd. Dat beschouw ik als het grootste verraad en in en in triest.

 15. Bes Tolen

  Dolores = vrouw der smarten (Maria, de moeder van Jezus Christus. Maria is merkwaardig genoeg een Romeinse (Latijnse) voornaam. Marius is de mannelijke vorm.) en niet zoals men tegenwoordig in diverse West-Europese landen waaronder Nederland, de bevolking wil doen geloven: zorgzaam. Er is veel bedrog in de wereld. Vergelijk douleur in het hedendaagse Frans.

 16. The Oracle

  DAN STEL IK VOOR OM MORGEN :
  EEN BOOM OP TE ZETTEN ,
  over visum vrij reizen , want ome frans zegt dat ze er klaar voor zijn ??

  DUS NOU , VAN DIE KANJER GELOVEN WE ALLES , toch ??

  na zijn redevoering met “”de ring ” en het “”beertje ‘ in Ukraine

  dus visum vrij reizen , want na het levend verbranden van 64 mensen in odessa
  en pakweg , doe een gooi 10.000 ukraine burgers die alleen maar protesteerden tegen de facisten in de nieuwe regering en 24.000 doden
  EN !!!!!!!!!!!
  het neerschieten van de MH-17
  ja, dan kan je bij de EU

  inmiddels zjn de KIEV facisten weer volop aan het beschieten !

  Franske al gehoord ??

  NEE HE, dus visum vrij reizen , voor facisten , loved by VVD en D’66

  u HEEFT GEEN IDEE WAT ER OP U AF KOMT .

  lANG LEVE DE EU , MOGE OOM VLADIMIR ER EEN GROTE BOM OP GOOIEN

  WELTERUSTEN

  OM MET LIVENSTRO TE SPREKEN : HET WAS EEN BUKRAKET , WHAHAHAHA

  op naar 1930

  lavrov

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.