België sluit radicale Twitter en Facebook accounts. Helaas is het slechts het topje van de ijsberg

Geen categoriejun 11 2016, 19:00
Onze zuiderburen zijn heel trots op zichzelf. De afgelopen maanden hebben ze er namelijk voor gezorgd dat meer dan 200 sociale media accounts op zwart zijn gezet.
De accounts werden gebruikt door radicale moslims om hun haat en gif te verspreiden. Ze waren actief als propagandisten voor extremistische organisaties als ISIS en dreigden soms zelfs met aanslagen. In totaal gaat het om 241 accounts waarvan 138 op Twitter en 103 op Facebook.

De radicale boodschappen werden opgespoord door de Internet Referral Unit (IRU), een eenheid binnen de federale politie die zes maanden geleden werd opgericht nadat nauwe banden tussen België en de aanslagplegers van 'Parijs' aan het licht waren gekomen.

Minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) zegt hier erg blij mee te zijn. Ja, ja, zijn regering neemt de strijd tegen de radicale islam eindelijk serieus en dit bewijst dat.
Screen Shot 2016-06-11 at 14.01.23
Natuurlijk is de intentie prijzenswaardig, maar het probleem is dat extremisten heel gemakkelijk nieuwe accounts kunnen opzetten. Een VPN, een nieuw emailadres, en hopsa, daar gaan ze weer. Niemand die ze kan tegenhouden. Vervolgens kunnen ze die accounts een tijdje gebruiken totdat zij ook verwijderd worden, waarna het spel van voren af aan begint. Over een jaar kan België dan opscheppen dat er duizenden accounts gesloten zijn, terwijl er net zoveel radicale moslims op Twitter en Facebook zitten als voorheen.
Het echte probleem is tweeledig:
1. Er zijn te veel radicale moslims in België. Onze zuiderburen moeten hen opsporen en vervolgens jarenlang vastzetten, natuurlijk zonder dat ze toegang hebben tot het internet. Dat klinkt links ongetwijfeld heel cru in de oren, maar dit is hoe je omgaat met je vijanden.
Screen Shot 2016-06-11 at 14.01.37
2. Er moet geëist worden van Twitter en Facebook dat ze zélf sneller optreden tegen radicale gebruikers. Dit betekent dat ze accounts goed in de gaten moeten houden en onmiddellijk moeten ingrijpen als er een radicale moslim voorbij komt. Aangezien die twee sociale media allerlei algoritmes gebruiken om het gedrag en denken van gebruikers te analyseren moet het niet te lastig voor ze zijn om radicale moslims eruit te filteren en vervolgens te blokkeren. Daar is geen politieeenheid voor nodig. Zoals BareNakedIslam twee jaar geleden al schreef zijn radicale moslims op Facebook en Twitter bepaald niet bescheiden. Ze maken hun standpunten heel duidelijk, maar worden ongelooflijk genoeg met rust gelaten door Facebook. Dat moet veranderen en dat kan heel snel door Facebook en Twitter verantwoordelijk te houden voor alles wat op hun pagina's verschijnt -- tenminste na een bepaalde periode. Je kunt ze bijv. 48 uur geven om accounts en berichten te verwijderen, daarna moeten ze verantwoordelijk worden gehouden voor een rechter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten