Oud-Hoofdpiet Erik van Muiswinkel scheldt er op los tegen ‘onderbuik-tokkies’

snapshot
Foto: Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

“Kankerlul!” Vertrekkend Hoofdpiet Erik van Muiswinkel (die is veranderd in een fervente tegenstander van Zwarte Piet) is klaar met de meute aanvallende mensen die hem op social media lastigvallen en bedreigen. Hij scheldt ze daarom nu uit.

Cabaretier en ruim 18 jaar lang de vertolker van de Hoofdpiet, Erik van Muiswinkel, heeft het op social media aan de stok gekregen met boze voorstanders van Zwarte Piet. Niet alleen vinden zij zijn zet – terecht – onbegrijpelijk: na bijna twee volle decennia de Hoofdpiet gespeeld te hebben, is Van Muiswinkel plots veranderd in wellicht wel de meest uitgesproken van tegenstander van Sinterklaas chief of staff. Dat zijn begrijpelijkerwijs veel chagrijn bij voorstanders van de kindervriend. Helaas kunnen enkelen van hen zich niet heel goed gedragen:

“Onder die reacties zaten ook een aantal dreigementen. ,,Dat je mij niet tegenkomt verrekte lafbek!”, schrijft iemand. ,,jarenlang zwarte piet gespeeld en nu ineens anti piet je bent gewoon een vieze HUICHELAAR !!!!” luidt een andere reactie. “

Van Muiswinkel is echter niet het type dat boven dit soort onbeschaafde scheldtaferelen kan gaan staan. In plaats daarvan besluit de VARA-komiek om ze met gelijke munt terug te betalen. En daarom krijgen deze ‘onderbuik-tokkies’, zoals hij dit soort figuren zelf noemt, in tweets van de scheidend Piet dodelijke ziektes naar hun hoofd geslingerd:

“,,Opvallend dat veel onderbuik-tolkies het prima vinden om het woord ‘neger’ te gebruiken, maar woedend worden als ik ze dan kankerlul noem”, schreef hij onder meer.

De tweet was gericht aan Ruben van Koningsveld en al snel volgde er een hevige discussie. Niet alleen tussen de Van Muiswinkel en Van Koningsveld, maar ook andere Twitteraars reageerden fel.”

Discussie over de term “kankerlul” vond gisteren de hele dag plaats op het profiel van Van Muiswinkel, die bleef volhouden dat hij het recht had de term te gebruiken zolang voorstanders van Zwarte Piet zich ook niet konden uitdrukken in beschaafde termen. Maar uiteindelijk moest de man toch toegeven er een beetje naast te zitten:

Ook de persoon die voor “kankerlul” werd uitgemaakt kreeg een aai over de bol:

https://twitter.com/erikvmuiswinkel/status/736556574026665985

Zaak gesloten? Voor wat betreft kankerlul-gate wat mij betreft wel. Maar laat na deze ophef voor eens en altijd duidelijk zijn dat de vuiligheid in de Zwarte Piet-discussie niet alleen van de zogeheten ‘onderbuik-tokkies’ van de voorstanders komt. De zogenaamde beschaafde Grachtengordeldieren die tegen Zwarte Piet zijn, kunnen net zulke perverse en lelijke taal uitslaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Ik snap zijn frustratie wel, hij weet als geen ander dat de meerderheid van de Nederlanders hem ontzettend LAF vindt. Jarenlang verdienen aan een rol en dan, omdat een heel klein aantal lieden zich beledigt voelt door de kindervriend Zwarte Piet, gaat hij ineens politiek correct doen. Geef toe Erik, beetje vreemd en erg laf… en als je zegt dat er sprake is van voortschrijdend inzicht, dan is ook dat veelzeggend.

 2.   

  Om het woord kanker in je schelden te gebruiken is het meest smerige wat er is. Dus die man is een smerig mens. Het legt zijn ware aard naar boven. Maar het is duidelijk als links de zin niet krijgt worden ze smerig. Je kunt best spreken van BN Tokkies.
  Deze Erik is ook nog zeer discriminerend om kanker op het zelfde niveau te zeten als en een neger gezien zijn reactie ,dan zit je wel heel erg smerig in elkaar.
  Kanker is een vreselijke ziekte en een neger vind ik totaal niet vreselijk.

  1.   

   @Wim

   En waar was u toen een reaguurder hier diverse malen een kankergezwel in het hoofd kreeg toegewenst, omdat zijn reacties niet werden gewaardeerd?

   Hypocrisie en meten met 2 maten is een gedrag wat men meer en meer ziet bij Nederlanders, links of rechts, geboren of nieuw.

   1.   

    Ik weet niet waar ik toen was. Wanneer was dat? Tevens lees ik niet alle reacties. Verder ga ik er vanuit als iemand dit gebruikt hier dat het niet geplaats wordt.
    Maar mooi gevonden van je om toch dit ordinaire gescheld van die Erik wat te verzachten door ander als hypocriet te bestempelen, die nog nooit dat scheldwoord hebben gebruikt. Maar waar was jij was toen?

    1.   

     @Wim

     Ik schrijf niet voor niets:

     “Hypocrisie en meten met 2 maten is een gedrag wat men meer en meer ziet bij Nederlanders, links of rechts!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, geboren of nieuw!!!!!!!!!!!

     “stelletje klootzakken” vond ik geen taal voor een minister-president. Afgelopen vrijdag kon ik een grijns niet onderdrukken bij de woorden “idioten” en “gladiool, die totaal mataglap is” uit de mond van Rutte.

     Vroeger werden op DDS genoemde uitlatingen weggehaald. Bij doodverwensingen lag een duidelijke grens. Maar ook hier zijn de grenzen opgeschoven.

     En net als u kan het beheer natuurlijk niet alle reacties lezen. Dan wordt DDS een dagtaak.

     Wat Erik van Muiswinkel in mijn optiek grof duidelijk probeerde te maken:
     als men vrijheid van meningsuiting o.a ziet als ook het recht op beledigen, mag men er wel rekening mee houden dat een ander datzelfde recht ook heeft.
     Je oogst wat je zaait. Wie uitdeelt, moet ook kunnen ontvangen.

     1.   

      Ja, van Muiswinkel betaalde met gelijke munt terug. Of dat verstandig is is de vraag, hij verlaagt zich tot hetzelfde niveau als het gros van de Zwarte Piet-verdedigers.

     2.   

      Och schelden dat gebeurd wel meer.Maar als je daarbij het woord kanker gaat gebruiken om iets aan te tonen dan heb je de anus van het schelden bereikt en moet die gene zich diep schamen.Die Erik is gewoon een schoft.
      Dat wat mensen dit hier goed praten (CP,beukman) is een teken dat ze al in die anus zitten

     3.   

      @Wim
      Ik zou niet weten waarom kanker “de anus van het schelden” is en niet tyfus, tering, val dood, als ik jou tegenkom, etc. Anyway, Erik heeft z’n excuses aangeboden. Nu al die andere schelders nog.
      Enfin, in aansluiting op wat Mar schrijft, denk ik niet dat je het woordje kanker echt zo erg vind als scheldwoord. Met name CP is hier zo ontiegelijk vaak kanker toegewenst, dat dit jou niet ontgaan kan zijn.

     4.   

      @Wim

      Is niet iedereen die het woord kanker gebruikt als scheldwoord of om iets aan te tonen, een schoft?

      Hoe vaak heeft u de zin “islam is een kankergezwel” hier en elders gemist?

     5.   

      @Mar en @ceteris paribus

      Ja, ja “met gelijke munt” en dat geloven jullie zelf? Ik hou het erop, dat de in grofheid en ongebreideldheid toenemende scheldkanonnades van de groep, die jullie steeds hardnekkig verdedigen en op een sokkel willen plaatsen, een uiting is van totale paniek.

      Het verzet van de onderdrukten is inmiddels zodanig gegroeid, dat de methode (de verbale kastijding) van de elitairen (bijvoorbeeld: de VARA-komiek, de kleinmatige mp, de “machtige” COA, enz.) niet meer werkt.

     6.   

      @J.C.

      Sorry, ik ben u even kwijt.

      ??????????????????

     7.   

      @Mar
      Afnokken dame, ik ben herhaaldelijk naar voor getredem om dit soort scheldpartijen te veroordelen. Wat u nu doe is een jijbak van jewelste!
      Waar was u? Heeft u een presentielijstje? Nee, dus babbel dan niet.

