Peilingen: Schizofreen Nederland stemt vóór de PVV, maar tégen ‘Nexit’

De peilingen in Nederland geven deze week een nogal dubbelzinnig beeld.

Nederland is een land van twee volkomen gezicht, en in de peiling van Maurice de Hond besloot ons volk weer eens de grootste januskop op te zetten die we in de kast hebben liggen. Aan de ene kant maken we namelijk voor zo’n beetje de ontelbare week op rij de PVV de grootste partij van Nederland. Met – wederom – 37 zetels:

pvvpeilingDe volgende keer dat Maurice de Hond deze peiling afneemt, zal duidelijk zijn of het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestapt is of niet. Reden voor de bekendste peiler van ons land om ook te vragen wat Nederlanders denken over een mogelijke exit van ons land uit de beruchte Brusselse Unie.

Welnu: daar zitten Nederlanders niet op te wachten, zo blijkt. 55% meldt dan dat ze graag lid blijven van de EU, tegenover 37% die de landenclub graag willen verlaten. Bekijk deze grafieken maar (met respect voor de funky layout van het eerste staatje, die een vermoedelijk gevolg is van Maurice de Honds digibetisme):

dehon2

En hier zie je dus hoe dubbelzinnig ons volk denkt. Aan de ene kant maken we protestbewegingen levensgroot. De PVV is de allergrootste partij van allemaal (37), maar ook de SP (15) en het Nederturkse DENK (2) zijn belangrijke componenten van de politieke onvrede in ons land. Tegelijkertijd zijn we dan weer ontzettend braaf en mainstream als het gaat om de vraag of Nederland diens lidmaatschap van de EU moet voortzetten of niet. Dan zijn we allemaal braaf vóór.

We zijn nogal een gek en tweeslachtig land, dus. ‘Of two minds,’ zouden de Britten zeggen. Of zij uit de EU stappen of niet, horen we donderdagavond…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. poldi

  Hoe manipuleer je het volk in de richting “Nederland blijf”.
  Daar is onze Manipulator de Hond en expert in.
  Trouwens die zogenaamde 55% voor blijven en 37% eruit lijken veel op de uitslagen in Engeland van zo’n 2 maanden geleden en nu is het daar fifty fifty.

  1. Jan

   In Groot Brittannië was de achterstand van Brexit in de polls nooit zo groot als de 18% hier, maximaal rond de 7% een jaar geleden. Als je de cijfers over meerdere jaren bekijkt, zie je dat in Groot Brittannië de leave in remain kampen ongeveer even groot zijn. Dat ligt in Nederland toch duidelijk anders.
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/UK_EU_referendum_polling.svg

   Overigens wijzen de laatste peilingen van dit weekend toch weer op een kleine overwinning voor remain. Het blijft spannend!

  2. ceteris paribus

   Kan poldi enige onderbouwing geven van zijn krasse beschuldiging dat de Hond zijn cijfers manipuleert?

   1. Ali Yas

    Beter lezen, Ceteris. Dat ik dat nou steeds moet zeggen…! Poldi beweert niet dat De Hond de cijfers manipuleert maar dat hij *het volk* manipuleert. Zo. Nu kun je de vraag opnieuw stellen, maar dan goed.

 2. Jan

  Niet zo’n rare uitslag. De PVV is weliswaar volgens de Hond de grootste, maar dat komt vooral ook door de versnippering van het politieke landschap in Nederland. De PVV en de SP scoren samen zo’n 35% dat komt dus redelijk in de richting van de 37% die voor het verlaten van de EU zou zijn.

  In Nederland is de meerderheid, ook al is die versnipperd over veel partijen, nog altijd Pro EU.De laatste Europese verkiezingen van vorig jaar, die in Nederland werden gewonnen door de Pro EU partijen, tonen dat ook wel aan.

  1. toetssteen

   @Jan
   50plus niet vergeten mee te tellen. Ik lees overigens elke dag even op o.a. op Joop.nl en ik bemerk daar toch ook erg veel aanhang voor Brexit. En niet om ‘populistische’ redenen, maar vaak zeer goed met redenen omkleed.
   Ik denk alzo dat het zekerlijk niet uit één richting komt, maar veel breder wordt gedragen.
   Of het de meerderheid of de minderheid is, wel….., schrijf een referendum uit. Als men zeker is van blijven, zou ik zeggen: doen! Alleen…… Rutte is niet zo zeker en heeft ineens een hekel aan referenda,

  2. cmsuijkerbuijk

   @Jan
   In Engeland lopen Blijf of Uit door alle partijen heen. Dat zal hier denk ik, niet anders zijn. Het is dus geen eenvoudig optelsommetje zoals jij stelt. Het is veel complexer.

 3. Wim

  Ach, ik denk dat de meest niet verder denken, wat fijn met vakantie kan ik zo overal doorrijden. Wat dat betreft kun je wel stellen dat de PVV stemmers verder door denken.

  1. sarko

   Proest , je hepT humor ..

   1. Wim

    Nou vooruit ,ook een aardig gedeelte van de SP.

  2. toetssteen

   @Wim
   Naar de UK moet u nog gewoon door de douane hoor. Maar ik begrijp wat u bedoelt.

   Overigens is e.e.a. in deze geautomatiseerde tijd een eitje om op te lossen als de grenzen dicht zullen gaan. De tijd van de slagboom is sowieso voorbij.

 4. ceteris paribus

  Ik ben ook verklaard tegenstanders van referenda maar in dit geval zou een referendum over een Nexit in elk geval kunnen veroorzaken dat het gezeur een leer ophoudt: een ruime meerderheid van de Nederlanders is voorstander van de EU en dan wordt dat ook een keer duidelijk onderstreept.

  Een te verwachten duidelijk nee tegen een Brexit zal de EU ook verstevigen. Een goede ontwikkeling.

  1. Wachteres

   De tegenstanders moeten niet zeuren, volgens Simon. Ach, typisch politiek correct, dat zich goed voelt bij de EUSSR.

   En nee Simon, de EU zal niet worden verstevigd, want wat er in zit, komt er toch wel uit. En lang zal dat niet meer duren.

   Men kan niet maar eindeloos geld blijven bijdrukken, hoewel italië daar goed in is.

   Mijoenen armoedzaaiers erbij halen plus tig corrupte landen die geen nagel hebben om hun gat te krabben….

   https://ejbron.files.wordpress.com/2016/06/eunboarding1068-2.jpg

   Jullie [de Britten] nemen een enorm risico …

 5. zomaar

  ach kom , eerst krijgen wij wel of niet uittreden van Engeland uit de EU.

  hierna krijgen wij dat onze pensioen potten overgeheveld gaan worden richting de EU, en dan na een bezinktijd voor vele van ons , en zij ingaan zien dat zij op hun oudedag niets meer overhebben , ondanks dat zij levenslang eraan betaald hebben.

  krijgen wij de volgende ronden wel of niet , ben benieuwd .

 6. Wim

  Ach in dit land is het wereldnieuws als Paul de Leeuw uitgescholden wordt voor vieze homo. Althans dat zegt hij.

 7. poldi

  Wat nu EU??!
  Ze hebben zich t.a.v. het vluchtelingenprobleem verkocht aan Erdogan, die daardoor zijn eigen machtsspelletje kan spelen en EU lidstaten tegen elkaar uitspeelt!
  Daarnaast zou Frontex de buitengrenzen bewaken, maar fungeert als veerdienst door “vluchtelingen” naar Italië te brengen (verwachting dit jaar jaar zo’n 300.000)!
  Nederland is met zo’n 9 miljard per jaar de grootste netto betaler en vele anti Brexitters beseffen niet dat hun pensioenen straks richting de EU gaan.
  Weer zo’n “zegen” van de EU.
  Kortom de gewone burger muv @CP weet dat de EU is mislukt, alleen Brussel weet het nog niet of wil het niet toegeven.

  1. ceteris paribus

   “Kortom de gewone burger muv @CP weet dat de EU is mislukt, alleen Brussel weet het nog niet of wil het niet toegeven

   Dat blijkt dan niet uit deze peiling, maar ik neem aan dat poldi zeker weet dat die gemanipuleerd is.

   1. Ali Yas

    Vraag aan de gemiddelde Nederlander of het met de EU wat minder kan en het antwoord is in meerderheid “Ja graag”.

    Maar De Hond stelt een andere vraag. Hij wil weten of Nederlanders een referendum willen over de vraag of we eruit willen of erin willen blijven. Hij vraagt !*NIET*! wat de Nederlanders bij een eventueel referendum zouden aankruisen.

  2. Peter Selie

   @poldi 3 uur ago

   Je vergeet in je betoog de Koninklijke Marine te vermelden die óók als een veredeld, filiaal van de “Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij” functioneert…

 8. Lex

  Ik en heel veel nederlanders met mij hopen op een kabinet Wilders1.

  Dan kunnen eindelijk eens zaken recht gezet en teruggedraaid worden.

  1 Totaal hernieuwde immigratie en nationalisatiedienst minder minder en nog een
  minder. Belachelijk deze deze mensen nauwelijks of niet gecontroleerd worden.

  Oostlanders “Bulgaren,polen,Roemenen beter controleren, wat doen ze hier nog, na het verlopen van hun werkvergunning weer lekker terug naar huis?

  2 Hernieuwde gezondheidzorg weer terug naar het oude systeem Ziekenfonds en particulier verzekerde. Lagere premies afschaffing eigen bijdrage. Verplicht verzekerd zijn dat moet juist blijven en geïntensiveerd worden. Wat mij betreft word de premie elke maand automatisch van elk loon of uitkering ingehouden.

  3 Betere ouderenzorg bejaarden weer terug naar het bejaardentehuis. eens ophouden te snijden in de inkomens van de ouderen die nederland na de 2ewereldoorlog hebben opgebouwd.

  4 Drastisch ingrijpen in de woningsmarkt, stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen juist bouwen van veel meer sociale huurwoningen in vind een huur van €275,- tot €450* een zeer redelijke huurprijs voor een minima inkomen.
  *afhankelijk van het aantal kamers.

  Werk gevonden dan binnen een redelijke termijn doorstomen naar een normale huurwoning geholpen door een manager van de verhuurder.

  Voor nood zeecontainerwoningen plaatsen is een zeer goede goedkope tijdelijke oplossing.

  5 BTW graag weer verlagen wat mij betreft naar 16%

  6 Beter onderhoud van wegen een behoorlijk aantal wegen daar kan nog nauwelijks overheen gereden worden. Veel bruggen verkeren in erbarmelijke conditie. Sommige zijn gesloten voor zwaar verkeer “vrachtwagens”

  7 Stoppen met uitkeringsgerechtigden werk te laten doen wat bestemd is voor een normale arbeider anders in dienst nemen tegen een normaal salaris.

  8 Een bezem door de overheid weg met al die management lagen neem hiervoor gewoon personeel aan “veel goedkoper en efficiënter”.

  9 Alle multinationals grote buitenlandse bedrijven moeten eerlijk belasting gaan betalen. Stoppen met de brievenbusfirma’s.

  10 Iedereen die in nederland werkt een minimum loon ook werknemers uit het buitenland dus geen nederlandse uitzendbureau die daar mensen aannemen die ze in nederland te werk stellen.

  Ik kan nog wel een uur doorgaan.

  Er valt heel veel te regelen voor de voor Geert Wilders en de rest van de medewerkers van PVV.

  Ik en steeds meer Nederlanders hopen op een kabinet Wilders1

  1. ceteris paribus

   “Ik en heel veel nederlanders met mij hopen op een kabinet Wilders1

   Veel Nederlanders en ik worden beroerd bij alleen al de gedachte maar weten dat het ook nooit zal gebeuren.

   1. Houtlijm

    Een knappe en vooral inhoudelijk sterke reactie van paardenpis op de zinnige punten die Lex aandraagt.

   2. Lex

    Zeker lid of gestemd op een van de politiek correcte linkse grachtengordel partijen hmmm.

    Nee met mensen als jij word nederland wel een islamitische provincie van het kalifaat van de islamitische heilsstaat waar de Sharia heerst.

    Ik ben trots dat we iemand hebben als Geert Wilders die vecht voor volk en vaderland.

    Nederland heeft veel te veel multiculti knuffelaars daar word ik nu beroerd van.
    Er zijn zelfs idioten die ze in huis nemen “dit zijn in jou ogen zeker helden”?

    De kans dat ooit weer terug gaan is bijzonder klein ze hebben het hier veel te goed. Zie ook de link.

    http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160618_00021342/70-procent-asielzoekers-wil-voor-altijd-in-nederland-blijven

 9. poldi

  Weer een knap staaltje propaganda..iedereen klaagt en steunt maar over Europa en nu zou opeens 55% erin willen blijven. Gaat straks ook hetzelfde gebeuren bij de verkiezingen..iedereen spuugt de pvda uit en krijgen ze dan ook weer 20 zetels. Hopelijk gaat het Nederlandse volk inclusief @CP eens normaal nadenken en realiseren wat de pvda, vvd en Brussel hebben aangericht.

 10. Bromsnor

  In Nederland zijn de media overwegend pro-EU en maken daar ook propaganda voor.

  Voorstanders van de EU krijgen een groot platform van de media en tegenstanders van de EU komen weinig aan het word en worden door de media vaak negatief bejegend.

  En aangezien de media nog altijd voor een groot deel de publieke opinie beïnvloed werkt dat dus door naar de Nederlandse houding ten opzicht van de EU.

 11. Peter Selie

  Peilingen: Schizofreen Nederland stemt vóór de PVV, maar tégen ‘Nexit’ Tja de angst en de leugen regeert in Niedrichland, het tot op het bot verdeelde Nederland zit in een spagaat en zijn te schijterig om dat toe te geven in de trant van: Tyfus hekel aan alles wat een schotelantenne aan de gevel gemonteerd heeft, maar wel op vakantie naar Turkije dat dan weer wel…

  1. Ali Yas

   Tim kijkt met zijn neus en dan krijg je dit. “Nederland” kiest namelijk slechts voor 37/150 = 25% voor de PVV. Maar liefst 37% vindt dat het VK (niet Nederland!) maar beter uit de EU kan en 47% wil in Nederland óók een referendum. De titel boven dit stuk is dus niet goed.

   1. Peter Selie

    @Ali Yas

    Tja je moet toch wat doen om als broodschrijver aan de kost te komen, de banen in deze branche liggen óók niet voor het opscheppen…

 12. WWW

  Nederlanders zijn behoorlijk kritisch op de EU, en dat hoort ook zo. Bij het verdrag van Maastricht en het referendum over de oekraine was dit duidelijk te zien. De gemiddelde Nederlander wil de EU het liefst van binnenuit veranderen. Helaas zitten er in de top van de EU verschrikkelijke mastodonten die er een vreselijke puinhoop van maken. Op een gegeven moment zal het ook in Nederland omslaan naar een NEXIT. Dit komt niet omdat de bevolking dom is, of dat de populisten de boel opruien( wat Beukman en CP ons willen laten geloven) maar omdat de EU niet functioneert en niet wil of kan veranderen.

  1. Ali Yas

   Ja, dat laatste heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de EU in de grond niet democratisch is. Dat zou ook niet hoeven als het slechts een platform was om enkele noodzakelijke intranationale zaken te regelen, maar die club is volledig buiten de oevers getreden. Daar hebben we nooit voor gestemd. De EU hoeft voor mij ook niet democratisch te worden, de EU moet gewoon weer “klein”. En de meeste Nederlanders denken er net zo over.

 13. kutje de bruin

  Ik ben zelf schizofreen maar ik stem niet op een partij die de ondergang van Nederland betekend. Misschien zijn het mensen die papua dementa zijn die er op stemmen. Ook de ouderen die praten zo. (denken dat het staat taal is.) Geef iedereen in Nederland een geweer.

 14. josef kuijpers

  “Schizofreen Nederland stemt PVV” volgens Engelhart. Dat betekend dus dat maar liefst 25% van de Nederlandse bevolking geplaagd wordt door een ernstige psychische storing.
  Het moge duidelijk zijn dat de mening van Engelhart voor mij er niet meer zo toe doet.

 15. Ruud562

  “Peilingen: Schizofreen Nederland stemt vóór de PVV, maar tégen ‘Nexit’”
  Nou Tim, ik ben bepaald niet schizofreen, maar zal zeker op de PVV stemmen èn in ben geheel in voor een Nexit! Valt dat nou effe tegen, hé!

 16. Lex

  Ik ben zeker geen schizofreen. Ik zie net als zo velen met mij dit land wat zoveel welvaart had in rap tempo achteruit gaan.

  Steeds meer en meer vluchtelingen, immigranten “gelukzoekers” die onderhouden moeten worden met jawel ons betastingsgeld. Die gasten kosten klauwen met geld zoveel geld dat er tekorten ontstaan en bezuinigingen onvermijdelijk zullen zijn.

  De economie mag dan wel aantrekken, als aan de andere kant het geld weer met bakken over de balk word gesmeten, dan houden we netto nog weinig over.

  Hiermee bedoel ik het geld dat nodig is voor de opvang huisvesting en levensonderhoud van al die gasten.

  Zoals ik al melde heeft 70% het reuze naar hun zin en willen hier niet meer weg.
  Hier nogmaals de link.

  http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160618_00021342/70-procent-asielzoekers-wil-voor-altijd-in-nederland-blijven

  Wat gaat er gebeuren als de oorlog daar voorbij is dat is de grote vraag? IS word steeds verder verdreven mede door het ingrijpen van Rusland die geen halve maatregelen neemt.

  Verwacht word dat de oorlog daar binnen 1 jaar voorbij zou zijn. Ik neem aan dat deze mensen weer netjes terug gaan om hun land weer op te bouwen?

  Of komt er toch weer een generaal pardonnetje van de PVDA “Partij voor de allochtonen”?

  De hoogste tijd voor kabinet Wilders1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.