Vermoeiend: 100 BN'ers eisen afschaffing van 'racistische' Zwarte Piet in Sinterklaasjournaal

Geen categoriemei 27 2016, 21:08
De discussie over Zwarte Piet begint voor de Grachtengordel al in mei.
Het is eind mei, en wat is het toch heerlijk buiten. De zon schijnt en de zomer komt er duidelijk weer aan. Dan is het natuurlijk tijd voor... een discussie over Zwarte Piet! Belachelijk maar waar: ruim honderd bekende (en minder bekende) Nederlanders riepen vandaag op tot het afschaffen van Zwarte Piet in een open brief in NRC Handelsblad. De vrolijke helper van Sinterklaas is een "stereotiepe afbeelding van donkere mensen" die niet past in de multiculturele samenleving, aldus de briefschrijvers.
Dat de overgrote meerderheid van Nederland geen enkel probleem heeft met Zwarte Piet, maakt de opstellers van de brief geen bal uit. Zij zullen niet rusten tot Zwarte Piet verdwijnt uit het Sinterklaasjournaal, ook al vinden de meeste Nederlandse kinderen het geweldig om Zwarte Piet in het programma te zien. Omroep NTR moet zijn educatieve taak serieus nemen, menen de briefschrijvers:

"Hoe zorgvuldig gaat deze ‘taakomroep’ met haar eigen missie om? (...) In het buitenland is de figuur van ‘Zwarte Piet’ niet uit te leggen en zelfs de Verenigde Naties oordeelde dat het Sinterklaasfeest met deze karikatuur racisme uitdraagt – juist onder kinderen."

De ondertekenaars hopen dat het verdwijnen van Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal een omslag in de Nederlandse cultuur zal teweegbrengen. Ze eisen een "morele stellingname" van de NTR, en vinden het bizar dat de directeur van de NTR meent dat zijn omroep geen morele schoolmeester is:

"De directeur van de NTR zegt in een interview: „we richten ons op de middengroep” en „we zijn geen moreel kompas”. De NTR lijkt niet in te zien dat ze juist wél een standpunt inneemt met het handhaven van een Zwarte Piet in zijn huidige vorm, ondanks de gefundeerde kritiek en roep om verandering. Bovendien: een omroep is per definitie cultuurvormend door de programma’s die ze maakt."

De publieke omroep moet dus worden gebruikt als moreel kompas om het 'racistische' volk op te voeden. Het getuigt van een hoogdravende arrogantie bij deze BN'ers. Als het ze uitkomt, moet de NTR moreel stelling nemen – maar natuurlijk wél de morele stellingname waar de heren en dames BN'ers het mee eens zijn. Want deze BN'ers weten natuurlijk véél beter wat moreel is dan de gemiddelde Nederlander.
Misschien zouden de meeste Nederlanders de argumenten tegen Zwarte Piet net wat serieuzer nemen als ze niet op zo'n stuitend arrogante en neerbuigende manier werden gepresenteerd. Maar de tegenstanders van Zwarte Piet proberen allang niet meer om mensen te overtuigen: ze proberen gewoon via een open brief hun zin door te drukken. Bah. Overigens moet het begrip "Bekende Nederlander" met een flinke korrel zout worden genomen want de meeste ondertekenaars komen me nauwelijks bekend voor.
Oh ja, Sylvana Simons, die de Armeense genocide ontkent en de arrestatie van Ebru Umar goedkeurde, is één van de ondertekenaars. Want tja, een genocide ontkennen is natuurlijk veel minder erg dan Zwarte Piet.
Dit zijn ze:
"Maarten Admorikoro, Akwasi, Robert Alberdingk Thijm, Barbara Barend, Anne Barnhoorn, Luuk van Bemmelen, Sunny Bergman, Samoro Bergtop, Hanna Bervoets, Marnie Blok, Remy Bonjasky, Arie Boomsma, Berend Boorsma, Roel Boorsma, Tamara Bos, Willem Bosch, Mano Bouzamour, Hans Maarten van den Brink, David-Jan Bronsgeest, Erik de Bruyn, Job ter Burg, Daphne Bunskoek, Monique Busman, Nasrdin Dchar, Maurice Dekkers, Pieter Derks, Tofik Dibi, Anna Drijver, Candy Dulfer, Michiel van Erp, Raja Felgata,Tygo Gernandt, Frans van Gestel, Maria Goos, Malou Gorter, Job Gosschalk, Glennis Grace, Renske de Greef, Hanneke Groenteman, Arnon Grunberg, Norbert ter Hall, Femke Halsema, Sallie Harmsen, Sanne den Hartogh, Anneloor van Heemstra, Glen Helder, Isa Hoes, Marc de Hond, Tanja Jess, Monic Hendrickx, Mieke de Jong, Lenny Keylard, Rossana en Patrick Kluivert, Victoria Koblenko, Sytske Kok, Irene de Kom-Avogadri, Howard Komproe, Martin Koolhoven, Esmé Lammers, Paul de Leeuw, Nanouk Leopold, Evgeniy Levchenko, Lieke van Lexmond, Cecilie Levy, Alvin Lewis, Berget Lewis, Marc van der Linden, Teun Luijkx, Charly Luske, Hadewych Minis, Cornald Maas, Geert Mak, Andrew Makkinga, Jetty Mathurin, Diana Matroos, Rick Paul van Mulligen, Erik van Muiswinkel, Dana Nechushtan, Jorien van Nes, Nada van Nie, Stephan Nugter, Anousha Nzume, Paula van der Oest, Trijntje Oosterhuis, Khalid Ouazis, Roos Ouwehand, Urmy Plein, Maria Peters, Jörgen Raymann, Halina Reijn, Rutger Remkes, Edsilia Rombley, Melle Runderkamp, Simone van Saarloos, Ruud Satijn, Michael Schaap, Ariane Schluter, Dave Schram, Reint Schölvinck, Tallulah Schwab, Jasmine Sendar, Sylvana Simons, Lotte Tabbers, Humberto Tan, Glynis Terborg, Arne Toonen, Waldemar Torenstra, Maarten Treurniet, Els Vandevorst, Georgina Verbaan, Nicolaas Veul, Albert Verlinde, Susan Visser, Peter R. de Vries, Robert Vuijsje, Simon de Waal, Mike Weerts, Frans Weisz, Eva van de Wijdeven, Manoushka Zeegelaar Breeveld"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten