Tweede Kamer wil na Brexit 'hervormingen' EU. Welke hervormingen dat zijn is iedereen een raadsel

Geen categoriejun 28 2016, 8:00
Als het over belastingverhogingen gaat is er altijd eensgezindheid in de Tweede Kamer. Wat elk ander onderwerp betreft is het helaas een puinhoop.
Gisteravond werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de uitslag van het Brexit-referendum. Al snel werd het duidelijk dat de Brexit-stem zowel voor geschoktheid als verdeeldheid had gezorgd.
Vrijwel iedere partij vindt dat de uitslag betekent dat er iets moet gebeuren omdat veel Europeanen totaal geen vertrouwen hebben in Brussel. Tot zover was er dus eensgezindheid. Helaas houdt iedereen er een andere mening op na wat betreft de mogelijke oplossingen:

Zeker is dat de Brexit z'n effect gaat krijgen op de komende verkiezingscampagne en de partijprogramma's die op dit moment geschreven worden. SP en PVV willen geen of minder EU, GroenLinks en D66 een sterkere EU. De meeste andere partijen zitten daartussenin.

Met andere woorden, er moet "hervormd" worden, maar wat die hervorming precies inhoudt is anyone's guess. Alleen het CDA kwam daadwerkelijk met een actieplan:

Maar van de middenpartijen die vinden dat Europa kleiner en krachtdadiger moet, maakt vooralsnog alleen het CDA die wens concreet met een boodschappenlijst voor het kabinet. Partijleider Buma wil onder meer snijden in de Europese aanbestedingsregels, de natuurregels, de regels voor staatssteun. Anderzijds wil hij juist meer regels om het vrije verkeer van goedkope arbeidsmigranten te beperken - een van de grote thema's in de Britse referendumstrijd.

Alle andere middenpartijen gaven het kabinet slechts de opdracht mee om Brussel duidelijk te maken dat er heel veel moet veranderen, zonder specifieke ideeën aan te dragen. Daar heeft het kabinet en dus ook Brussel natuurlijk helemaal niets aan. Het is triest, maar tegelijkertijd ook tekenend voor het functioneren van de Tweede Kamer tegenwoordig: slechts weinigen hebben de moed om daadwerkelijk met oplossingen te komen. De overgrote meerderheid vindt het veel gemakkelijk om wat platitudes uit te slaan en te hopen dat de kiezer dat voldoende acht om de volgende keer weer op de partij te stemmen.
Toch is er ook goed nieuws. Het debat bewijst namelijk ook dat PVV, SP en VNL er een mooi verkiezingsthema bij hebben: minder, minder, minder (of zelfs helemaal geen) Brussel. Zoals Geert Wilders tijdens het debat zei:

"Miljoenen mensen voelen zich gesterkt. Nederlanders verdienen ook een referendum. De toekomst is aan de soevereine natiestaat. De patriottische lente zal een zomer worden. En overal in het westen doorbreken."

Ondertussen ligt er al een VNL-voorstel, om zo snel mogelijk een Nexit-referendum te organiseren, bij de Raad van State. Natuurlijk zal daar niets mee gedaan worden, maar dat is op dit moment niet zo relevant: het doel is om druk te zetten op het kabinet en het debat over een mogelijk Nexit aan te zwengelen.
De verkiezingen van volgend jaar beloven dan ook ongelooflijk interessant te worden. Omdat PVV, SP en VNL zich duidelijk afzetten tegen Europa, terwijl CDA daadwerkelijk met oplossingen komt waar zowel eurosceptici als eurofielen zich mogelijk in kunnen vinden, moeten de andere partijen binnenkort ook openheid van zaken geven over wat ze willen. En dat wordt ongetwijfeld een bijzonder levendig debat... en dus een mooie campagne met als inzet Nederlands toekomst in de Europese Unie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten