Reis jij naar Frankrijk af voor het EK? Houd dan goed rekening met deze drie dingen

Ben jij ondanks de afwezigheid van Nederland bij het EK aanwezig? Dan hebben we hier drie aandachtspunten voor je.

Nederland is er deze keer niet bij, maar toch zullen genoeg Nederlanders bij de wedstrijden aanwezig zijn. We blijven immers een land van voetbalfanaten, wie er ook speelt! Misschien heb je je laten overhalen om voor België te juichen of – we zullen het niet doorvertellen – voor Duitsland. Hoe het ook zij, dit wordt een bijzonder EK, maar helaas niet per se op een positieve manier. Drie fenomenen zullen het er voor supporters deze zomer niet makkelijker op maken om gewoon van de wedstrijden te genieten. De belangrijkste punten op een rij met wat tips van onze kant:

Terrorisme

Een inkoppertje, maar helaas kunnen we er niet omheen. De spanning in Europa, en met name in Frankrijk, is voelbaar hoog door de dreiging van terrorisme. Het kampioenschap valt midden in de vastenmaand Ramadan, en ISIS heeft al beloofd dat dit een bloedige maand zal worden. We gaan er natuurlijk vanuit dat de veiligheid van de vele fans prioriteit nummer één is in Frankrijk, maar helaas tonen de gebeurtenissen van afgelopen jaar aan dat je je niet overal tegen kunt wapenen. Gebruik je gezonde verstand, en vermijd (wanneer mogelijk, uiteraard) drukke plekken. Helaas prefereert de huidige generatie terroristen immers zogenaamde ‘soft targets’ als pleinen en winkelstraten, die minder goed beveiligd zijn dan de stadia zelf.

Hooligans

Ze zijn helaas bij bijna elke wedstrijd aanwezig, waar en wanneer dan ook. Toch lijkt het hooliganisme de laatste maanden weer te groeien, waardoor het geen kwaad kan hier attent op te zijn. Vooral beladen wedstrijden zoals Rusland – Oekraïne (mogelijk in zowel de kwart- als halve finale) zouden heel goed uit te hand kunnen lopen. Ook hier geldt: vermijd dit soort gekken, en ga gewoon weg als je ziet dat er confrontaties ontstaan, ook (en misschien juist vooral) buiten de wedstrijden zelf.

Stakingen

In geen enkel land zijn de vakbonden waarschijnlijk zo sterk als in Frankrijk. Waar men in Nederland soms nog een poging doet stakingen ‘klantvriendelijk’ te maken, is men er in Frankrijk juist op uit het dagelijkse leven helemaal plat te leggen. Je auto voltanken kan inmiddels weer, maar voetbalfans die met het openbaar vervoer komen moeten nog goed opletten. Bij Air France wordt sporadisch gestaakt en ook treinmachinisten zijn van plan niet te werken tijdens de voetbalgekte. De Franse overheid heeft laten weten dat zij vervoer garandeert door de machinisten desnoods te dwingen tot het uitvoeren van hun arbeid, maar de vraag is hoe ze dat willen doen. Er zit weinig anders op dan ruim van tevoren te vertrekken, wat sowieso – in verband met de verwachte drukte – geen slecht idee is.

Al met al is het wat beter op je hoede zijn dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken. Kijk uit, maar geniet ook gewoon van de ervaring!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.