Indonesische regering is de Ramadan-fanatici meer dan zat

Genoeg is genoeg: de regering van Indonesië gaat de islamfundamentalisten aanpakken die menen dat je andermans leven zuur moet maken tijdens de Ramadan.

Nadat op last van een burgemeester het etenstentje van een eenvoudige vrouw werd ontruimd door de plaatselijke shariapolitie, die de vrouw berooid achterlieten, was Indonesië er eindelijk klaar mee. Al jaren rukt de islamisering daar op, maar nu was het welletjes:

“Op Twitter en Facebook stak een storm op. ‘Ibu Eni’ was trending, en het duurde niet lang of haar zaak drong door tot in de hoogste regionen van het land. Vice-president Jusuf Kalla was een van de eersten die commentaar leverde. Er bestond geen wet, ook niet in de Koran, die mensen verbood tijdens de vastenmaand eten te verkopen, zei hij: ‘Waar moeten anders al die mensen die niet vasten gaan eten?'”

Maar ook de minister van Religieuze Zaken bemoeide zich ermee, en zei dat de interreligieuze tolerantie op deze manier onder druk werd gezet. Ook de president begon zich ermee te bemoeien:

“President Widodo heeft aangekondigd dat hij op zeer korte termijn drieduizend plaatselijke verordeningen gaat schrappen, omdat die in strijd zijn met de nationale wetgeving. Onder die drieduizend zijn ongetwijfeld meer verordeningen die een islamitisch karakter hebben. De verontwaardiging over het lot van Saeni kan de president een belangrijke steun in de rug geven. “

En dat is niet meer dan terecht. Indonesië is van oudsher een multi-religieus land, waar moslims, hindoestanen en christenen al honderden jaren met elkaar pogen samen te leven. Soms gaat dat goed, maar de laatste tijd gaat het wat minder: de islam begint met name in het westen van het eilandenrijk een dominante rol te spelen, en drukt daar alle andere geloven en het broodnodige secularisme weg. Nu lijkt daar voorzichtig verandering in te komen. Logisch, want de moslim-extremisten zijn geen vriendelijke jongens. Daarvoor moet je geen oogje dichtknijpen (zoals de laatste jaren gebeurd is), maar ze keihard aanpakken. Dat lijkt nu voor het eerst te gebeuren.

Toch maakte Indonesië al eerder korte metten met de plaag die islamisme heet: in april vorig jaar liet de legerleiding van land weten geduldig te wachten op de komst van ISIS… om ze vervolgens in de pan te zullen hakken:

“It’s not a problem, let’s wait for them. It’s even better if they do come and not just spew some threats,” TNI chief Gen. Moeldoko said on Tuesday, as quoted by Detik.com. “Let them come and we’ll take them all out, no problem.”

En nu voegt dus ook de Indonesische regering de daad bij het woord: oprotten met dat gewelddadige islamisme wat de vrijheid verstikt en andersgelovigen het leven zuur maakt. Dat je als Mohammedaan lekker de Ramadan wil vieren, moet je zelf weten. Maar dring anderen die ellende toch zeker niet op!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. leidenhaag

  We zullen zien hoeveel macht Widodo nog heeft, in Egypte en Pakistan betekende de strijd aanbinden met de macht van de fundi’s dat de president omgelegd werd.

 2. Wachteres

  http://nieuws.tpo.nl/2016/06/14/the-larossi-abballa-tapes-video-opname-aanslag-op-politieagenten-parijs/

  The Larossi Abballa tapes: video-opname na aanslag op politieagenten bij Parijs
  Dreigt in video met aanslagen op EK in Frankrijk

  Ondertussen krijgen wij steeds meer van deze griezels in de EU: dankzij diezelfde EU!

 3. Wachteres

  http://nieuws.tpo.nl/2016/06/15/franse-premier-is-extreem-links-geweld-tijdens-vakbondsdemonstraties-helemaal-zat/

  Franse premier is extreem-links geweld tijdens vakbondsdemonstraties helemaal zat
  Dinsdag sloopte Frans extreem-links een kinderziekenhuis

  Ik begrijp steeds beter waarom links zo opkomt voor de fundamentalistische islam.

  Ze hebben een aantal dingen gemeenschappelijk.

 4. toetssteen

  Tja. Jokowi had dat moeten zien aankomen. De Indonesische Obama maakte (bewust of onbewust) een enorme fout:

  http://deathpenaltynews.blogspot.nl/2016/04/why-europeans-leaders-must-challenge.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.