 3.   

  voor een Cabaretier, die zijn weerwoord met ordinair schelde onderbouwd , laat dit lezen dat hij heel vroeger niet veel geleerd heeft .

  dan platvloerse taal rond spuien !, in de hoop hiermee volle zalen te trekken , maar ach wat verwacht je van een VARA coryfee?.

  eerlijk gezegd niets , dus die volle zalen trekt hij niet !, (zoals vele zich noemende kunstenaars ), en word zijn gage aangevuld (rijk aangevuld , hij is immers een oogappel van links) , met riante subsidie gelden , zoals dit bij elke zichzelf noemde kunstenaar gebeurd .

  neem de moeite en kijk eens bij de kunst uitleen in je stad !, wat voor rotzooi er staat uitgestald , gemaakt door de zichzelf noemende kunstenaar met een riante subsidie en bijstand .

  ook hier zou (in het verleden al) moeten gelden wie niets verkoopt zal niet vreten !, of een ander beroep moeten kiezen (gekozen hebben).

  afin ik denk dat van. Muiswinkel rijkelijk beloond zal worden door links , nu hij zijn Z-pietenpak in de wilgen heeft gehangen .

 4.   

  De mensen die boos roepen dat Muiswinkel opeens anti-Zwarte Piet is geworden, zouden ook eens de MSM moeten lezen. In 2013 schreef Van Muiswinkel al in NRC dat het tijd werd voor een verandering. Onder andere Van der Laan ging hier vervolgens mee aan de slag, maar de NTR was aanvakelijk Oostindisch doof.
  In 2014 verscheen de eerste roetpiet bij de NTR, dus dacht Van Muiswinkel dat er toch schot in zat.
  Rond die tijd besloot hij dat het na 20 jaar toch wel mooi was geweest, en hij stuurde de NTR een plan, aldus een interview in de Volkskrant van gisteren, om zijn vertrek op te nemen in de verhaallijn van 2016, waarna in 2017 een nieuwe hoofdpiet met een nieuw uiterlijk zijn plaats zou innemen.
  Wekenlang geen antwoord: men moest “nadenken”.
  Toen heeft ie de beuk er maar ingegooid, en heeft hij iedereen laten weten dat hij er per meteen mee kapte. De rapen waren gaar.

  Dat hij iemand voor kankerlul uitscheldt is beslist niet netjes. Als BN-er moet je blijven proberen om het goeie voorbeeld te geven, ook al word je zelf uitgemaakt voor kanker dit en kanker dat en landverrader en “rot dan op naar een ander land”. Dat is hem dus eventjes niet gelukt. Het siert hem dat hij het met de betreffende persoon heeft bijgelegd.
  Jammer dat het aan beschaving ontbreekt bij het gajes dat meent dat Van Muiswinkel publiek bezit is, veroordeeld tot het levenslang spelen van Zwarte Piet. Zo krijgt Q. Gario toch nog gelijk: Zwarte Piet is een slaaf.

 5.   

  Een cabaretier die gewend is om iedereen op de korrel te nemen en belachelijk maken zou een beetje zelfreflectie sieren. Hetzelfde geldt voor de grove taal. Na Toon Hermans kunnen cabaretiers niet meer zonder en van de VARA mag het.

 6.   

  Het vergelijken van kankerlul met neger slaat als een tang op een varken. Neger is nog nooit een scheldwoord geweest, alleen voor de linkse elite. Nikker en kaffer zijn dit wel.
  En CP is weer behoorlijk aan het generaliseren.

  1.   

   Het is al erg genoeg dat er gescheld,gediscussieerd,gedreigd of gevloekt wordt om een mythisch figuur.

 7.   

  @mar , citaat van jou schrijven .
  “Mar 2 minuten ago

  @Wim

  Is niet iedereen die het woord kanker gebruikt als scheldwoord of om iets aan te tonen, een schoft?

  Hoe vaak heeft u de zin “islam is een kankergezwel” hier en elders gemist?”

  mar een gezwel word in de volksmond aan geduid als zijnde kanker , kankergezwel!

  nu gezien hoe de islam zich wereldwijd manifesteert , middels geweld ect , kan je spreken dat de islam een gezwel is in iedere samenleving , en kom je gezien het kwaadaardige wat de islam uitdraagt , al vlug uit op het is een kankergezwel .

  wat voor schofterigheid zit hier aan ?, je noemt het gezwel bij de naam , (volksnaam , voor jou speciaal tokkie praat )

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!