Nederland heeft een groot probleem: DENK angstaanjagend populair onder jonge moslims

Geen categoriejun 02 2016, 12:37
Jonge moslims zijn laaiend enthousiast over de Nederlandhaters van DENK: de partij is inmiddels groter op Facebook dan de PvdA.
Slecht nieuws voor Nederland, goed nieuws voor Erdogan. DENK, de partij van de Nederturkse ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk, is razend populair onder jonge Nederlandse moslims. Op Facebook heeft de pagina van DENK inmiddels meer likes dan de CDA- en de PvdA-pagina's bij elkaar. Een zorgwekkend signaal, omdat die likes vooral van jongeren afkomstig zijn.
Ook in de reacties op de DENK-pagina is duidelijk te merken dat de partij grote steun geniet onder jonge moslims. De volgende reacties – met honderden 'likes' – waren naar aanleiding van een door DENK aangevraagd debat over racisme:
Schermafbeelding 2016-06-02 om 12.12.53
De jonge reageerders zijn duidelijk helemaal klaar met de PvdA, de partij die traditioneel kon rekenen op stemmen van allochtonen. De PvdA is passé, en jonge allochtonen gaan voor DENK. Vooral het feit dat de partij zich fel tegen de andere partijen keert en "rebelleert" tegen Nederland kan rekenen op veel sympathie.
Schermafbeelding 2016-06-02 om 12.15.01
De DENK-aanhangers hebben een duidelijk wereldbeeld. Zijzelf en DENK staan aan de ene kant, en aan de andere kant staat de rest van Nederland. De gevestigde Nederlandse partijen en de media spelen allemaal onder één hoedje tegen DENK, lijken deze jongeren te denken. Een volstrekt bizarre visie: er is geen grote samenzwering gaande tegen DENK en de "gevestigde orde" overlegt echt niet in het geheim hoe ze de partij het best kunnen dwarszitten.
Het klopt wel dat DENK van links tot rechts negatieve reacties oproept, maar als deze jongeren wat zelfreflectie hadden, hadden ze misschien begrepen dat dat komt door de opstelling van DENK zelf. De Nederturkse partij laat politieke tegenstanders intimideren door haar jongerenbeweging en ontkent de feiten van de Armeense genocide. Niet zo vreemd dat daar negatieve reacties opkomen, of wel?
Het is niet zo verwonderlijk dat Turkse jongeren zich aangesproken voelen door DENK. Van huis uit hebben ze geleerd om trots te zijn op Turkije en op hun Turkse identiteit, terwijl de Nederlandse maatschappij nooit van hen heeft gevraagd om trots te zijn op Nederland, of zelfs maar Nederlandse waarden aan te nemen. We hebben de situatie veel te lang op zijn beloop gelaten, waardoor migranten zich altijd zijn blijven afzonderen. Het is in die zin dus niet vreemd dat veel Nederlandse Turken meer hebben met Erdogan dan met ons Koningshuis, en het normaal vinden om de Armeense genocide te ontkennen.
Wat wel een verrassing is, is dat ook Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse jongeren zich zo aangesproken voelen door DENK. Je zou zeggen dat zij wat kritischer zouden staan tegenover de onverbloemd pro-Turkse en pro-Erdogan standpunten van DENK. maar vooralsnog lijkt dat niet het geval. De aansluiting van Sylvana Simons bewijst dat zelfs niet-moslims de partij steunen. DENK weet zich dus te verbreden van een exclusief Turkse partij naar een partij die veel meer allochtone bevolkingsgroepen aanspreekt, met name jongeren. Aangezien de jeugd de toekomst is, zou Nederland nog heel lang last kunnen hebben van DENK.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten