Afshin Ellian: Het was een echte staatsgreep, maar vreselijk slecht uitgevoerd

Geen categoriejul 16 2016, 16:00
Als we ervan uitgaan dat het inderdaad een staatspoging was, en gezien de slachtoffers en het geweld is dat inderdaad zeer wel mogelijk, was dit werkelijk een idiote onderneming.
Voor Elsevier schrijft Afshin Ellian dat hij denkt dat de mislukte staatsgreep in Turkije wel degelijk een echte poging tot een coup was. Volgens hem faalden de coupplegers omdat ze enkele traditionele fouten maakten:

Maar de coupplegers maakten een paar klassieke fouten. Ze schakelden de staatsmedia uit, maar CNN Turk bleef, na een korte onderbreking, gewoon uitzenden. Zo werd de Turkse afdeling van CNN de spreekbuis van de bijna ten val gebrachte regering. Erdogan mobiliseerde zijn volgelingen via deze zender.

De Iraanse verslaggever in Ankara- die op mij grote indruk maakte – vertelde dat Erdogans aanhangers, nadat ze hem op tv hadden gezien, de straat op waren gekomen. Hij voegde eraan toe: ‘Hmm, CNN lijkt met Erdogan samen te werken.’ Daarna melde hij dat uit de minaretten van een aantal moskeeën namens Erdogan werd opgeroepen om in verzet te komen tegen de coupplegers. De correspondent in Ankara zei tenslotte: ‘Dit gaat mislukken, omdat ze kennelijk niet goed voorbereid zijn.’

Zoals ik eerder al schreef denken sommige mensen dat dit in scene is gezet. Als dat niet zo is was het de meest incompetent uitgevoerde staatsgreep ooit. Wat die eerste optie betreft: met nepstaatsgrepen zie je maar zelden dat er zo ontzettend veel levens verloren gaan. Meer dan 160 mensen dood... dat zijn heel serieuze cijfers die de indruk wekken dat het wel degelijk een mislukte poging was.
Dus misschien dat het inderdaad om een klein groepje in het leger ging die de staatsgreep vervolgens op bijzonder amateuristische wijze uitvoerde. Ellian:

De tweede grondige fout van de couppleger was het feit dat ze de top van het regime niet hadden kunnen arresteren. Ze waren te oprecht bezig, terwijl een coup met list, bedrog en manipulatie gepaard gaat. Was dit dus geen coup? Nee, eigenlijk was dit de laatste emotionele opstand van een aantal militairen tegen een tiran.

Zonder uit te spreken of ik het eens ben met de laatste opmerking is het inderdaad een waarschijnlijke verklaring, als het geen nep-operatie was, dat de coupplegers ongelooflijk amateuristisch bezig waren. De eerste stap in een staatsgreep is dat je de leiders arresteert. Stap twee: de aan hen bevriende media buitenspel zetten. De coupplegers deden geen van beide.
Dat betekent dat het of niet goed gepland was of dat de soldaten achter de coup ongelooflijk dom zijn. Iets anders kan ik er niet van maken. Ondertussen hebben meer dan 160 mensen hun leven verloren en moeten we maar afwachten wat de lange termijn gevolgen hiervan zullen zijn. Op de één of andere manier waag ik het te betwijfelen dat dit uiteindelijk in méér democratie en vrijheid zal resulteren. Als het een echte coup was -- en Ellian heeft en goed argument -- heeft Erdogan nu immers alle reden om voluit te gaan om iedereen die hier mogelijk bij betrokken was aan te pakken. En misschien zelfs mensen die er helemaal niet mogelijk bij betrokken waren, maar die wel kritiek op zijn regime uiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten