Eindelijk: politie arresteert tiener die zich bij ISIS wilde aansluiten en aanslagen voorbereidde

Geen categoriejun 23 2016, 10:00
De achttienjarige jongen wilde via Marokko naar ISIS-gebied reizen.
Je zou het bijna niet geloven: nog steeds reizen er mensen vanuit het Westen naar het Kalifaat van ISIS om zich aan te sluiten bij de jihad. De stroom van Syriëgangers vanuit West-Europa lijkt inmiddels opgedroogd: de meeste ISIS-fans zijn een jaar of twee geleden al naar Syrië vertrokken, en veel anderen zitten inmiddels vast. Zo niet deze tiener uit het Amerikaanse Indiana. Akram Musleh wilde in New York op een vliegtuig naar Marokko stappen, om vervolgens naar ISIS-gebied te reizen – vermoedelijk naar Libië, waar de beweging veel macht heeft.
De FBI volgde Musleh al sinds 2013, toen de destijds 15-jarige jongen video's van Anwar al-Awlaki op zijn Youtubekanaal begon te posten. Deze radicale prediker was een belangrijke leider van Al Qaida en werd in 2011 uitgeschakeld met een drone-aanval. Toen Musleh over de video's werd ondervraagd door agenten, beweerde hij dat hij gewoon meer wilde leren over de islam. Al snel bleek dat zijn interesse een stuk verder ging dan slechts wat religieuze lessen: een aantal maanden later kocht hij een ISIS-vlag, waar hij trots mee poseerde:
358E89AF00000578-0-image-a-23_1466615851510
In gesprekken met andere ISIS-aanhangers online had Akram Musleh het regelmatig over het plegen van aanslagen. Zo wilde hij een militaire basis aanvallen waar drones worden gelanceerd. Uiteindelijk besloot hij toch maar eerst naar ISIS-gebied te reizen voordat hij zelf terroristische daden zou ondernemen. Hij maakte wel vijf keer plannen om naar Turkije of Irak af te reizen, maar telkens ging het niet door.
Inmiddels had Musleh een verloofde aan de haak geslagen: een meisje uit Zweden, net als Musleh een aanhanger van ISIS. In mei kwam er eindelijk een einde aan de jihadistische plannen van de jonge terrorist: hij werd online benaderd door een undercover FBI-agent die zich voordeed als iemand die geïnteresseerd was om zich bij ISIS aan te sluiten. Hij vroeg Musleh naar zijn plannen om naar het Kalifaat te vertrekken en informeerde naar het salaris dat hij bij ISIS zou krijgen.
Met die informatie kon Musleh worden gearresteerd. Hij werd gepakt toen hij de bus nam van Indiana naar New York, waar hij zijn vlucht naar Marokko zou nemen. Maar dat gaat mooi niet door: als hij wordt veroordeeld mag Musleh zeker twintig jaar achter de tralies doorbrengen. Gelukkig dat deze terrorist is gepakt, want het heeft lang geduurd: in 2013 toonde hij al interesse voor terreurbewegingen en kocht hij een ISIS-vlag – had hij niet eerder gepakt kunnen worden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten