Ben jij voor een Brexit? Dan is dit slecht nieuws voor je

Geen categoriejun 17 2016, 11:00
De peilingen lijken het Leave-kamp een lichte voorsprong te geven, maar zo simpel is het toch niet.
De afgelopen dagen was het even feest bij de Brexit-voorstanders. Nadat het Remain-kamp maandenlang een comfortabele voorsprong op het Leave-kamp had gehad, bleek er opeens een kleine meerderheid te zijn voor Leave. Goed nieuws voor eenieder die Brexit een warm hart toedraagt natuurlijk.
Toch lijkt er vooralsnog sprake te zijn van voorbarig gejuich. Peilingen geven een aardig beeld van hoe er gestemd zal worden bij verkiezingen, maar de foutmarge bedraagt vaak nog aardig wat procenten. Er blijkt een veel betrouwbaardere manier van voorspellen te zien, en dan wel op een manier dat je er ook geld mee kunt verdienen: bookmakers, oftewel wedkantoren.
Aan de andere kant van de Noordzee zijn ze er werkelijk verslaafd aan. Op alles wordt wel gewed, van voetbalwedstrijden tot babynamen van bekendheden, en nu dus ook op de Brexit. Wat blijkt nou? In vrijwel alle gevallen hebben de bookmakers het bij het juiste eind. Dat is misschien ook niet zo gek, als je je bedenkt dat er geld op het spel staat en men dus bewuster kiest dan bij een peiling.
Maar goed, om terug te komen op de Brexit: volgens de bookies blijven de Britten gewoon bij de Europese Unie na volgende week donderdag. Maar liefst 60% zet er geld op in dat dit het geval is, de andere 40% verwacht wel een vertrek. Een teleurstellend resultaat voor iedereen die de EU liever kwijt dan rijk is.
Er is wel een lichtpuntje, aangezien de kansen nog wel verschuiven. In de afgelopen weken is het percentage dat gokt op 'Leave' gestegen, dus er is kans dat deze groei nog genoeg doorzet voordat het referendum daadwerkelijk plaatsvindt. Het is natuurlijk wel even afwachten hoe het verhaal rondom de op brute wijze vermoorde Jo Cox zich zal ontwikkelen. Als het inderdaad klopt dat de moordenaar dit deed omdat Cox campagne voerde tegen de Brexit, zou dit het referendum nog best kunnen beïnvloeden in het voordeel van het Remain-kamp. Het is echter nog te vroeg om daar zinnige uitspraken over te kunnen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten