Dijsselbloem valt Aboutaleb aan. Nacht van de Lange Messen begint weer bij PvdA

De PvdA is altijd een partij van, voor en door overambitieuze backstabbers geweest. Met een lijsttrekkersverkiezing in het vooruitzicht kan het nogal (politiek) bloederig worden.

Leden van de PvdA staan er altijd om bekend nooit elkaars vrienden te zijn. Terwijl VVD’ers elkaar op de schouders kloppen en met elkander in café’s doorzakken tot in de late uurtjes, zijn PvdA’ers doorgaans kil en afstandelijk naar elkaar. Ze zien een politieke partij immers louter als een vehikel om de eigen carrières in het openbaar bestuur mee vooruit te helpen. Ja, ergens hebben ze ook nog linkse idealen, maar een lidmaatschap van de PvdA moet vooral worden gezien als een poging een leuk baantje te bemachtigen.

Binnenkort komt het hoogste ‘baantje’ allicht beschikbaar. Of althans: gegadigden krijgen de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Deze persoon zal het sowieso moeten opnemen tegen zittend partijleider Diederik Samsom. Andere deelnemers aan dit electorale festijn bezinnen zich op hun deelname: Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher. En aangezien beide heren vaag doen óf en wánneer ze de boksring betreden, nemen de lackeys van Samsom de twee heren alvast onder vuur. Dat is wel zo makkelijk, want als ze nog geen kandidaat zijn is het lastig om terug te vuren naar ze. Maar alvast beschadigd kunnen ze wel worden.

Dijsselbloems kritiek op Aboutaleb is dan ook niet mals:

“Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën noemt het ‘een vreemde redenering’ dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich alleen wil kandideren voor het lijsttrekkerschap van de PvdA als huidig partijleider Diederik Samsom zich terugtrekt.

Dat zei Dijsselbloem dinsdagmiddag tegen zakenzender RTL Z. Volgens de PvdA-bewindsman is het duidelijk dat Aboutaleb ‘de ambitie heeft om de partij te trekken en daar ook idealen in wil steken. Dat is een goede en mooie ambitie en die kan ik alleen maar waarderen. Maar dan is ook het moment om dat gewoon kenbaar te maken. Je moet niet eerst wachten tot de ring leeg is, voordat je de ring intreedt’, zei Dijsselbloem.”

De oppervlakkige lezer ziet daar allicht een aanmoediging in, maar Dijsselbloems kritiek is zoveel meer dan dat: in feite noemt hij Aboutaleb gewoon een lafaard dat de burgemeester van Rotterdam op het meest opportune moment wacht om het strijdperk te betreden. De minister van financiën brengt hem hiermee schade toe: Aboutaleb kan nu stukken minder goed in de luwte zijn eigen afweging maken, en bovendien staat ook zijn gezag in Rotterdam op het spel nu. Want een man die al bijna vertrokken is van een bepaalde positie, geldt in de politiek al als formeel vertrokken.

Dijsselbloems aanval op Aboutaleb zal ongetwijfeld niet de enige actie zijn: er is een steekspel op komst bij de PvdA. En reken maar dat er vanaf nu tot aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen nog een hoop slachtoffers gaan vallen door intern gedoe binnen de sociaal-democratische partij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. ceteris paribus

  De PvdA is de enige partij die altijd een open en beschaafd verlopende lijsttrekkers verkiezing weet te organiseren en Tim spreekt over bloed en lange messen.

  Wonderlijk.

  1. Anna

   Bij de PvdA is alles al bij voorbaat vastgelegd. Kijk eens naar een partijcongres. De top beslist. Niet een lid heeft ook maar iets in te brengen behalve als je de islam aanhing. Nou die gaan lopen weten ze zich geen raad meer. Nu wordt Aboutaleb misbruikt. Denken ze dat al hun moslimaanhangers terug zullen komen.

 2. Wim

  Ja het wordt vechten om die paar zeteltjes. Heel veel ratten in een paar zeteltjes kooi ,dan vreten ze elkaar op.

  1. ceteris paribus

   Altijd weer geestig, de opgetogen fantasieën van rechtse kabouters over de definitieve teloorgang van de PvdA.

 3. Ni28

  Voor de buitenwereld wordt alles mooi geëtaleerd maar van binnen is het keiharde gevecht waar je veel “vriendjes” voor nodig hebt. Daar geldt geen socialistische ideaal het is keiharde machtsstrijd. Het is naïef te denken dat het anders is. De PvdA loopt nu in eigen strop met al die moslims die zij binnen het partij hebben toegelaten. Nu zij de Erdogan aanhangers gaan weren zullen deze allemaal naar dankzij de PvdA ontstane Denk partij gaan. In de Tweede kamer krijgen wij een staat in de staat gestuurd door een, wat een timing, Nederlands-Marokkaanse voorzitter. Het wordt daar een mooi sfeertje met misschien een Turks parlement taferelen. Nederland takelt af en werkt zelf aan mee.

 4. Anna

  Als Aboutaleb wijs is blijft hij gewoon in Rotterdam. PvdA gaat hem nu misbruiken om hun zetelaantal misschien op te kunnen krikken.

 5. The Oracle

  affikken tot aan de wortels toe ,
  zakkenvullende Arbeiders partij
  hebben alles waar ze OOIT voor stonden ,
  naar de kloten geholpen
  dus de fik erin , ophangen die landverraders
  of opsluiten en de sleutel weggooien .

  Misschien wil een mongooltje op je arm nog wat helpen ,
  bij wat welkom , welkom figuren .

  heerlijk op naar het vernietigen van de P.v.d ARMOEDE

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.