Laf kabinet doet helemaal niks tegen in Turkije feestende Turkse criminelen zoals Saban B.

Geen categoriejun 06 2016, 15:00
Het Nederlandse kabinet laat zich met het grootste gemak koeieneren door de Turken. Het is gewoon beschamend om te zien.
Je vraagt je toch af wat voor soort mensen aan het roer van ons land staan: criminelen komen met het grootste gemak weg met hun misdaden. Het enige wat ze immers moeten doen is een Turks paspoort hebben, en een verblijf in Turkije regelen. Dan mag je in ons land doen wat je maar kan en wil.
Dat bovenstaande bleek vandaag nog maar eens opnieuw naar aanleiding van Kamervragen aan Ard van der Steur. Enkele CDA-Kamerleden - waaronder Raymond Knops, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt - wilden namelijk weten hoe het zat met de zware crimineel Saban B. Deze vrouwenhandelaar misbruikte in Nederland talloze meisjes, maar leeft een luxe luizenleventje in Turkije. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf in Nederland, maar het land van Erdogan heeft daar maling aan. Van der Steur vertelde de CDA'ers via een brief:

"Op 20 december 2010 is Saban B., nadat hij eerder vanuit Nederland naar Turkije was gevlucht, door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 9 maanden en een geldboete van € 150.000,-. Het arrest is op 11 september 2012 door de Hoge Raad bevestigd. Op 14 februari 2013 heb ik de Turkse autoriteiten verzocht de tenuitvoerlegging van eerdergenoemd strafvonnis over te nemen. Bij vonnis van 27 februari 2015 heeft de rechtbank in Turkije Saban B. in het kader van de omzetting van de uitspraak van 20 december 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 9 maanden en een justitiële boete van 100 Turkse Lira. Saban B. heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld. De behandeling van het hoger beroep in Turkije heeft echter nog niet plaatsgevonden en er is nog geen aanhoudingsbevel afgegeven, aldus de Turkse autoriteiten.

De voorzitter van het College van procureurs-generaal en de landelijk officier mensenhandel hebben in mei 2015 in Turkije aandacht gevraagd voor de zaak en het belang van de zaak voor Nederland toegelicht.

Voorts zijn de Turkse autoriteiten in een zaak die verband houdt met bovenvermelde zaak bij brief van 10 november 2015 namens mij verzocht in te stemmen met de overname van de tenuitvoerlegging van de aan Saban B. in Nederland opgelegde (in april 2015 onherroepelijk geworden) gevangenisstraf van 2 jaar en 8 maanden. Over dit verzoek staat mijn ministerie in contact met de Turkse autoriteiten."

Er is - kortom - een hoop overleg, maar Turkije weigert gewoon om boter bij de vis te doen. Saban B. mag z'n luxeleventje dat hij financierde met criminele activiteiten in Nederland gewoon doorzetten in Erdogans paradijselijke islamitische staat (ahem), en de Nederlanders worden gewoon afgescheept met zoethoudertjes en loze beloften.
Op dit moment zou Van der Steur gewoon met z'n vuist op tafel moeten slaan: Turkije, onderneem actie, anders zetten we jullie onder druk. Vrouwenhandelaren kunnen én mogen niet vrijuit gaan: dat ze een Turkse nationaliteit hebben, zou niet moeten betekenen dat ze aldaar een veilig onderkomen hebben.
Maar is een dergelijke houding ook wat er gebeurt? Nee hoor. Van der Steur prijst zelfs de "samenwerking" met de Turken! Het is toch te gek om los te lopen?

"Tussen Turkije en Nederland worden op jaarbasis vele honderden rechtshulpverzoeken behandeld. Deze hebben betrekking op een veelheid aan onderzoeken en procedures. De zaken die een overdracht van de tenuitvoerlegging van strafvonnissen aan de Turkse autoriteiten betreffen, vormen daarvan een klein deel. Dit zijn er circa vier per jaar. De Turkse autoriteiten verzoeken op hun beurt circa zes keer per jaar aan Nederland om overdracht van de tenuitvoerlegging van een strafvonnis. In zijn algemeenheid is de samenwerking met Turkije vruchtbaar."

Vruchtbaar. Na zulke moedwillige obstructie van Turkse zijde: ik schaam me kapot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten