Gaat Turkije de NAVO verlaten? Erdogan is woedend op Amerika en Europa vanwege steun aan Koerden

Geen categoriejun 18 2016, 19:00
De spanningen in het NAVO-bondgenootschap lopen razendsnel op.
NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft deze week aangekondigd dat de NAVO zijn aanwezigheid in de Middellandse Zee zal vergroten om ervoor te zorgen dat er minder vluchtelingen van Turkije naar Europa kunnen komen. De Turkse president Erdogan is daar woedend over. Hij stelt dat de NAVO zich eerst maar eens bezig moet houden met de groeiende macht en invloed van Rusland, wat volgens Erdogan de échte dreiging is voor het bondgenootschap.
Hoewel hij daar natuurlijk deels gelijk in heeft betekent dit niet dat de NAVO het bij het verkeerde eind heeft wat betreft de vluchtelingen. Het is volkomen onacceptabel dat er nog steeds massa's avonturiers naar Europa komen. Voor een groot deel is Ankara daar verantwoordelijk voor. Erdogan gebruikt de immigranten namelijk om Europa af te persen. Steeds belooft hij om er iets aan te doen als hij net een beetje meer geld krijgt. Ondertussen is de EU bakken met geld kwijt aan deze zaak maar blijven de 'asielzoekers' maar komen. Op is op, genoeg is genoeg.
Dit is natuurlijk al reden genoeg voor ernstige problemen in de NAVO, maar er is meer. Erdogan is namelijk ook woedend op Europa en Amerika omdat zij Koerdische strijdkrachten steunen.

The Turkish nation will make Europe pay for “supporting terrorism,” President Recep Tayyip Erdoğan said, as he castigated the European Parliament for supporting Syria’s Democratic Union Party (PYD) and the PYD’s militia forces, the People’s Defense Units (YPG).

“I am calling on the EP from this meaningful gathering: Whom are you trying to give message to with flags of terrorist organizations that you hung on the walls of the European Parliament?” Erdoğan asked during an iftar dinner.

Earlier this week, reports in Turkish media covering Peoples’ Democratic Party (HDP) co-chair Selahattin Demirtaş’s discussions at the EP were accompanied by photographs showing Demirtaş walking in the corridors of the European Parliament past a flag of the YPG.

Erdogan: "De Turkse natie zal alle betrokken personen verantwoordelijk houden voor hun daden. Parlementariërs die zich als militanten van een terroristische organisatie gedragen, die terroristen en wapens vervoeren en hun middelen aan terroristen geven zullen aansprakelijk worden gehouden voor hun daden in de rechtszaal. We hebben de relevantie informatie en documenten al naar gerechtshoven gestuurd."
Ondertussen neemt de kritiek uit Europa op het beleid van de regering-Erdogan alleen maar toe. Zo wordt hij er onder meer van beschuldigd met de dag dictatorialer te worden. Ook vinden Europese politici dat hij Turkse Koerden op een onjuiste manier behandelt. Zij vinden het met name zorgwekkend dat hij ervoor gezorgd heeft dat parlementariërs in Turkije hun immuniteit kwijt zijn. Critici zijn ervan overtuigd dat Erdogan deze wijziging zal gebruiken om de Koerdische HDP partij te vernietigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten