Schokkend: in twee jaar tijd zijn er 10 miljoen slaven bijgekomen in de wereld

Maar liefst 46 miljoen mensen leven tegenwoordig in slavernij.

Je hoort er bijna nooit iets over, maar slavernij is tegenwoordig een enorm probleem. In Nederland denken we allemaal dat dit soort gruwelijke praktijken tot het verleden behoren, maar helaas is niets minder waar. Sterker nog, het probleem wordt alleen maar groter:

Wereldwijd zijn er 46 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij. Dat is een stijging van 10 miljoen mensen ten opzichte van 2014, blijkt uit cijfers van The Global Slavery Index. De stijging is voor een groot deel te verklaren door betere beschikbare data.

Er zijn allerlei soorten slaven. Sommigen werken op boerderijen, anderen in fabrieken. De ergste soort slavernij, die ook meteen erg groot is, is seksslavernij. Miljoenen jongens, meisjes en vrouwen worden gedwongen om seks te hebben met volwassenen. Als ze dat niet doen worden ze platgespoten met allerlei drugs en daarna verkracht of zelfs gedood.

Hoewel we er allemaal vanuit gaan dat Aziatische economieën in opkomst zijn is het slavernij probleem daar het grootst. Kijk alleen maar naar India. In dat land zijn er alleen zijn er meer dan 18 miljoen slaven.

Ja, dat lees je goed: 18 miljoen. Meer dan de hele Nederlandse bevolking.

In China zijn er meer dan 3 miljoen slaven en in Pakistan meer dan 2 miljoen. Twee van de drie grootste slavenlanden zijn dus zogenaamde bondgenoten van het Westen, en met de andere doen we elke dag zaken.

Hoewel Nederland officieel één van de landen is die het meeste tegen slavernij doet drijven we helaas op grote schaal handel met met al deze landen; landen waar de mensenrechten totaal niet gerespecteerd worden en waarin miljoenen mensen letterlijk verdoemd worden tot een leven zonder uitzicht op een beter bestaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Nog1

  En straks met het TTIP verdrag mogen ze ons voor de rechter slepen als we er iets aan willen doen.

  1. zomaar

   nog1 , man/vrouw?, lul niet zo achterlijk , vervolgens wat ik lees zijn er NU al meer dan 18 miljoen slaven en slavinnen .

   ik neem tenminste aan dat Michael , niet de werkman binnen onze westerse samenleving bedoelde , ook die kan je namelijk tot de moderne slaven rekenen , gezien de belasting die op hen drukt , (waardoor zij amper een huisje bezitten (huurhuis kennen bekostigen) en te eten hebben), de rest gaat op aan nutteloze uitgaven (onnodige sociale uitgaven aan vreemde) van de westerse regeringen .

   afin er zijn nu! ruim 18 miljoen slaven , en wat doe jij, nu hiertegen .

   het TTIP is nu nog niet van kracht

   1. Nog1

    ‘ik neem tenminste aan dat Michael , niet de werkman binnen onze westerse samenleving bedoelde’

    Michael bedoelt niets, hij heeft de cijfers overgenomen. Bij die cijfers zitten niet alleen slaven volgens de ‘enge’ definitie, maar ook slaven in ruimere zin; mensen met schulden bij hun werkgever, wurgcontracten etc. De eersten zijn volgens internationale verdragen illegaal, die tweede groep niet.

    Dat betekent dat acties zoals nu al bestaan (denk aan fair trade chocolade om de slavernij in Ivoorkust tegen te gaan) nu nog bevoordeeld kunnen worden door de overheid (of zelfs gesubsidieerd). Na TTIP niet meer, althans niet zonder schadevergoeding.

   2. Nog1

    Google even naar bv Tony’s Chocolonely versus Bellissimo. Nu won de eerste de rechtszaak, na TTIP niet meer.

  2. toetssteen

   @Nog1
   U en ik zijn het zelden eens, maar nu wel. Ik vrees dat velen echt niet beseffen wat TTIP (includerend ISDS) betekent.

 2. van Urk

  In die landen mag het waarschijnlijk en kan het gewoon allemaal van de VN dat zelfs Saudi Arabie heeft voorgedragen als voorzitter van mensenrechten. In Nederland mag dat niet van de migranten die juist uit deze landen komen want dat is net als wat de VN beweert over zwarte piet (dat geassocieerd word met ons slavernijverleden) racisme. Krom he?

  1. Nog1

   @ Van Urk

   In SA komt zeker slavernij in de vorm van onvrije arbeiders voor. En het is idd te idioot voor woorden dat Faisal Trad de voorzitter van de Mensenrechtencommissie is.

 3. Ni28

  Zoveel slavernij in de wereld en dat is allemaal mogelijk dankzij de steun van zwarte Piet in Nederland.

 4. Seneca

  Vreemd dat als Michael een misstand signaleert er iemand is die dit probeert te ontzenuwen. Er wordt gesproken over ‘onvrijwillige arbeiders’ in SA. Niet alleen in SA maar in het gehele midden-oosten m.u.v. Israël bestaat slavernij. Men kan het noemen zoals men wilt, maar iemand die arriveert en diens paspoort wordt ‘in bewaring genomen’ en die persoon heeft nauwelijks privacy en krijgt nauwelijks kost en inwoning, dan is die persoon slaaf/slavin. Zo vreemd dat de donker gekleurde mens slechts kijkt naar het verleden (slavenhandel, uitbuiting etc.) en WEIGERT te kijken naar de huidige ‘geschiedenis’ dan vraag ik mij af welke ‘samenzweringstheorie’ hier achter steekt. Het is bizar en dat is zacht uitgedrukt.

  1. Nog1

   @ Seneca

   Formeel is het (net) geen slavernij. Ik heb die definitie niet verzonnen.

   1. Nog1

    @ Seneca

    En mijn hele zin was trouwens ‘In SA komt zeker slavernij in de vorm van onvrije arbeiders voor.’

    Wat wordt hiermee ontzenuwd volgens jou?

 5. Seneca

  @Nog1
  In mijn optiek ontzenuwt u dit begrip door het ‘formeel’ te benaderen. Ik wil uw reactie wel eens vernemen als u, in de door mij geschetste situatie verkeert. Wat ik eigenlijk wil benoemen, is de tendens om iets te benoemen dan wel te benaderen, met als resultaat dat de beoordeling van een feit, afgezwakt wordt. M.a.w. ja het is wel erg hoor wat er met die mensen gebeurt maar volgens de overheid/eu/vn valt het wel mee. In mijn optiek is dat een ‘goedpratertje’. Zij zeggen het, dus het zal wel meevallen.

  1. toetssteen

   @Seneca
   Ze kunnen geen kant uit, loon krijgen ze niet, arbeidsvoorwaarden? hahahaha. Paspoort is ingenomen.
   Maar hé officieel zijn het geen slaven. Nog1 scheurt weer eens de bocht uit. Ook binnen de letter van het internationaal recht zijn ze dat wél! Geef hen hun pas terug opdat ze uit kunnen reizen!

 6. LantR.fant

  Ach……. wij schaffen zwarte piet af. En dan is het hele slavernijprobleem in 1x opgelost.

 7. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25909881/__Slaven_vast_in_Nederland__.html

  Duizenden slaven vast in Nederland
  2 uur geleden Anna Mees

  Amsterdam – Nederland telt 17.500 ’moderne slaven’, die seksueel worden uitgebuit of gedwongen worden om te werken.

  “Dat schat de Australische mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation in zijn derde slavernij-index. In heel Europa zijn dit er ruim 1,2 miljoen en wereldwijd 46 miljoen. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er sprake van moderne slavernij als een persoon wordt uitgebuit en niet weg kan vanwege bedreiging, geweld, dwang, machtsmisbruik of bedrog. Ook gedwongen huwelijken schaart de club eronder.

  Vaak zijn het Afrikanen, Aziaten en Oost-Europeanen, maar ook autochtone Nederlanders zijn slachtoffer, veelal door loverboys.

  Met 18,3 miljoen slaven voert India de lijst aan. In Europa komt slavernij het meest voor in Macedonië, Turkije, Polen en Bosnië en Herzegovina”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.